Παραλείψτε το δείπνο και ίσως ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας

Νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση φαγητού πολύ νωρίς το βράδυ, ή ακόμα και παρακάμπτοντας εντελώς το δείπνο, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Η πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους του συγκεκριμένου πλάνου διατροφής που ονομάστηκε Early Time Restricted Feeding (eTRF) βρέθηκε ότι μείωσε τις διακυμάνσεις στην πείνα και άλλαξε τον τρόπο καύσης λίπους και υδατανθράκων, ευρήματα που μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια κιλών.

 

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Με τη συγκεκριμένη διατροφή των αυστηρών χρονικών πλαισίων (eTRF), οι άνθρωποι τρώνε το τελευταίο τους γεύμα μέχρι το απόγευμα και δεν ξανατρώνε μέχρι το επόμενο πρωί. "Τρώγοντας μόνο κατά τη διάρκεια ενός πολύ μικρότερου συνολικού χρονικού παραθύρου από ό, τι συνήθως, μπορεί να βοηθήσει με την απώλεια βάρους», δήλωσε η Courtney Peterson, ερευνήτρια στοΚέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας Pennington στις ΗΠΑ. Και εξήγησε: «Βρήκαμε ότι η κατανάλωση φαγητού μεταξύ 8 π.μ. και 2μ.μ  που ακολουθείται από μια 18-ωρη καθημερινή αποχή από την τροφή, διατηρεί τα επίπεδα της όρεξης περισσότερο ισορροπημένα στη διάρκεια της ημέρας, σε σύγκριση με την κατανάλωση τροφής μεταξύ 8 π.μ. και 8μ.μ." Η νέα αυτή έρευνα λοιπόν δείχνει ότι αν τρώμε πολύ νωρίς το βράδυ, ή ακόμα αν παρακάμπτουμε  το δείπνο, μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε τα παραπάνω κιλά.

Το σώμα έχει ένα εσωτερικό ρολόι, και πολλές πτυχές του μεταβολισμού μας λειτουργούν καλύτερα το πρωί. Ως εκ τούτου, αν τα γεύματά μας ευθυγραμμιστούν με το ρολόι του σώματος νωρίτερα μέσα στην ημέρα, μπορεί να επηρεάσουν θετικά την υγεία αλλά και τον μεταβολισμό. Πριν από αυτή την πρώτη δοκιμή του eTRF στον άνθρωπο, είχαν γίνει αντίστοιχες έρευνες σε ποντίκια που έδειξαν ότι μείωσαν τη μάζα λίπους αλλά και τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν για 4 ημέρες 11 άντρες και γυναίκες με παραπάνω βάρος από το κανονικό που κατανάλωναν γεύματα μεταξύ 8 π.μ έως 2μ.μ, και στη συνέχεια, για άλλες 4 ημέρες που έτρωγαν μεταξύ 8 π.μ και 8 μ.μ.  Οι ερευνητές εξέτασαν κατόπιν την επίδραση της eTRF στην καύση των θερμίδων και του λίπους καθώς και στην όρεξη.

Για να είναι αντικειμενικοί, έβαλαν όλους τους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν και τα δύο διατροφικά χρονοδιαγράμματα όπως και να καταναλώνουν τον ίδιο αριθμό θερμίδων και τις δύο φορές, ελέγχοντάς τους αυστηρά καθόλη τη διάρκεια της μελέτης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι,  αν και η eTRF δεν επηρέασε πόσες θερμίδες έκαψαν οι συμμετέχοντες, μείωσε τις καθημερινές διακυμάνσεις της πείνας ενώ αύξησε κατά 6% τη καύση του λίπους κατά τη διάρκεια των ωρών της νύχτας.  Επίσης βελτίωσε την μεταβολική ευελιξία, την ικανότητα δηλαδή του σώματος να εναλλάσσει την καύση μεταξύ των υδατανθράκων και των λιπών. 

«Είναι λογικό», δήλωσε η Peterson, «Η ικανότητα του σώματός μας να καίει τα λίπη κορυφώνεται όταν έχει ήδη νηστέψει για 12 έως 14 ώρες. Για έως και 12 ώρες μετά την έναρξη της νηστείας, το σώμα καίει ακόμα γλυκογόνο, ένα μόριο που αποθηκεύει γλυκόζη (ή ζάχαρη). Μετά από 12 ώρες, το σώμα αρχίζει να καίει τις αποθήκες λίπους». Ωστόσο, η Peterson τόνισε ότι η 6% περισσότερη καύση λίπους δεν αποτελεί για τους ερευνητές μια ουσιαστική διαφορά μεταξύ των ομάδων. Αυτό σημαίνει ότι η διαφορά θα μπορούσε να οφείλεται στην τύχη, και με επιστημονικούς όρους, το εύρημα δεν ήταν «στατιστικά σημαντικό. Αλλά θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη ήταν μια μελέτη με πολύ λίγους συμμετέχοντες και χρειάζεται σίγουρα να γίνει μια μεγαλύτερη για να επιβεβαιωθούν αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα.

Όροι: 
Κατηγοριες: