Πώς να απολαύσετε ένα μοναχικό δείπνο: κοιτάξτε σε έναν καθρέφτη

Έχει εδώ και καιρό αποδειχθεί ότι το να τρώμε έχοντας παρέα, μας κάνει και να καταναλώνουμε περισσότερο φαγητό αλλά και το απολαμβάνουμε συνολικά πιο πολύ.  Αλλά αν δεν έχουμε παρέα για να μοιραστούμε ένα γεύμα, οι επιστήμονες προτείνουν να "προσκαλέσουμε τον εαυτό μας" σε δείπνο, τρώγοντας μπροστά από έναν καθρέφτη και μπορεί να ξανακερδίσουμε τη χαμένη μας όρεξη, βρίσκοντας το φαγητό πραγματικά πιο γευστικό.

Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι όταν οι άνθρωποι τρώνε με παρέα, καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα τροφής και ισχυρίζονται ότι το φαγητό έχει πιο νόστιμη γεύση, χωρίς να είναι κατανοητό το γιατί. Μελετώντας καλύτερα αυτό το φαινόμενο που είναι γνωστό ως «κοινωνική συνδρομή του φαγητού», οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Nagoya στην Ιαπωνία διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων. Ανακάλυψαν ότι τόσο οι ηλικιωμένοι όσο και οι νεότεροι που έφαγαν μπροστά από έναν καθρέφτη, έτρωγαν περισσότερο από αυτούς που δεν έβλεπαν τη δική τους αντανάκλαση. Οι συγγραφείς της έρευνας σημειώνουν ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να βοηθήσει τους ηλικιωμένους αλλά και όσους υποφέρουν από κάποια απώλεια ή μοναξιά, να παραμείνουν υγιείς τρώγοντας καλά. 

«Θέλαμε να μάθουμε ποια είναι η ελάχιστη απαίτηση για την κοινωνική συνδρομή του φαγητού», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Ryuzaburo Nakata "Πρέπει κάποιος άλλος να είναι φυσικά παρών ή είναι επαρκής η πληροφορία που υποδηλώνει την παρουσία άλλων;" Στο πρώτο πείραμα, δεκαέξι ηλικιωμένοι Ιάπωνες ενήλικες κλήθηκαν να αξιολογήσουν τη γεύση διαφόρων ειδών ποπ κορν. Στη συνέχεια τους ανατέθηκε να τρώνε μέσα σε δύο διαφορετικούς τύπους θαλάμων: έναν με έναν καθρέφτη που αντανακλά το πάνω μισό μέρος του σώματός τους και έναν με μια οθόνη LED που αντανακλά τον τοίχο πίσω από αυτό. Μετά από μια περίοδο δοκιμής 90 δευτερολέπτων, συμπλήρωσαν στη συνέχεια ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη γνώμη τους για το ποπ κορν. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες έφαγαν περισσότερο ποπ κορν και δήλωσαν ότι ήταν πιο νόστιμο όταν το έκαναν μπροστά από τον καθρέφτη αντί της οθόνης LED. Στο δεύτερο πείραμα, οι ερευνητές προσπάθησαν να καθορίσουν ποια δεδομένα από το πρώτο πείραμα επηρέασαν το αποτέλεσμα. Για να το κάνουν αυτό, έβαλαν μια άλλη ομάδα ηλικιωμένων μπροστά σε μια στατική φωτογραφία του εαυτού τους που είχαν τραβήξει εκ των προτέρων και στη συνέχεια μπροστά σε μια στατική εικόνα του τοίχου.  Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες έτρωγαν περισσότερο ποπ κορν και το βαθμολόγησαν ως γευστικότερο όταν ήταν μπροστά από τη στατική εικόνα τους και όχι από τον τοίχο.

"Μελέτες έχουν δείξει ότι για τους μεγαλύτερους ενήλικες, η απόλαυση της τροφής συνδέεται με την ποιότητα ζωής και συχνά το να τρώνε μόνοι τους συνδέεται με την κατάθλιψη και την απώλεια της όρεξης", ανέφερε ένας άλλος συντάκτης της μελέτης, ο Nobuyuki Kawai. "Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν επομένως μια πιθανή προσέγγιση για τη βελτίωση της ελκυστικότητας των τροφίμων και της ποιότητας ζωής για τους ηλικιωμένους που δεν έχουν παρέα όταν τρώνε - για παράδειγμα, εκείνοι που έχουν χάσει ή είναι πολύ μακριά από τους αγαπημένους τους".

Αλλά, οι νεότεροι θα έφερναν το ίδιο αποτέλεσμα; Για να το μάθουν, η ομάδα των επιστημόνων έκανε πάλι το πρώτο πείραμα, αλλά αυτή τη φορά με μια ομάδα 16 Ιαπώνων ανδρών και γυναικών ηλικίας 20-23 ετών. Τα ευρήματά τους έδειξαν ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα. "Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η «κοινωνική συνδρομή της τροφής» δεν απαιτεί την παρουσία ενός άλλου ατόμου. Αντίθετα, οι στατικές οπτικές πληροφορίες του ότι «κάποιος» τρώει, είναι αρκετές για να παράγουν την «κοινωνική» συνδρομή του φαγητού », καταλήγουν οι συντάκτες της μελέτης στη δημοσίευσή τους στο Physiology & Behavior. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι πρέπει να διεξαχθούν μελλοντικά πειράματα για να εξετάσουν αν τα αποτελέσματά τους ταιριάζουν και σε πραγματικές καταστάσεις, πέραν των εργαστηριακών. 

Όροι: 
Κατηγοριες: