Σχετικα Αφιερωματα

Vegan διατροφή και απώλεια βάρους

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι είτε από ηθικής πλευράς για τα ζώα είτε από πλευρά υγείας, επιλέγουν μια διατροφή εξολοκλήρου με φρούτα και λαχανικά. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν, ότι μια τέτοιου είδους διατροφή συμβάλλει και στην απώλεια βάρους ενώ παράλληλα μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και σακχάρου στο αίμα και περιορίζει τον κίνδυνο αυτοάνοσων ασθενειών.

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018

Η Vegan διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλά επίπεδα σε θερμίδες. Αυτοί  οι παράγοντες μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος μειώνοντας αριθμό των θερμίδων που καταναλώνετε καθημερινά. Ενώ ταυτόχρονα σας προσφέρουν ένα πλούτο βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας είναι καλά σχεδιασμένη για να αποφύγετε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, έτσι η ισορροπημένη διατροφή συνοψίζεται στα εξής στάδια

Τρώτε πολλά λαχανικά: 

Καταναλώστε μια ευρεία ποικιλία λαχανικών, αποτελούμενο τουλάχιστον το 50 % του πιάτου σας σε κάθε γεύμα, που έχουν ως στόχο να καλύψουν της καθημερινές σας ανάγκες.

Πρωτεΐνη:

Συμπεριλάβετε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες , όπως το τόφου, tempeh, seitan, τα φασόλια, οι φακές και τα μπιζέλια σε κάθε γεύμα.

Παρακολούθηση της πρόσληψης λίπους:

Αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων  φυτικών  ελαία και λιπών, όπως το αβοκάντο, ελιές, καρύδα, ξηρούς καρπούς και σπόρους, δεδομένου ότι είναι πλούσια σε θερμίδες.

Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα: 

Ελαχιστοποιήστε την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων vegan, όπως εικονικά κρέατα, τυριά και εικονικά vegan γλυκά.

Πάρτε αρκετά θρεπτικά συστατικά: 

Φροντίστε να συμπεριλάβετε εμπλουτισμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα, όπως απαιτείται, με ιδιαίτερη προσοχή στην βιταμίνη Β12.

 Αν θέλετε να δοκιμάσετε αυτή τη δίαιτα, μπορείτε να κρατάτε ένα ημερολόγιο με τις ημερήσιες θερμίδες σας ,ώστε να είστε σίγουροι ότι καταναλώνετε τις απαραίτητες θερμίδες, ενώ πρέπει να ελέγχεται τακτικά τους αιματολογικούς σας δείκτες με εξετάσεις, ώστε να είστε βέβαιοι ότι καλύπτετε τις διατροφικές σας ανάγκες.

Αικατερίνη Στεφάνου, Κλινική βιοχημικός

Πηγη: Science Direct

Όροι: 
Κατηγοριες: