7 τροφές-φάρμακα με πολυδιάστατη δράση

Μας ανακουφίζουν, καταπολεμούν τις τοξίνες, καταπραΰνουν, μειώνουν την πίεση, μας φτιάχνουν το στομάχι και το έντερο. Και όλα αυτά από τις τροφές που υπάρχουν στη φύση σε αφθονία. 

Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παίρνουμε φάρμακα όταν μπορούμε να δώσουμε λύση στα προβλήματα υγείας μας με φυσικό τρόπο. Υπάρχουν άλλωστε πολλές τροφές που έχουν ιδιότητες που μπορούν να μας ανακουφίσουν από ό,τι μας ταλαιπωρεί. Αρκεί να τις γνωρίζουμε.

Ακολουθούν εφτά χαρακτηριστικά παραδείγματα τροφών που μπορούν εύκολα να λειτουργήσουν ως φάρμακα:

Τζίντζερ

To τζίντζερ (ή αλλιώς πιπερόριζα) έχει χρησιμοποιηθεί από την ιατρική ως θεραπεία για τα πάντα: από τα κρυολογήματα ως τη δυσκοιλιότητα. Το τζίντζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο, σε μορφή σκόνης ή ζαχαρωμένο. Κατά βάση, χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο των φαρμάκων για την ναυτία αλλά μπορεί ταυτόχρονα να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να ανακουφιστεί ένα ανακατωμένο στομάχι.

Δενδρολίβανο

Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό βότανο που φυτρώνει σε χώρες της Μεσογείου και ως εκ τούτου χρησιμοποιείται συνήθως στη μεσογειακή κουζίνα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να προσθέσετε γεύση σε σούπες, σάλτσες με βάση την ντομάτα, το ψωμί αλλά και σε υψηλά σε πρωτεΐνες τρόφιμα όπως τα πουλερικά και το αρνί. Το δενδρολίβανο είναι το καταλληλότερο «φάρμακο» για την δυσπεψία και γενικότερα, διάφορα πεπτικά προβλήματα. Μέχρι και τρία φλιτζάνια δεντρολίβανου υπό μορφή τσαγιού καθημερινά είναι δεδομένο πως θα καταπολεμήσουν τέτοιου είδους προβλήματα.

Κουρκουμάς 

Μπαχαρικό που ανήκει στην οικογένεια των πιπερόριζων, ξεχωρίζει για την πικάντικη γεύση του. Έχει αποδειχθεί πως έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενώ φαίνεται πως πολεμάει και την ανάπτυξη του καρκίνου με τους επιστήμονες να έχουν σοβαρές ενδείξεις (και όχι αποδείξεις για την ώρα) πως μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά εναντίον των καρκίνων του παχέος εντέρου, του προστάτη, του μαστού και του δέρματος.

Καυτερή πιπεριά

Οι κόκκινες, καυτερές πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη, μια ένωση που μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο. Όταν η καψαϊκίνη εφαρμόζεται τοπικά στο δέρμα, προκαλεί την απελευθέρωση μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται «ουσία Ρ», η οποία με την σειρά της, αν εξαπλωθεί πάνω στο δέρμα, μειώνει τον πόνο. Αυτό δεν σημαίνει πως αν το σώμα σας πονάει σε κάποιο σημείο μπορείτε να τρίψετε πάνω σας μια καυτερή πιπεριά όπως θέλετε. Αντίθετα, χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί μπορεί να σας προκαλέσει εγκαύματα. Ζητήστε από τον γιατρό σας όμως να σας συνταγογραφήσει μια κρέμα καψαϊκίνης. Τέλος, ένα άλλο όφελος της καυτερής πιπέρια είναι ότι μπορεί να σας βοηθήσει με τη δυσπεψία.

Σκόρδο

Το σκόρδο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θείο και είναι επίσης μια καλή πηγή αργινίνης, ολιγοσακχαρίτων, φλαβονοειδών και σελήνιου, που όλα μαζί είναι απίστευτα ευεργετικά  για την υγεία.  Αρκετές μελέτες ισχυρίζονται ότι η αυξημένη πρόσληψη σκόρδου μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του στομάχου, του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, και του μαστού. Επίσης, είναι ασύλληπτα ενισχυτικό για το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μέντα

Από τα πιο «κλασικά» βότανα που λειτουργούν ευεργετικά για την υγεία, η μέντα χρησιμοποείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για να καταπολεμηθεί η δυσπεψία, οι κράμπες και η διάρροια ενώ είναι το καλύτερο φάρμακο σε περίπτωση που πάθετε τροφική δηλητηρίαση. Επίσης, καταπραΰνει τον πονόλαιμο και ένα ρόφημα μέντας είναι από τις πιο σοφές επιλογές σε μια τέτοια περίπτωση.

Χαμομήλι 

Πολυδιάστατα τα ιατρικά οφέλη του καθώς έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας μεγάλης ποικιλίας προβλημάτων. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα στον ύπνο, δοκιμάστε να πιείτε ένα ισχυρό τσάι χαμομήλι λίγο πριν πέσετε στο κρεβάτι. Τέλος, βοηθάει να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τα πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των κραμπών στο στομάχι.

Όροι: 
  • ΚΑΨΑΙΚΙΝΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: