Σταθεροποιήστε την πρόσληψη σακχάρου στο αίμα ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές

Το ανεβοκατέβασμα του σακχάρου στο αίμα είναι επικίνδυνο για όλους, όχι μόνο για τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη. Ευτυχώς, υπάρχουν απλοί τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να το διαχειριστείτε αρκετά αποτελεσματικά. Θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες εύκολες αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή σας, αλλά οι προσαρμογές είναι μάλλον απλές και θα ωφελήσουν συνολικά την υγεία σας.

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019

25% των ατόμων με προδιαβήτη θα αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια και το ποσοστό αυτό συνεχίζει να αυξάνεται με το χρόνο, λένε οι ειδικοί. Διατηρώντας το σάκχαρο αίματος σταθερό είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη των αιχμών της ινσουλίνης, η οποία μπορεί να κλειδώσει το λίπος στα κύτταρα και να μην το αφήσει να χρησιμοποιηθεί  για ενέργεια. Παρά το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα άτομα με διαβήτη είναι όταν η γλυκόζη στο αίμα είναι πολύ χαμηλή, είναι επίσης σημαντικό να αντιμετωπιστεί και η απότομη αύξησή της.  Το itrofi.gr σας αποκαλύπτει κάποια tips που θα σας βοηθήσουν  στην πρόληψη και τον έλεγχο αυτών των απροσδόκητων διακυμάνσεων στο σάκχαρο, χωρίς φάρμακα.

Aσκηθείτε τακτικά και διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Το υπερβολικό βάρος καθιστά δύσκολο για το σώμα σας να ελέγξει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αντίθετα, η τακτική άσκηση αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και βοηθά τους μυς να πάρουν τα σάκχαρα από το αίμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα επίπεδα σακχάρου.

Ελέγξτε την πρόσληψη υδατανθράκων

Οι υδατάνθρακες διασπώνται σε γλυκόζη, η οποία αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.  Λιγότεροι υδατάνθρακες βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου.

Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών

Οι άφθονες φυτικές ίνες, ιδιαίτερα οι διαλυτές ελέγχουν αποτελεσματικά το σάκχαρο. Το πίτουρο βρώμης, το κριθάρι, η σίκαλη είναι τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες που περιέχουν βήτα-γλυκάνη η οποία αυξάνει την ποσότητα του χρόνου που χρειάζεται για το στομάχι σας για να αδειάσει μετά το φαγητό και αποτρέπει τα ανεβοκατεβάσματα στο σάκχαρο αίματος. Μη αμυλούχα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το αγγούρι, και τα καρότα είναι κατάλληλα ενώ παράλληλα, παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Οι ξηροί καρποί  όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα και οι σπόροι λιναριού ή chia, έχουν θρεπτικές ουσίες που ρυθμίζουν το σάκχαρο, αφού οι πρωτεΐνες και τα υγιεινά λιπαρά που περιέχουν επιβραδύνουν την πέψη.

Πίνετε νερό

Μένοντας ενυδατωμένοι μειώνετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βοηθάτε στην πρόληψη του διαβήτη. Το νερό είναι φυσικά καλύτερο από χυμούς ή άλλα ροφήματα.

Προσοχή στις μερίδες

Όσο περισσότερο έλεγχο έχετε στο μέγεθος της μερίδας που τρώτε, τόσο καλύτερα θα ελέγχετε και τα επίπεδα του σακχάρου.

Επιλέξτε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Θαλασσινά, κρέας, αυγά, βρώμη, κριθάρι, φασόλια, φακές, όσπρια, γλυκοπατάτες, καλαμπόκι,  τα περισσότερα φρούτα και μη-αμυλούχα λαχανικά είναι τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Παρά το γεγονός ότι αυτός ο δείκτης είναι σημαντικός, το ποσό των υδατανθράκων που καταναλώνονται παίζει επίσης σπουδαίο ρόλο.

Ελέγξτε το άγχος

Ορμόνες όπως η γλυκαγόνη και κορτιζόλη εκκρίνονται κατά τη διάρκεια του στρες. Αυτές οι ορμόνες προκαλούν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.  Ελέγξτε το στρες μέσω της άσκησης ή διαφόρων χαλαρωτικών μεθόδων όπως η γιόγκα.

Ποιοτικός ύπνος

Ο καλός ύπνος βοηθά στη διατήρηση του ελέγχου του σακχάρου και προωθεί ένα υγιές βάρος, ενώ η έλλειψή του μπορεί να διαταράξει σημαντικές μεταβολικές ορμόνες.

Τρώτε τροφές πλούσιες σε χρώμιο και μαγνήσιο

Το χρώμιο συμμετέχει στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και του λίπους και συμβάλλει στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου. Η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε προδιάθεση για δυσανεξία στους υδατάνθρακες. Τρόφιμα πλούσια σε χρώμιο περιλαμβάνουν τους κρόκους αυγών, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τον καφέ, τους ξηρούς καρπούς, τα πράσινα φασόλια, το μπρόκολο και το κρέας. Το μαγνήσιο έχει επίσης αποδειχθεί ότι επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και η ανεπάρκεια του έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Καλές πηγές μαγνησίου είναι τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ψάρια, η μαύρη σοκολάτα, οι μπανάνες, τα αβοκάντο και τα φασόλια 

Βάλτε το μηλόξυδο στη διατροφή σας

Η προσθήκη μηλόξυδου στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Μελέτες δείχνουν ότι το ξύδι επηρεάζει σημαντικά την αντίδραση του σώματός στα σάκχαρα και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Προσθέστε κανέλα

Η κανέλα μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας, βελτιώνοντας παράλληλα την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Μην παραλείπετε γεύματα.

Είναι σημαντικό να μοιράζετε τα γεύματα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ξεκινώντας οπωσδήποτε με το πρωινό.

Αποφύγετε το αλκοόλ με άδειο στομάχι

Αν δεν έχετε φάει, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει την πτώση του σακχάρου στο αίμα μέχρι και 24 ώρες αργότερα.

Όροι: 
Κατηγοριες: