Καταπολεμήστε το ύπουλο μεταβολικό σύνδρομο με αβοκάντο

Eίτε αγαπάτε είτε όχι τα αβοκάντο, έχουν μόνο οφέλη να μας προσφέρουν.  Αυτός ο μοναδικός καρπός, που αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες και υγιή λίπη και που είναι το κύριο συστατικό από το απολαυστικό guacamole μέχρι τις μάσκες προσώπου, έχει ακόμη ένα ευεργετικό πλεονέκτημα για την υγεία: μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του επικίνδυνου μεταβολικού συνδρόμου.

Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Το μεταβολικό σύνδρομο, ο επονομαζόμενος «νέος σιωπηλός δολοφόνος» είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν συνδυασμό τριών ή περισσότερων παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα υψηλά τριγλυκερίδια και η μεγάλη περιφέρεια μέσης.

Μια νέα ανασκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από Ιρανούς ερευνητές και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Phytotherapy Research,  εξέτασε 129 προηγούμενες δημοσιευμένες μελέτες που ασχολήθηκαν με τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αβοκάντο σε διάφορες συνιστώσες του μεταβολικού συνδρόμου. Οι περισσότερες από τις μελέτες αυτές αφορούσαν τη σάρκα του αβοκάντο που συνήθως τρώμε, αλλά μερικές περιλάμβαναν επίσης τα φύλλα, τις φλούδες, το λάδι και τα κουκούτσια του. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αβοκάντο έχουν τις πιο ευεργετικές επιδράσεις στα επίπεδα χοληστερόλης και ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να επηρεάσει την LDL και HDL χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, την ολική χοληστερόλη και τα φωσφολιπίδια.

Και όχι μόνο αυτά.  "Τα υπολιπιδαιμικά,  αντιϋπερτασικά, αντιδιαβητικά, αντι-παχυντικά, αντιθρομβωτικά, αντιαθηροσκληρωτικά και καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα του αβοκάντο έχουν αποδειχθεί σε αρκετές μελέτες", γράφουν οι συγγραφείς και οι περισσότερες από αυτές τις έρευνες συνιστούν να το καταναλώνουμε καθημερινά. Με άλλα λόγια, το αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση σχεδόν κάθε πτυχής του μεταβολικού συνδρόμου. Αυτή είναι μια ακόμη μελέτη που δείχνει ότι τα αβοκάντο αξίζουν αληθινά την ιδιότητα της υπερτροφής, αναφέρουν διάφοροι επιστήμονες. Επισημαίνουν επιπλέον ότι τα αβοκάντο μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του λίπους της κοιλιάς, του πιο επικίνδυνου τύπου λίπους. Και παρόλο που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή λίπη σε σύγκριση με άλλα φρούτα, είναι δύσκολο να φάτε πάρα πολλά. Έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα αβοκάντο ζυγίζουν λιγότερο και έχουν μικρότερη περιφέρεια μέσης από όσους δεν τα συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους, ακόμα και όταν δεν καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες συνολικά, κάτι που αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα του ότι δεν είναι όλες οι θερμίδες ίσες.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει στο itrofi.gr, τα αβοκάντο εκτός από τα υγιεινά μονοακόρεστα λίπη τους, είναι επίσης καλές πηγές αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Και, όπως σημειώνει η ανασκόπηση, είναι γενικά ασφαλέστερα και καλύτερα ανεκτά από τα συνθετικά φάρμακα. Αν θέλετε να προσθέσετε περισσότερο αβοκάντο στη διατροφή σας, εκτός από το να φτιάξετε guacamole και μοντέρνα sandwich, μπορείτε επίσης να το προσθέσετε σε smoothies, ομελέτες και σαλάτες ή να το χρησιμοποιήσετε μαζί με διάφορα καρυκεύματα σαν σάλτσα για σούπες, ψάρι, κοτόπουλο ή πίτσα. Το αβοκάντο μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο για το βούτυρο σε συνταγές που θέλουν ψήσιμο και η κρέμα του γίνεται μια καλή βάση για επιδόρπια.

Όροι: 
Κατηγοριες: