Σχετικα Αφιερωματα

Ο σωστός τρόπος για να βάλετε τα αυγά στη διατροφή σας

Τα αυγά είναι ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Όχι μόνο τα βρίσκουμε εύκολα και είναι προσιτά για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά είναι και μια πηγή υψηλής ποιότητας θρεπτικών συστατικών που μπορούν να ενσωματωθούν στα γεύματα με διάφορους τρόπους.

Πέμπτη, 4 Απριλίου 2019

Ενώ συχνά ομαδοποιούνται με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, έχουν αρκετά διαφορετική διατροφική αξία. Είτε τα τρώτε για πρωινό, μεσημεριανό ή δείπνο ή τα ενσωματώνετε σε διάφορες συνταγές, αποτελούν ένα απαραίτητο και ωφέλιμο τρόφιμο. 

Είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε το σωστό τρόπο μαγειρέματος των αυγών για να διατηρήσουμε μια υγιή ισορροπία της χοληστερόλης. Παρόλο που οι φόβοι σχετικά με τη σημαντική ποσότητα χοληστερόλης για την οποία ενοχοποιήθηκαν τα αυγά καθώς και ο κίνδυνος καρδιακής νόσου έχουν αμφισβητηθεί εδώ και πολύ καιρό, ένα σάντουιτς με τηγανητό αυγό, μπέικον και τυρί δεν είναι δυστυχώς ό,τι το καλύτερο.  Ένα ολόκληρο αυγό περιέχει 72 θερμίδες, 4,8 γραμμάρια λίπους, 6,3 γραμμάρια πρωτεΐνης και 186 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στον κρόκο του. 

Το itrofi.gr σας δίνει οκτώ σημαντικά στοιχεία για τα αυγά:

Περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά.

Τα αυγά περιέχουν έως και 18 διαφορετικές πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και  βιταμίνες Α, D, Ε, Κ και όλες τις βιταμίνες της ομάδας Β. Επιπλέον, είναι μια πλούσια πηγή ορυκτών που μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλα τρόφιμα, όπως το σελήνιο και το ιώδιο. Τα αυγά αποτελούν τη βάση για ένα διατροφικά ιδιαίτερα αποδοτικό πρωινό.

Πηγή πρωτεΐνης

Ένα αυγό προσφέρει όχι μόνο 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, αλλά η πρωτεΐνη αυτή μετράει επίσης μετράει ως πλήρης, που σημαίνει ότι περιέχει και τα οκτώ απαραίτητα αμινοξέα. Στην πραγματικότητα, τα αυγά είναι μια τόσο καλή πηγή πρωτεΐνης που χρησιμοποιούνται ως πρότυπο αναφοράς για την αξιολόγηση της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες άλλων τροφίμων. 

Κακή χοληστερόλη

Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι τα αυγά έχουν υψηλή ποσότητα κακής χοληστερόλης. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα αυγά έχουν πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη από αυτή που τους έχει αποδοθεί και οι υγιείς ενήλικες μπορούν να τα απολαμβάνουν χωρίς να διατρέχουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ένα μέτριο αυγό περιέχει το ένα τρίτο του συνιστώμενου ημερήσιου ορίου χοληστερόλης. 

Μην παραλείπετε τους κρόκους

Η ανάμειξη ολόκληρων αυγών με μόνο ασπράδια κάποιες φορές μπορεί να ωφελήσει τη χοληστερόλη σας, αλλά προσπαθήστε να μην παραλείπετε συνέχεια τους κρόκους.  Είναι πιο ωφέλιμοι από τα ασπράδια καθώς η μισή ποσότητα της πρωτεΐνης βρίσκεται στον κρόκο, παράλληλα με την πλειοψηφία των αντιοξειδωτικών και βιταμινών.

Διαχείριση του βάρους

Τα αυγά δεν αποτελούν απλά μέρος μιας υγιεινής διατροφής αλλά συμβάλλουν και στη διαχείριση του βάρους. Μας χορταίνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και η ποιότητα της πρωτεϊνικής περιεκτικότητάς τους βοηθά στην οικοδόμηση μυών και υποστηρίζουν με ενέργεια τις προσπάθειες άσκησης για χάσιμο κιλών. Η πρωτεΐνη μετά την άσκηση είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την αποκατάσταση των μυών.

Οι περισσότερες αλλεργίες στα αυγά έχουν τελικά ξεπεραστεί

Οι αλλεργίες των αυγών είναι πολύ συχνές στα παιδιά και ενώ αυτό απαιτεί την αυστηρή αποφυγή των αυγών και των τροφίμων που περιέχουν αυγά, περίπου το 70% θα ξεπεράσει την αλλεργία των αυγών στην ηλικία των 16 ετών.

Οι έλεγχοι ασφαλείας είναι απλοί

Μετά τις αλλεργίες, η πρωταρχική ανησυχία για την υγεία κατά την κατανάλωση αυγών είναι η σαλμονέλα. Το να μαγειρεύετε τα αυγά σε υψηλή θερμοκρασία και για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να ελαχιστοποιήσει σημαντικά αυτόν τον κίνδυνο. Η φρεσκάδα μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας. Τα αυγά φυλάσσονται καλύτερα σε ψυγείο και συνήθως διαρκούν περίπου τρεις εβδομάδες. 

Οι επιλογές μαγειρέματος είναι ατελείωτες.

Τα αυγά μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής με πολλούς τρόπους. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τους αγαπημένους τους τρόπους για να φτιάξουν και οι πολυάριθμες λίγο πιο «ψαγμένες» συνταγές μπορούν να σας προσφέρουν νέες και γευστικές ιδέες για να ενσωματώσετε τα αυγά στη διατροφή σας.

Όροι: 
Κατηγοριες: