Διατροφή για άτομα με υποθυρεοειδισμό

Ο θυρεοειδής είναι η σιωπηλή κινητήριος δύναμη, αυτός ο μικρός αδένας, σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού μας βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού μας, στον έλεγχο της θερμοκρασίας, τους καρδιακούς παλμούς και μία σειρά άλλων λειτουργιών. 

 

Δευτέρα, 28 Μαΐου 2018

Μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την λειτουργία του είναι η γενετική προδιάθεση, μια αυτοάνοση πάθηση, το άγχος, και περιβαλλοντικές τοξίνες, ωστόσο μελέτες έδειξαν ότι με κατάλληλη διατροφή μπορεί να ρυθμιστεί σωστά και να αποφευχθεί η αποδιοργάνωσή του. 

Ο Θυρεοειδής για να λειτουργήσει σωστά και να παράγει αρκετή ορμόνη για τις ανάγκες του σώματός μας χρειάζεται ιώδιο, αν αυτό δεν είναι αρκετό, διατρέχουμε κίνδυνο του υποθυρεοειδισμού, μια υπολειτουργία του θυρεοειδούς, όταν ο αδένας αποτυγχάνει να παράγει αρκετή θυρεοειδής ορμόνη (ΤSΗ) , η οποία μπορεί να φέρει αύξηση του βάρους, νωθρότητα, κατάθλιψη και  αυξημένη ευαισθησία στο κρύο. 

Μια καλή πηγή ιωδίου αποτελεί το θαλασσινό αλάτι αλλά αποφεύγεται καθώς σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί καρδιακά προβλήματα, μπορούμε όμως να προσλάβουμε από άλλες πηγές τροφών το απαραίτητο ιώδιο όπως τα φύκη, τα ψάρια και τα οστρακοειδή. Ιδανικά για πηγή ιωδίου αποτελούν επίσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπου σύμφωνα με μελέτες το ιώδιο μπαίνει πρόσθετο κατά την διαδικασία της αποστείρωσης ποσοστό που φτάνει το 50% της ημερήσιας πρόσληψης.

Τα βραζιλιάνικα καρύδια τα οποία αποτελούν καλή πηγή σεληνίου και βοηθούν στην αποκατάσταση των ιστών και στην μελλοντική υγεία του θυρεοειδούς, προσοχή όμως όχι περισσότερο από 40 γραμμάρια ημερησίως καθώς το σελήνιο προκαλεί άσχημη ανάσα, αποχρωματισμό και απώλεια μαλλιών.

Το κοτόπουλο και το μοσχαρίσιο κρέας αποτελούν πηγή ψευδαργύρου ένα ιχνοστοιχείο που βοηθά τον οργανισμό στην καλύτερη απορρόφηση  του ιωδίου. Τα λαχανικά και τα φρούτα κυρίως οι φράουλες τα μούρα και τα κεράσια περιέχουν εκτός από το ιώδιο, βιταμίνης C και βιταμίνης D δυο αντιοξειδωτικά που προλαμβάνουν τυχών αλλοιώσεις του αδένα.

Στον υποθυρεοειδισμό μελέτες έδειξαν ότι καλό θα είναι να αποφεύγουμε μεγάλες ποσότητες μπρόκολού, κουνουπιδιού, γλουτένης και σόγιας καθώς έχουν συσχετιστεί με ουσίες οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση του ιωδίου.

Τέλος το itrofi.gr σας προειδοποιεί ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων επηρεάζει την απορρόφηση του ιωδίου.

Όροι: 
Κατηγοριες: