Συμβουλές για μια διατροφή με λιγότερο αλάτι

Όλοι ξέρουμε ότι το αλάτι μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία με την σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών. Παρακάτω σας δίνουμε μερικές συμβουλές για να μετριάσετε το αλάτι στην διατροφή σας.

Τρίτη, 4 Ιουνίου 2019

Δεν χρειάζεται να προσθέσετε αλάτι στην τροφή σας για να φάτε αρκετό. Περίπου το 75% του αλατιού που προσλαμβάνουμε βρίσκεται ήδη στα καθημερινά μας τρόφιμα, χωρίς να προσθέσουμε τίποτα εμείς.

Θυμηθείτε να μην προσθέτετε αλάτι στο πιάτο σας πριν το δοκιμάσετε. Πολλοί από εμάς βάζουμε αλάτι στο φαγητό μας από συνήθεια χωρίς να γνωρίζουμε αν πραγματικά χρειάζεται.

Όταν ψωνίζετε τρόφιμα εξετάστε προσεκτικά τις ετικέτες. Προτιμήστε προϊόντα που έχουν χαμηλή ή και καθόλου περιεκτικότητα σε αλάτι. Τα παστά κρέατα και ψάρια έχουν πολύ αλάτι, προσπαθήστε να τα τρώτε αραιότερα.

Προτιμήστε τα κονσερβοποιημένα λαχανικά και όσπρια που δεν έχουν προσθήκη αλατιού.

Προσέξτε την περιεκτικότητα σε αλάτι των έτοιμων σαλτσών για ζυμαρικά. Οι σάλτσες με βάση την τομάτα έχουν συνήθως λιγότερο αλάτι από αυτές που έχουν βάση το τυρί, τις ελιές, το μπέικον, η το ζαμπόν.

Για πιο υγιεινά snacks διαλέξτε το φρούτα ή τα λαχανικά όπως το καρότο ή το σέλερυ. Αν θέλετε οπωσδήποτε κριτσίνια ή crackers προσέξτε στην ετικέττα την περιεκτικότητα σε αλάτι και διαλέξτε αυτά που έχουν λιγότερο.

Οι σάλτσες σόγιας, οι μουστάρδες, οι πίκλες, η μαγιονέζα, και άλλες επιτραπέζιες σάλτσες περιέχουν πολύ αλάτι. Να είστε συντηρητικοί στην κατανάλωσή τους.

 Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποφύγετε το αλάτι στο μαγείρεμα. Στην pizza, στα ψάρια, στα ζυμαρικά και στις σούπες δοκιμάστε εναλλακτικά το μαύρο πιπέρι. Προσθέστε φρέσκα βότανα και μπαχαρικά στα ζυμαρικά σας, στα λαχανικά και στο κρέας. Δοκιμάστε το σκόρδο, το τζίντζερ, το τσίλι και το λεμόνι στο σοτάρισμα. Φτιάξτε τις δικές σας σάλτσες και ζωμούς αντί να χρησιμοποιείτε έτοιμους ζωμούς ή κύβους. Δοκιμάστε να ψήσετε λαχανικά όπως κόκκινες πιπεριές τομάτες, κολοκύθες, μάραθο, για να βγάλετε τα αρώματά τους. Φτιάξτε σάλτσες χρησιμοποιώντας ώριμες τομάτες και σκόρδο.

Όταν τρώτε έξω, προτιμήστε την pizza, με λαχανικά ή κοτόπουλο αντί για πεπερόνι, μπέικον ή έξτρα τυρί. Τα ζυμαρικά σας ας είναι με σάλτσα τομάτας , με λαχανικά ή κοτόπουλο αντί για μπέικον, τυρί ή λουκάνικο. Τα μπιφτέκια σας ας έχουν συνοδεία σαλάτα και αποφύγετε το μπέικον, το τυρί και την σάλτσα bbq. Ζητείστε οι σαλάτα σας να έχει το dressing σε διπλανό πιάτο ώστε να επιλέξετε εσείς να χρειάζεται και πόσο.

Όροι: 
Κατηγοριες: