Σχετικα Αφιερωματα

Μελέτη αποκαλύπτει την αλήθεια πίσω από τo εργασιακό stress, τον ύπνο και το junk food

Αν είστε αγχωμένοι στη δουλειά σας, η κακή συνήθεια του να τρώτε … τα νύχια σας μπορεί να είναι το λιγότερο που θα πρέπει να σας ανησυχεί. Οι στρεσογόνες συνθήκες του χώρου εργασίας είναι ένας τεράστιος παράγοντας που συμβάλλει στην υπερκατανάλωση τροφής και είναι επίσης ο λόγος που πολλοί άνθρωποι κάνουν ανθυγιεινές επιλογές τροφίμων στο δείπνο. Αλλά σύμφωνα με μια νέα μελέτη, υπάρχει ελπίδα και δεν εννοούν να παραιτηθείτε. 

 

Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο η αυξημένη πίεση εργασίας να οδηγεί σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Οι ασφυκτικές προθεσμίες, τα ατελείωτα meetings και άλλοι διάφοροι παράγοντες στον εργασιακό χώρο μπορούν να οδηγήσουν σε μια παρορμητική επιλογή junk food κατά τη διάρκεια της επιστροφής σας στο σπίτι ή στην κατανάλωση μιας ολόκληρης σακούλας με πατατάκια ως βραδινό.  Και ενώ το άγχος στη δουλειά σηκώνει την μεγαλύτερη ευθύνη για αυτές τις ανθυγιεινές επιλογές, μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι μπορεί να υπάρχει και ένας άλλος ένοχος: ο ύπνος.

Η μελέτη που από τον Chu-Hsiang, καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν και την ομάδα του, διαπίστωσε ότι ένας καλός ύπνος κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να οδηγήσει σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές όταν αντιμετωπίζουμε άγχος στο εργασιακό περιβάλλον. Η έρευνα εξέτασε δύο διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα 235 εργαζομένων στην Κίνα.  Το πρώτο παρακολούθησε εργαζόμενους στον τομέα της πληροφορικής με μεγάλο φόρτο εργασίας. Το δεύτερο αφορούσε τους εργαζόμενους σε τηλεφωνικό κέντρο που συχνά αντιμετώπιζαν δυσαρεστημένους πελάτες.  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε κάθε περίπτωση υπήρχε άμεση σχέση ανάμεσα στο stress στο χώρο εργασίας και στην αύξηση των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών τη νύχτα. Όπως ανέφεραν: "Κατά πρώτον, το φαγητό χρησιμοποιείται μερικές φορές ως δραστηριότητα για την ανακούφιση και τη ρύθμιση της αρνητικής διάθεσης ενός ατόμου, επειδή οι άνθρωποι αποφεύγουν ενστικτωδώς τα αρνητικά συναισθήματα και προσεγγίζουν τα αισθήματα της επιθυμίας. Δεύτερον, η ανθυγιεινή κατανάλωση μπορεί επίσης να είναι συνέπεια του μειωμένου αυτοέλεγχου. Όταν αγχώνονται στη δουλειά, συνήθως αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να ελέγξουν αποτελεσματικά τις γνωστικές τους ικανότητες και συμπεριφορές ώστε αυτές να ευθυγραμμίζονται με τους προσωπικούς τους στόχους και τους κοινωνικούς κανόνες ».

Ωστόσο, ανακάλυψαν ότι εκείνοι που πέρασαν μια ξεκούραστη νύχτα και κοιμήθηκαν καλά, ήταν πιο πιθανό να κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές παρά τις αγχωτικές εργασιακές συνθήκες. Η εξήγηση των ερευνητών εστιάζει στο ότι : "Ένας καλός ύπνος μπορεί να κάνει τους εργαζόμενους να αναπληρώνουν τις δυνάμεις τους και να αισθάνονται πάλι δυνατοί, κάτι που μπορεί να τους κάνει πιο ικανούς να αντιμετωπίσουν το άγχος στην εργασία την επόμενη μέρα και να είναι λιγότερο ευάλωτοι σε ανθυγιεινό φαγητό". Όταν το σώμα στερείται ύπνου, η γνωστική λειτουργία και η σωματική υγεία βρίσκονται σε κίνδυνο. Η στέρηση του ύπνου δεν επιτρέπει στον εγκέφαλο να επισκευάσει το σώμα. Αντίθετα, προκαλεί στον εγκέφαλο μια ψυχική κατάσταση εξάντλησης που επηρεάζει την απόδοση ολόκληρου του σώματος. Ο επαρκής ύπνος, από την άλλη πλευρά, μας προετοιμάζει να είμαστε πλήρως σε εγρήγορση και να αντιμετωπίζουμε καλύτερα το καθημερινό άγχος.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Psychology.

Όροι: 
Κατηγοριες: