Νούμερο ένα αλκαλοποιητής το λεμόνι!

Το λεμόνι αποτελεί τον βασιλιά των εσπεριδοειδών μιας και περιέχει την μεγαλύτερη ποσότητα κιτρικού οξέως απ΄όλα τα εσπεριδοειδή. Αυτή η χημική ένωση αυτή  του προσδίδει ξινή γεύση, υψηλή οξύτητα, αλλά και ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, για αυτό θεωρείται φάρμακο για τον οργανισμό. Τι γίνεται όμως όταν εισέλθει στο σώμα μας; 

 

Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021

Όλα τα τρόφιμα είτε όξινα είτε αλκαλικά δεν επηρεάζουν την τιμή του pH του αίματός μας αλλά την τιμή του pΗ των ούρων μας. 

Το pH του αίματος παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του οργανισμού μιας και η αλλαγή του μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο. Το σώμα μας έχει σχεδιαστεί για να κρατά το pH του αίματος μας μέσα σε ένα στενό πλαίσιο τιμών 7.35-7.45, ώστε να διατηρηθεί η υγεία του οργανισμού, έχοντας τα τρόφιμα που τρώμε πολύ μικρή επίδραση στην τιμή του. Έτσι λοιπόν, όση ποσότητα και αν καταναλώσουμε δεν επηρεάζεται η τιμή του pH του αίματός μας παρά ελάχιστα αντίθετα έχει ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό μας. Το λεμόνι μόλις αφομοιωθεί και μεταβολιστεί, παράγονται αλκαλικά παραπροϊόντα, που κάνει τα ούρα πιο αλκαλικά. Γι 'αυτό και θεωρείται ως αλκαλικό, παρά το όξινο pH του πριν από την πέψη. Η τιμή του pΗ του λεμονιού είναι 2 δηλαδή 10.000 με 100.000 φορές πιο ξινό από το νερό. Ένας από τους τρόπους όπου ο οργανισμός διατηρεί σταθερές τιμές είναι τα νεφρά τα οποία φιλτράρουν τα υγρά προϊόντα της πέψης και η επιπρόσθετη ποσότητα οξέων αποβάλλεται μέσω των ούρων από τον οργανισμό.

Αυτός είναι ο λόγος που τα ούρα σας μπορεί να γίνει πιο όξινο μια-δυο ώρες μετά το φαγητό μια μεγάλη μπριζόλα ή λιγότερο όξινο αφού ακολουθήσετε μια διατροφή πλούσια σε αλκαλοποιητική τρόφιμα. Ο χυμός λεμονιού έχει όξινο ρΗ πριν από την πέψη. Ωστόσο, μόλις μεταβολίζεται από το σώμα μας, παράγει αλκαλικά προϊόντα,  αυτά τα αλκαλικά παραπροϊόντα μπορούν να κάνουν τα ούρα σας πιο αλκαλικό, αλλά έχουν πολύ μικρή επίδραση στο pH του αίματός σας.

Η συχνή κατανάλωση χυμού λεμονιού μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει την απορρόφηση χρήσιμων μετάλλων του οργανισμού, και μειώνει τους παράγοντες που προκαλούν καρδιακές νόσους και την πρόληψη ορισμένων τύπων πετρών στα νεφρά.

Φωτογραφία από τον χρήστη Markus Spiske στο Pexels

Όροι: 
  • ΟΞΥΤΗΤΑ PH
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: