Υποφέρετε από γαστρίτιδα; ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε και ποιες να προτιμάτε

Αν έχετε διαγνωστεί με γαστρίτιδα ή άλλες ασθένειες που σχετίζονται με φλεγμονή στο στομάχι, τότε πρέπει να προσέχετε τι τρόφιμα καταναλώνετε. Η διατροφή σας είναι πολύ σημαντική και οι τροφές που επιλέγετε μπορεί να κάνουν τη διαφορά στην υγεία του πεπτικού σας συστήματος.

Τρίτη, 1 Αυγούστου 2017

Ο ερεθισμός, η φλεγμονή ή η διάβρωση της επένδυσης του τοιχώματος του στομάχου είναι γνωστή ως γαστρίτιδα. Η γαστρίτιδα που αναπτύσσεται σταδιακά και διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χαρακτηρίζεται ως χρόνια γαστρίτιδα ενώ όταν συμβαίνει ξαφνικά, ως οξεία γαστρίτιδα.

Διατροφικές συστάσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της γαστρίτιδας:

  • Αποφύγετε τα πικάντικα τρόφιμα
  • Νερό, νερό και περισσότερο νερό! Βοηθά στην αποβολή των τοξινών από το σώμα και το ενυδατώνει.
  • Προτιμήστε εύπεπτα τρόφιμα.
  • Καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά καθώς συμβάλουν στον έλεγχο της έκκρισης οξέων και αποτρέπουν τον ερεθισμό του τοιχώματος του στομάχου.
  • Πίνετε χυμούς λαχανικών και φρούτων, όπως χυμό από καρότο ή σπανάκι που βοηθούν στην πρόληψη της γαστρίτιδας. Ευεργετικά είναι επίσης το αγγούρι, το ακτινίδιο και ο χυμός ροδιού. Αποφύγετε τους συσκευασμένους χυμούς φρούτων.
  • Μην αφήνετε να σας καταβάλει το άγχος.
  • Απολαύστε τα γεύματά σας. Να είστε πάντα χαλαροί πριν από κάθε γεύμα και να μην τρώτε γρήγορα.

Αποφύγετε επίσης:

Το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, καφέ, ζεστής σοκολάτας, κακάου και τσαγιού.
Τους χυμούς από πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ.
Τα πικάντικα τυριά και τα αλλαντικά.
Το σκόρδο.
Τον χυμό ή την σάλτσα ντομάτας, το μαύρο πιπέρι και το τσίλι.
Τις τροφές με πολλή πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι.

Μην απογοητεύεστε από τον παραπάνω μακροσκελή κατάλογο. Υπάρχουν πολλά νόστιμα φαγητά που μπορείτε να καταναλώσετε όπως:

  • Ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, πολύσπορα δημητριακά και καστανό ρύζι
  • Άπαχο κρέας, πουλερικά και ψάρια
  • Φρούτα (ρόδι, ακτινίδιο, κεράσι, ροδάκινο, μήλο, μπανάνα και δαμάσκηνο)
  • Λαχανικά (σέλινο, πράσο, πατάτα, μπρόκολο, καρότο, παντζάρι, λάχανο, σπανάκι, κολοκύθα)
  • Ελαιόλαδο, έλαιο κράμβης και ρυζιού για μια υγιή δόση λιπαρών
  • Φακές, τόφου και φασόλια
  • Γάλα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • Αμύγδαλα

Πρέπει επίσης να σιγουρευτείτε ότι τρώτε τρόφιμα από διαφορετικές ομάδες.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: