Διαλυτές φυτικές ίνες: Νέα αντιμετώπιση στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ταλαιπωρεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ύστερα από μελέτες διαπίστωσαν, ότι η λύση κρύβεται στις διαλυτές φυτικές ίνες, σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής υπόσχονται να αντιμετωπίσουν δραστικά τα συμπτώματα. Μέχρι τώρα υπήρχαν ενδοιασμοί όσον αφορά την διατροφική αντιμετώπιση του συνδρόμου, επισημαίνοντας οι ειδικοί να αποφεύγονται οι φυτικές ίνες, πρόσφατες μελέτες όμως διαφοροποιήθηκαν και απέδειξαν το αντίθετο.

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου δεν αποτελεί ασθένεια, διότι δεν προκύπτει από παθολογικά αίτια, οι λόγοι ίσως είναι ψυχολογικοί ή ένα είδος τροφικής δυσανεξίας, βέβαια η αντιμετώπισή του γίνεται φαρμακευτικά, διότι τα συμπτώματα είναι επώδυνα όπως, πόνο στην κοιλιά, δυσκοιλιότητα ή διάρροια και δυσφορία. Νέες έρευνες έδειξαν ότι αλλάζοντας τρόπο ζωής και εμπλουτίζοντας τη διατροφή με ευδιάλυτες φυτικές ίνες τα συμπτώματα μετριάζονται και τελικά εξαλείφονται, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες δεν απορροφώνται από τον οργανισμό, παραμένουν στο έντερό σας βοηθώντας στην δυσκοιλιότητα, αυτές θα τις βρούμε σε κάποια φρούτα, λαχανικά, πηκτίνες,  βρώμη,  ξηροί καρποί και σπόροι,  ενώ οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, που βρίσκονται κυρίως στο καλαμπόκι (αραβόσιτος) πίτουρο, πίτουρο σιταριού και ορισμένα φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να αποφεύγονται.

Επίσης άλλη μία ομάδα ουσιών, που αποδείχθηκε, ότι αύξησε τα συμπτώματα του συνδρόμου, είναι οι υδατάνθρακες, που βρίσκονται σε διάφορες τροφές. Έτσι πρέπει να ακολουθηθεί μία διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες  περιλαμβάνοντας φρούτα, όπως τα μήλα, τα κεράσια, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια. Μερικά πράσινα λαχανικά, όπως τα μπιζέλια, το λάχανο, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, όπως το γάλα, το παγωτό, τυρί κρέμα, σοκολάτα και ξινή κρέμα.

Η άσκηση, καθώς και η ρύθμιση των επιπέδων του άγχους βοηθούν, σε συνδυασμό με μικρά γεύματα και τουλάχιστον οκτώ ποτήρια υγρών την ημέρα, ειδικά νερό ή άλλα μη καφεϊνούχα ποτά. Πρέπει να αποφεύγονται αλκοολούχα ποτά και ανθρακούχα, ενώ ιδιαίτερα αποτελεσματικά έχουν αποδειχθεί τα προβιοτικά καθώς τα καλά βακτήρια που περιέχουν βοηθούν στην καλή υγεία του εντέρου.

Όροι: 
Κατηγοριες: