Φάκελος: superfoods για άνδρες….

Τα superfoods ή αλλιώς υπερτροφές, έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια τόσο στο λεξιλόγιό μας, όσο και στις καθημερινές μας συνήθειες. Πρόκειται για τις τροφές εκείνες που παρέχουν πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας και μας χαρίζουν ευεξία και αντοχή για να ανταπεξέλθουμε στη γεμάτη απαιτήσεις καθημερινότητα. 

Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019

Ανάμεσα στα superfoods υπάρχουν και εκείνα που επιδρούν ιδιαίτερα ευνοϊκά στον ανδρικό οργανισμό. Αν πιστέψουμε τη ρήση που λέει ότι «είμαστε ότι τρώμε» τότε οφείλουμε να προσέχουμε ιδιαίτερα τη διατροφή μας και να την εμπλουτίζουμε με τις κατάλληλες τροφές. Ακολουθούν μερικά από τα πιο χρήσιμα «ανδρικά» superfoods:

Αμύγδαλα 

Τα αμύγδαλα είναι μία τροφή πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος και επιδρούν θετικά στο δέρμα. Παρόλα αυτά, μεγάλη μερίδα του πληθυσμού τα αποφεύγει καθώς θεωρεί ότι περιέχουν πολλές θερμίδες. Σύμφωνα με τον κ. Gary Fraser, καθηγητή της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Loma Linda στην Καλιφόρνια, ο οποίος μελέτησε τους λαούς που πρόσθεσαν δύο ουγκιές αμύγδαλα στη διατροφή τους σε τακτική βάση παρατήρησε ότι δεν είχε υπήρξε σημαντική μεταβολή του σωματικού βάρους τους. 

Λιναρόσπορος 

Πλούσιος σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, αυτός ο μικρός σπόρος προσφέρει ένα ωφέλιμο φορτίο των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, το οποίο έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, διαγράφει και εξομαλύνει τις λεπτές γραμμές στο δέρμα. Η British Journal of Nutrition ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες σε μία μελέτη που έπιναν περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού ωμέγα-3 λιπαρά οξέα την ημέρα σε 6 εβδομάδες παρουσίασαν σημαντικά λιγότερο ερεθισμό και ερυθρότητα, μαζί με καλύτερα ενυδατωμένο δέρμα. 

Αυγά

Πρόσφατες μελέτες, για την ακρίβεια, πάνω από 25 δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με τις πρωτεΐνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η πρωτεΐνη του αυγού βοηθά στην ενίσχυση της μυϊκής δύναμης και την ανάπτυξη της περισσότερο από άλλες πρωτεΐνες, κυρίως λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων του αυγού σε  λευκίνη. Επίσης, η πρωτεΐνη του αυγού βοηθά στην αίσθηση του κορεσμού της πείνας για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Σπανάκι

Πρόκειται για ένα φημισμένο «οικοδόμο μυών». Είναι γεμάτο με τα βασικά μέταλλα κάλιο και μαγνήσιο, και είναι μία από τις κορυφαίες πηγές της λουτεΐνης, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των φραγμένων αρτηρίων. Οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει το σπανάκι μπορούν να ενισχύσουν την οστική πυκνότητα, την προστασία του προστάτη από τα καρκινικά κύτταρα, να μειώσουν τον κίνδυνο των όγκων του δέρματος, να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου, και, τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, να αυξήσουν τη ροή του αίματος στο πέος. Κάτι ήξερε ο Ποπάυ που χρησιμοποιούσε το σπανάκι για να αντλήσει δύναμη!

Μαύρη σοκολάτα

Μια νέα μελέτη από τη Δανία διαπιστώνει  ότι εκείνοι που τρώνε μαύρη σοκολάτα καταναλώνουν 15 τοις εκατό λιγότερες θερμίδες στο επόμενο γεύμα τους και ενδιαφέρονται λιγότερο για τα λιπαρά, αλμυρά και ζαχαρούχα τρόφιμα. Και η έρευνα δείχνει ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, να βοηθήσει τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη μείωση της LDL  («κακής») χοληστερόλης. Ακόμη, μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος, και αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Η σκούρα σοκολάτα αυξάνειτα επίπεδα της σεροτονίνης και των ενδορφινών, τα οποία συνδέονται με τη βελτίωση της διάθεσης και την αύξηση της δυνατότητας συγκέντρωσης. 

Καρότα

Πρόκειται για τα θαυματουργά πορτοκαλί «ραβδάκια» της φύσης. Τα καρότα εξαιτίας της άφθονης βιταμίνης Α που περιέχουν βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία των ματιών και όχι μόνο. Αποτρέπουν την υπερπαραγωγή σμήγματος στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος, μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου και βοηθούν στην καλυτέρευση φλεγμονωδών καταστάσεων όπως το άσθμα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Παρατηρούμε ότι η φύση μπορεί να μας δώσει τη λύση για οποιοδήποτε πρόβλημα, οπότε καλό θα ήταν να την εμπιστευτούμε και να καταναλώνουμε σε αφθονία τις «υπερτροφές» που μας προμηθεύει.

Όροι: 
Κατηγοριες: