Πώς θα καταπολεμήσεις την… διαρκή πείνα;

Πολλές φορές μας πιάνει μια… μανία και δεν σταματάμε να τρώμε ανεξάρτητα από το αν αισθανόμαστε πραγματικά πείνα ή όχι. Είναι σαν να έχει ανοίξει για τα καλά η όρεξή μας και να τρώμε ό,τι βρούμε μπροστά μας παρά το γεγονός ότι πριν λίγο είχαμε επίσης φάει κάτι. Πρέπει να μας ανησυχεί μια τέτοια συμπεριφορά;

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019

Είναι λογικό να πιστεύει κανείς πως αν υπάρχουν μέρες που τρώει με τέτοιους ρυθμούς ενδέχεται να πάσχει από βουλιμία ή κάτι αντίστοιχο. Ωστόσο μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να εξηγηθεί με διάφορους τρόπους. Το πιθανότερο είναι πως τρώμε τροφές που «ξεγελάνε» τον οργανισμό μας με αποτέλεσμα να μην αισθάνεται χορτάτος.

Φυσικά, καλό είναι να αποφεύγουμε να τρεφόμαστε με φαγητά που «παραπλανούν» έτσι τον οργανισμό γιατί με αυτόν τον τρόπο στρώνουμε για τα καλά το χαλί στα επιπλέον κιλά. Χαρακτηριστικό δείγμα τροφών που προκαλούν ανάγκη για υπερκατανάλωση φαγητού είναι αυτές που βρίσκονται σε κονσέρβες καθώς περιέχουν δισφαινόλη-Α, μια ουσία που προκαλεί τέτοιου τύπου εξάρσεις στον οργανισμό μας.
Ένας άλλος λόγος που οργανισμός μας νιώθει διαρκώς πείνα και μας «ζητάει» πολύ συχνά φαγητό είναι το να τρώμε φτωχό πρωινό. Ένα πλούσιο πρωινό ελαχιστοποιεί όσο περισσότερο γίνεται την πείνα που θα νιώσουμε κατά την διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας ενώ αντίστοιχα, ένα φτωχό πρωινό συμβάλει στο να έχουμε ανοικτή όρεξη μέχρι το βράδυ.

Εκτός από το πλούσιο πρωινό, δυο άλλες μέθοδοι που αποτρέπουν τον οργανισμό από το να είναι… μονίμως πεινασμένος είναι το να πίνουμε τσάι και νερό. Το τσάι περιέχει πολυφαινολικές ενώσεις που μειώνουν αισθητά την αίσθηση της πείνας ενώ το νερό μας προφυλάσσει από την αφυδάτωση, η οποία με τη σειρά της σε κάνει να νομίζεις πως πεινάς.

Σε κάθε περίπτωση αν διαπιστώνεις πως ο οργανισμός σου χτυπάει διαρκώς καμπανάκι για να φας οφείλεις να ακολουθήσεις κάποια από τις παραπάνω μεθόδους. Αν δεν το κάνεις είναι δεδομένο πως θα πάρεις κιλά πριν καν το καταλάβεις.

Όροι: 
  • ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: