H Μεσογειακή διατροφή στη μάχη κατά του εκφυλισμού του εγκεφάλου

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχει πολλές φορές μελετηθεί για τα ευεργετικά της αποτελέσματα στην υγεία του ανθρώπου, τόσο για μία κομψή σιλουέτα όσο και για ασθένειες οι οποίες προσβάλλουν τον σύγχρονο κόσμο όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η χοληστερίνη είναι μόνο λίγες από τις ασθένειες, που η μεσογειακή διατροφή αποτελεί φάρμακο.

Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022

Νέα δεδομένα απο ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου έδειξαν, ότι μπορεί να αποτρέψει και μελλοντικές  εκφυλίσεις του εγκεφάλου,  αιτία για ασθένειες όπως η κατάθλιψη και το Alzheimer. Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρια και όσπρια, η διατροφή αυτή προβλήθηκε αρχικά από τον μέγα γιατρό της αρχαιότητας τον Ιπποκράτη ο οποίος υποστήριζε, ότι το φάρμακο του ανθρώπου είναι η τροφή itrofi.gr. Έτσι, λοιπόν στηριζόμενοι οι ερευνητές στην υπόθεση αυτή μελέτησαν το πιο σύνθετο όργανο του σώματος τον εγκέφαλο σε σχέση με την μεσογειακή διατροφή.

 Ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί  περίπου το 20% του συνολικού οξυγόνου που αναπνέουμε, τόσο για την συντήρηση των ήδη υπάρχοντων κυττάρων όσο και για την αποκατάσταση βλαβών, οι οποίες προκύπτουν από οξειδώσεις λόγω των ελευθέρων ριζών. Κάθε κύτταρο στο σώμα μας επηρεάζεται από τη ζημία των ελευθέρων ριζών και τα κύτταρα του εγκεφάλου είναι ιδιαίτερα ευάλωτα καθώς οι εκφυλίσεις είναι εμφανείς μετά από χρόνια γεγονός, που δεν μπορεί να αντιστραφεί, οδηγώντας σε κατάθλιψη, Alzheimer αλλά και μία πληθώρα άλλων εκφυλιστικών ασθενειών. 

Οι  επιστήμονες ακολούθησαν ένα εβδομαδιαίο διατροφικό πρόγραμμα με υψηλή κατανάλωση φρούτων, όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, ψάρια, ελαιόλαδο τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, ουσίες που αποδεδειγμένα δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, που δημιουργούν πρόωρη γήρανση, ενώ περιόρισαν σημαντικά την κατανάλωση γαλακτοκομικών  και κρεάτων. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά καθώς μετά από τρία χρόνια μεσογειακής διατροφής σε άτομα με μέσο όρο ηλικιών τα 73 χρόνια, ο εγκέφαλος ήταν υγιής χωρίς κανένα σημάδι γήρανσης. 

Το itrofi μας λέει πως, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του ανθρώπου ειδικά μια πλούσια διατροφή σε φρούτα και φρέσκα λαχανικά, όπως είναι η μεσογειακή, συμβάλλει στην αποτροπή εκφυλίσεων των κυττάρων του εγκεφάλου, είναι απαραίτητο λοιπόν να αλλάξουμε άμεσα τις διατροφικές μας συνήθειες, ώστε να εμποδίσουμε ασθένειες που μελλοντικά μπορεί να μας στερήσουν τις χαρές της ζωής.

Αικατερίνη Στεφάνου, Κλινική βιοχημικός

Πηγές: 

Huntington's Outreach Project for Education at Stanford
Psychology Today
Neurology.org
 

Όροι: 
Κατηγοριες: