Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει την οσμή του σώματος;

 Όλοι μας έχουμε τη δική μας σωματική μυρωδιά η οποία καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική, τη γενικότερη υγεία και, φυσικά, την προσωπική μας υγιεινή. Αλλά αυτά που τρώμε μπορούν επίσης να επηρεάσουν το σώμα μας και με άλλους τρόπους εκτός από το βάρος και τις διατροφικές ανάγκες. Μπορούν δηλαδή να προκαλέσουν καλές ή άσχημες μυρωδιές καθώς το σώμα μεταβολίζει.

Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018

 Εκτός από το DNA και την ηλικία, υποστηρίζουν οι ειδικοί, οι τροφές που καταναλώνουμε μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μυρωδιά μας, τουλάχιστον προσωρινά. Ενώ οι περισσότεροι από εμάς καταλαβαίνουμε ότι η κατανάλωση σκόρδου ή κρεμμυδιών θα επηρεάσει την αναπνοή μας, ίσως να μην συνειδητοποιούμε ότι και κάποια άλλα τρόφιμα, όχι κατ’ανάγκη ανθυγιεινά, μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την ένταση της οσμής του σώματος.

Σκόρδο

Το νούμερο ένα στη λίστα των τροφών που ενοχοποιούνται για την άσχημη αναπνοή και μυρωδιά του ιδρώτα. Η αλισίνη είναι η κυρίαρχη θειούχα ουσία στο σκόρδο και σε αυτή οφείλεται η χαρακτηριστική και δυσάρεστη μυρωδιά του. Η αλισίνη είναι ο αμυντικός μηχανισμός του σκόρδου ενάντια στις επιθέσεις από τα παράσιτα. Όταν κόβουμε μια σκελίδα σκόρδου, παράγεται αλισίνη από μια ενζυματική αντίδραση. Το ένζυμο αλινάση μετατρέπει την αλίνη σε αλισίνη. Επίσης, όταν χωνεύουμε το σκόρδο, το σώμα παράγει το θειώδες αέριο που περνά μέσα από τους πνεύμονες και τους πόρους.

Καφές

Η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, κάνοντας τους ιδρωτοποιούς αδένες να εκπέμπουν μυρωδιά μέσω του ιδρώτα. Η υψηλή οξύτητα του καφέ είναι μεγαλύτερη από το σάλιο μας, προκαλώντας παράλληλα ανάπτυξη βακτηριδίων και κακή αναπνοή καθώς στεγνώνει το στόμα μας. Όσο περισσότερο καφέ καταναλώνουμε, τόσο το χειρότερο βέβαια.

Σταυρανθή λαχανικά

Συχνά στην κορυφή του καταλόγου των πιο περιφρονημένων λαχανικών, τα σταυρανθή όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών προκαλούν εξαιρετικά δύσοσμα αέρια λόγω του θείου περιέχουν και της ικανότητάς τους να καθαρίζουν το σώμα από τις τοξίνες. Τα οφέλη αυτών των λαχανικών είναι πολύ σημαντικά για να τα βγάλετε από τη διατροφή σας. Για να μειώσετε τις πιθανότητες των δύσοσμων αερίων βράστε τα και μασήστε τα καλά, κάτι που θα βοηθήσει το σώμα να τα αφομοιώσει καλύτερα.

Κάρυ και κύμινο

Παρά τα πλούσια, νόστιμα και εξωτικά αρώματα που προσδίδουν αυτά τα μπαχαρικά σε διάφορα πιάτα, μυρίζουν πολύ διαφορετικά όταν διαπεράσουν και παραμείνουν στους πόρους του σώματός μας. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν εκπομπή θείου στα έντερα και στο συκώτι και συχνά η μυρωδιά παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάποια άλλα μπαχαρικά όπως το κάρδαμο, το δενδρολίβανο, η κανέλα και το θυμάρι. μπορούν να βοηθήσουν να εξισορροπήσουμε τη δυσοσμία από το κάρυ και το κύμινο. Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε ή να προσθέσετε αυτά τα καρυκεύματα στο γεύμα σας για να αναζωογονήσετε τη φυσική σας οσμή.

Ψάρι

Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των γονιδίων, της δίαιτας και της οσμής του σώματος. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι με την κληρονομική μεταβολική διαταραχή του «συνδρόμου οσμής ψαριού» ή τριμεθυλαμινουρία (trimethylaminuria) αναπτύσσουν μια οσμή όταν τρώνε ψάρια και μερικές άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Αυτό οφείλεται στην ανικανότητα διάσπασης της τριμεθυλαμίνης, η οποία στη συνέχεια συσσωρεύεται στο σώμα και απελευθερώνεται με τον ιδρώτα, την αναπνοή και τα ούρα.

Κρεμμύδια

Η αναμφισβήτητα έντονη γεύση των κρεμμυδιών οφείλεται στα αψιά έλαια που περιέχουν τα οποία απορροφούνται στην κυκλοφορία του αίματος, διεισδύουν στους πνεύμονες και απελευθερώνονται μέσω της αναπνοής. Δυστυχώς, η μυρωδιά του κρεμμυδιού είναι ακόμη πιο δυσάρεστη όταν τρώγεται ωμό και όσο περισσότερο το δέρμα εκτίθεται στο ωμό λαχανικό, τόσο περισσότερο η μυρωδιά μπορεί να εισχωρήσει και να παραμείνει στο δέρμα.

Σπαράγγια

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, η κατανάλωση των νόστιμων εποχιακών αυτών λαχανικών μπορεί να προκαλέσει έντονη δυσοσμία των ούρων. Και σε αυτή την περίπτωση ενοχοποιείται μια ένωση με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο που ονομάζεται μερκαπτάνη, η οποία εκπέμπεται μετά την κατανάλωση των σπαραγγιών. Άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι η κακοσμία μπορεί να προκαλείται από το ασπαραγινικό οξύ που μπορεί να βρεθεί μόνο στα σπαράγγια.

Κόκκινο κρέας

Όλοι γνωρίζουμε ότι το κόκκινο κρέας είναι δύσκολο στην πέψη κάτι που σημαίνει ότι παραμένει περισσότερη ώρα στο πεπτικό σύστημα, μαζεύοντας βακτηρίδια που οδηγούν σε δύσοσμη εφίδρωση και κακή αναπνοή.

Αλκοόλ

Όταν καταναλώνουμε αλκοόλ, το μεγαλύτερο μέρος μεταβολίζεται από το ήπαρ σε αιθανικό ή οξικό οξύ. Ωστόσο, λίγο από αυτό το αλκοόλ απελευθερώνεται μέσω του ιδρώτα και του αναπνευστικού συστήματος. Έτσι, αν το παρακάνουμε, όχι μόνο θα μυρίζει η ανάσα μας αλλά η οσμή μπορεί να περάσει και μέσα από τους πόρους μας.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Η περιεκτικότητα της ραφιναρισμένης ζάχαρης και ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης των junk foods ενοχοποιούνται για την κακοσμία που προκαλούν. Πιστεύεται ότι το σάκχαρο του αίματος όταν καταναλώνουμε επεξεργασμένες τροφές, μπορεί να μεταβάλλει τη σύνθεση της εφίδρωσης σε μερικούς ανθρώπους όταν συνδυάζεται με βακτήρια στο δέρμα, οδηγώντας έτσι σε αλλαγές στην οσμή. Τα μεταποιημένα τρόφιμα στερούνται επίσης χλωροφύλλης, της χημικής ουσίας που όχι μόνο δίνει στα λαχανικά το χρώμα τους αλλά και ενεργεί ως αποσμητικό και καθαριστικό στο σώμα, εξουδετερώνοντας τα βακτήρια που προκαλούν κακοσμία.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: