Οι μεγαλύτερες «μάχες» με φαγητά στον κόσμο

Μην παίζετε με το φαγητό σας! Αυτό μας έλεγαν πάντα οι γονείς στο τραπέζι, αλλά αν ψάξετε θα βρείτε ότι υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο όπου το να παίζει κανείς με το φαγητό είναι όχι μόνο ευπρόσδεκτο αλλά και μια πραγματική διασκέδαση.

Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018

La Tomatina

Κάθε χρόνο την τελευταία Τετάρτη του Αυγούστου, το φεστιβάλ  La Tomatina έρχεται στην ισπανική πόλη Buñol, δυτικά της Βαλένθια. Είναι ένας τεράστιος φαγητοπόλεμος, με ιστορία που πάει πίσω πάνω από 70 χρόνια και που συγκεντρώνει χιλιάδες ανθρώπους που πετούν ο ένας στον άλλον κυριολεκτικά τόνους ντομάτας στην κεντρική πλατεία της πόλης. Κατά τη διάρκεια του πιο φημισμένου στον κόσμο φεστιβάλ, ο πληθυσμός της πόλης που είναι κανονικά 10.000 κάτοικοι τετραπλασιάζεται από τους τουρίστες. Η γιορτή που διαρκεί μια εβδομάδα και περιλαμβάνει παραστάσεις, μουσική, χορό και πυροτεχνήματα, ξεκίνησε το 1945 όταν, σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, μια μικρή διαφωνία μεταξύ δύο νέων αγροτών εξελίχθηκε σε μια ανοιχτή μάχη με ντομάτες στην κεντρική πλατεία της πόλης, υποκινώντας τους περαστικούς να συμμετάσχουν.  Η επιτυχία της έχει εμπνεύσει πόλεις της Κολομβίας, της Κόστα Ρίκα, της Ινδίας και των ΗΠΑ να δημιουργήσουν τις δικές τους εκδοχές του πολέμου ντομάτας.

Battaglia delle arance

Αν δεν σας αρέσουν οι ντομάτες, δοκιμάστε τη «μάχη των πορτοκαλιών» στη βόρεια ιταλική πόλη της Ivrea, όπου ξαναζωντανεύει η ιστορία μιας τοπικής εξέγερσης ενάντια στην τυραννία του Raineri di Biandrate, με πορτοκάλια που αντικαθιστούν τα όπλα.  Ο βαρόνος αυτός εκδιώχθηκε τον Μεσαίωνα κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας εξέγερσης καθώς η πόλη λιμοκτονούσε. Πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού της πόλης τον Φεβρουάριο. Δύο κόμματα λαμβάνουν μέρος σε αυτήν την επική τριήμερη πάλη με φαγητό – το ένα εκπροσωπώντας τον βαρόνο και το άλλο, τον λαό. Οι συμμετέχοντες ρίχνουν πάνω από 250 κιλά πορτοκαλιών ο ένας στον άλλο κατά τη διάρκεια της μάχης και συνήθως επιστρατεύονται οχήματα και εξοπλισμός για την απομάκρυνση του χιονιού για να καθαριστεί ο δρόμος μετά το φεστιβάλ. 

Els Enfarinats

Κάθε χρόνο, στις 28 Δεκεμβρίου, η πόλη Ibi στο Αλικάντε της Ισπανίας φιλοξενεί την φημισμένη πάλη γνωστή ως Els Enfarinats, που σημαίνει "αυτοί που είναι καλυμμένοι με αλεύρι". Τα ζωντανά πυρομαχικά εδώ είναι τα αυγά, το αλεύρι και τα πυροτεχνήματα. Έχει ιστορία 200 ετών και πραγματοποιείται μεταξύ δύο ομάδων. Οι Els Enfarinats είναι μια ομάδα παντρεμένων ανδρών που έχουν ως μοναδικό καθήκον να θεσπίζουν γελοίους νόμους για μία ημέρα και η άλλη ομάδα, οι "La Oposicio", έχουν την υποχρέωση να αποκαταστήσουν την τάξη. Οι δύο αντίπαλοι αγωνίζονται έξω από το Δημαρχείο για να αποδείξουν τη δύναμή τους, μέσα από μια βρώμικη αλλά και διασκεδαστική σύγκρουση με αυγά και «βόμβες» από αλεύρι.

World Custard Pie Championship

Μαζέψτε τέσσερις φίλους και φτιάξτε μια ομάδα για να πάρετε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πίτας με κρέμα Custard που γίνεται στο Kent της Αγγλίας κάθε Ιούνιο. Το φεστιβάλ αυτό που ξεκίνησε ως ένας τρόπος για να μαζευτούν χρήματα για το δημαρχείο της πόλης πριν από 49 χρόνια, εξελίχθηκε και προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Χωρίζονται σε ομάδες των 4 ατόμων και κάθε παίκτης πρέπει να ρίχνει την πίτα με το αριστερό του χέρι, κερδίζοντας έξι πόντους αν πετύχει το πρόσωπο του αντιπάλου, τρεις για τα σημεία από τον ώμο και πάνω και ένα πόντο για οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος.

La Merengada

Και πάλι στην Ισπανία που φαίνεται να κατέχει τη μερίδα του λέοντος στα φεστιβάλ φαγητοπόλεμου. Σε αυτό το νόστιμο πάρτι στους δρόμους της Vilanova i la Geltrú στη Βαρκελώνη θα δείτε τους ανθρώπους να ρίχνουν περίπου 90.000 κιλά γλυκών και μαρέγκας. Χρονολογείται από τη δεκαετία του 1940 όταν ο Φράνκο απαγόρευε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις.  Σε αντίποινα, οι ντόπιοι διαμαρτυρήθηκαν την Πέμπτη πριν από τη Σαρακοστή και έριξαν γλυκά για να δείξουν το θυμό τους.

The Great Fruitcake Toss

Δεν είναι το πιο βρώμικο και το πιο κολλώδες από τα φεστιβάλ αλλά σίγουρα είναι πολύ διασκεδαστικό.  Στο Manitou Springs στις ΗΠΑ, δεν θα σας αφήσουν να φάτε αυτά τα κέικ με τα κομμάτια φρούτων. Χρησιμοποιούν από καταπέλτες μέχρι … κανόνια και οποιοδήποτε άλλο gadget μπορούν να σκεφτούν για να τα εκτοξεύσουν.

Batalla del Vino

Άλλη μια γιορτή στην Ισπανία: Κάθε χρόνο, στις 29 Ιουνίου, η La Batalla del Vino «κυλά» στο χωριό Haro, στη La Rioja. Οι συμμετέχοντες πρέπει να φορούν λευκά ρούχα και κυλούν μέσα στο κόκκινο κρασί μέχρι τα ρούχα τους να γίνουν κόκκινα. Ο εορτασμός αυτός πάει πίσω στον 13ο αιώνα, όταν δύο περιοχές, η Haro και η Miranda de Ebro, πολέμησαν για τα σύνορά τους. Οι πολεμιστές της Haro κρατούσαν σκούρα κόκκινα πανό και για τα επόμενα 400 χρόνια που γιορτάζεται η νίκη τους, ο εορτασμός έφθασε από το ένα ποτήρι κρασί στο … μπάνιο με κρασί.

Festes des Vermar

Τα σταφύλια αποτελούν το όπλο που επιλέγουν και στην πόλη Binissalem της Μαγιόρκα, για το ετήσιο Φεστιβάλ Festes des Vermar τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Η εκδήλωση ξεκίνησε ως εορτασμός της συγκομιδής των σταφυλιών και περιλαμβάνει διάφορες θεματικές δραστηριότητες γύρω από τα σταφύλια και τα κρασιά. Η πιο διασκεδαστική στιγμή όμως είναι όταν αρχίζει η μάχη με τα σταφύλια που δεν σταματά παρά μόνο όταν όλοι είναι καλυμμένοι από την κορφή ως τα νύχια από αυτά. Η παράδοση ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της «vendimia», όταν οι παραγωγοί οίνου δεν ήξεραν τι να κάνουν με τις μεγάλες ποσότητες σταφυλιών υποδεέστερης ποιότητας που δεν μπορούσαν να οινοποιήσουν.

Αυλερωμουτζουρώματα

Αφήσαμε τελευταία τα δικά μας «αλευρομουτζουρώματα» στο Γαλαξίδι. Σηματοδοτούν την πρώτη μέρα της ελληνικής ορθόδοξης νηστείας και το τέλος της καρναβαλικής περιόδου και πρόκειται για έναν αληθινό αλευροπόλεμο. Κάτοικοι και τουρίστες βομβαρδίζουν ο ένας τον άλλο με σακούλες από αλεύρι άσπρο και χρωματιστό που τους κάνει όλους να μοιάζουν με φαντάσματα. Το έθιμο πιστεύεται ότι γεννήθηκε το 1801 όταν οι κάτοικοι του Γαλαξιδιού αψήφησαν τους Οθωμανούς που κατέλαβαν την Ελλάδα γιορτάζοντας το απαγορευμένο καρναβάλι και ζωγραφίζοντας τα πρόσωπά τους με τέφρα, ενώ χόρευαν στους δρόμους.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: