Τα καλύτερα street foods της Ευρώπης

Η αληθινή καρδιά της Ευρώπης είναι το γρήγορο, φθηνό και υγιεινό street food που κάθε πόλη της προσφέρει στον επισκέπτη  .Το φαγητό είναι η παγκόσμια γλώσσα και το φαγητό του δρόμου έχει εκτός από γεύση και το δικό του χαρακτήρα. Πάρτε μια τοπική γεύση του πολιτισμού μέσα από τις προτάσεις μας και κρατήστε σημειώσεις για το επόμενο ταξίδι σας.

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Πολιτισμικά πλούσια Ευρώπη έχει πολλές γαστρονομικές απολαύσεις στο μανίκι της. Από την Πορτογαλία ως τη Ρωσία και από τη Μάλτα στη Σουηδία, εντοπίσαμε για σας τα καλύτερα street foods. Απολαύστε:

Ηνωμένο Βασίλειο: Fish & chips

Τραγανά φιλέτα τηγανητού μπακαλιάρου τυλιγμένα σε εφημερίδα, συνοδεύονται από - τι άλλο- φρέσκες τηγανητές πατάτες.

Γερμανία:  currywurst

Καυτό, τηγανητό, κομμένο σε φέτες χοιρινό λουκάνικο (Wurst) καρυκευμένο με σάλτσα κάρυ, κέτσαπ, καπνιστή πάπρικα ή και κρεμμύδια. Συχνά σερβίρεται με τηγανιτές πατάτες ή ψωμάκια.

Γαλλία: κρέπες

Εξαιρετικά λεπτές, γλυκές ή αλμυρές με απεριόριστες επιλογές γέμισης : τυρί, ζαμπόν ή αυγό, σιρόπι σφενδάμου ή Nutella μπανάνα, φράουλες, σαντιγί και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας.

Ελβετία: pretzel

Γνωστά και ως brezel, τα συναντάμε όχι μόνο στην Ελβετία αλλά και  τη Γερμανία και την Αυστρία. Είναι μαλακά στο εσωτερικό και τραγανά απέξω και πασπαλίζονται με αλάτι. Συχνά επίσης γίνονται βάσεις για διάφορα sandwich.

Ιταλία: Pizza, panzerotti, zeppole και gelato

H pizza, αγαπημένο φαγητό σε όλους μας, εφευρέθηκε εδώ και είναι ακαταμάχητη.  Το ίδιο και το gelato, το φρέσκο εξαιρετικά ποιοτικό ιταλικό παγωτό με τις ατελείωτες επιλογές γεύσεων. Τα panzerotti μοιάζουν με calzone σε σχήμα φεγγαριού, γεμιστά με ντομάτα και τυρί. Tσιμπολογήστε zeppole, τα μικρά τηγανητά γλυκάκια που είναι συχνά γεμισμένα με μαρμελάδα και περιχυμένα με ζάχαρη άχνη.

Ουγγαρία: lángos & kurtoskalacs

To lángos αποτελείται από τηγανισμένο ψωμί που τρίβεται με βούτυρο και σκόρδο, αλείφεται με ξινή κρέμα και πάνω της βάζουν τριμμένο τυρί, κρεμμύδια, ζαμπόν, καπνιστό κρέας  ή λουκάνικα. Θεωρείται δημοφιλές street food της Ανατολικής Ευρώπης. Το kurtoskalacs AKA "chimney cake" είναι ζύμη τυλιγμένη γύρω από ένα ξύλινο κοχλία που στη συνέχεια ψήνεται σιγά-σιγά στα κάρβουνα. Μπορείτε να προσθέσετε μια ποικιλία  από toppings, όπως κανέλα, καρύδα, ή μαύρη ζάχαρη.

Αυστρία: würstelstand

Tα περίπτερα "Würstlstands" πωλούν hot dogs και ζεστά λουκάνικα σε όλα τα σχήματα και μεγέθη όπου κι αν πάτε. Δοκιμάστε το ιδιαίτερο λουκάνικο Käsekrainer με λιωμένο τυρί στο εσωτερικό του.

Τουρκία: σουσαμένιο κουλούρι (σιμίτι) και ντονέρ κεμπάπ.

Δεν χρειάζονται συστάσεις. Φημισμένα και αγαπημένα και τα δύο.

Τσεχία: smažený sýr και trdelnik

To smažený sýr είναι ένα κομμάτι παναρισμένο τηγανητό μαλακό τυρί (συνήθως edam) που σερβίρεται μέσα σε ψωμί ή με πατάτες και σαλάτα.  Το trdelník είναι τα αντίστοιχα chimney cakes της Ουγγαρίας. 

Ισπανία: churros και bocadillos

Η τηγανητή ζύμη στα καλύτερά της!  Τα churros,τα δημοφιλή τηγανητά ζυμαρένια γλυκά  sticks σε διάφορα σχήματα και μεγέθη είναι το ιδανικό ξεκίνημα για την ημέρα σας. Τρώγονται βουτώντας τα σε ζεστή σοκολάτα. Τα μικρά bocadillos είναι η επιτομή των sandwich. Ζαμπόν, τυρί, ομελέτα, τόνος, χοιρινό, καλαμάρι, κοτόπουλο, πατάτα, μελιτζάνα ή σπανάκι γεμίζουν το ζεστό χωριάτικο ψωμί. 

Βοζνία Ερζεγοβίνη: cevapi

Ψητό βοδινό και χοιρινό κρέας λουκάνικο αλλά και  λαχανικά περιβάλλονται από μια ζεστή πίτα και μπόλικο κόκκινο πιπέρι.

Ολλανδία :oliebollen,haringkar και stroopwafel

Παρά το όνομα του oliebollen που κυριολεκτικά σημαίνει «λιπαρές μπάλες», αυτή η λιχουδιά είναι εξαιρετικά εθιστική. Είναι η ολλανδική έκδοση των donuts. Οι ρέγγες, αγαπημένο ψάρι των Ολλανδών σερβίρονται στο δρόμο με διάφορους τρόπους: ωμές, τουρσί, καπνιστές συνοδεία μαλακού κουλουριού και ψιλοκομμένων κρεμμυδιών. Το stroopwafel είναι λεπτές ψημένες βάφλες με σάλτσα καραμέλας.

Σουηδία: tunnbrodsrulle

Tο καλύτερο αντίδοτο για τον σκανδιναβικό χειμώνα, αποτελείται από ένα λουκάνικο μέσα σε μαλακή πίτα, ενισχυμένο με πουρέ και σαλάτα.

Πολωνία: gofry και zapiekanka

Gofry είναι οι πολωνικές βάφλες και σερβίρονται με παγωτό, σαντιγί, ξηρούς καρπούς ή μαρμελάδες. Η zapiekanka είναι ένα είδος πίτσας από ψωμί με μανιτάρια, κρεμμύδια, τυρί, ζαμπόν, κέτσαπ και μπαχαρικά.

Ουκρανία: varenyky

Οι περισσότεροι στην περιοχή της Βαλτικής αγαπούν τα  βαρένικι. Πρόκειται για dumplings  με περισσότερα από 50 είδη γέμισης.

Φιλανδία: korvapuusti και piirakka

Το ζυμαρένιο ρολό κανέλλας και ζάχαρης στη φινλανδική έκδοση. Τα piirakka είναι τηγανητές πίτες με μείγμα κιμά ή με ρύζι και βούτυρο.

Δανία:hot dogs

Διαθέσιμα σε όλη τη χώρα, επηρεασμένα από την Αμερική αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, τα τοπικά hot dogs συνοδεύονται από τραγανά τηγανητά κρεμμύδια, μουστάρδα, κέτσαπ και τουρσιά.

Εσθονία: sandwich ρέγγας

Η ρέγγα της Βαλτικής είναι το εθνικό ψάρι της Εσθονίας, και τα μικρά ψάρια συνήθως σερβίροντα σε ψωμί σίκαλης με μια επιλογή καρυκευμάτων και αγγουράκι τουρσί.

Ρουμανία: covrigi

Υβριδικό κουλουράκι ή bagel, τα covrigi καλύπτονται με αλάτι, σπόρους παπαρούνας ή σουσάμι.

Ρωσία: Pirozhki

Υπάρχει και ψητή έκδοση από αυτά, αλλά τα τηγανητά είναι πραγματική απόλαυση. Αυτά τα ψωμάκια έχουν διάφορες γεμίσεις και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Αγία Πετρούπολη.

Βουλγαρία: banista

Ψητή πίτα με φύλλα με γέμιση από τυρί, σπανάκι,κιμά κλπ. Υπάρχει και η γλυκιά εκδοχή της.

Βέλγιο: frites

Οι τέλειες τηγανητές πατάτες: φρέσκιες και τραγανές σερβίρονται με διάφορες σάλτσες όπως aioli, chutney, curry ketchup, tartar sauce και φυσικά, μαγιονέζα.

Λιθουανία:kibinai

Πιτάκια με αρνίσιο κρέας και κρεμμύδι.

Λουμεμβούργο: gromperekichelcher

Τηγανίτες πατάτας με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μαϊντανό και μπαχαρικά.

Μάλτα: imqaret

Τηγανιτό παραδοσιακό κέρασμα που είναι γεμισμένο με χουρμάδες.

Πορτογαλία: pastel de nata

Ταρτάκια με κρέμα αυγού και νότες λεμονιού, κανέλα και βανίλια.

Όροι: 
Κατηγοριες: