Διάκριση για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Τον τίτλο της γαστρονομικής περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019 διεκδίκησε και κέρδισε η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε μια προσπάθεια ανάδειξης των τοπικών προϊόντων των νησιών αλλά και ένταξής τους στην ευρωπαϊκή γαστρονομική κουλτούρα.

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016

Για τρία τουλάχιστον χρόνια, η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου θα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος μετά την απονομή του σχετικού τίτλου, έχοντας ενεργή παρουσία μέσα από μια σειρά δραστηριότητες που θα συμπεριλάβουν ολόκληρη την τοπική κοινωνία.  Ο τίτλος θα απονεμηθεί επίσημα σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου. Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε ότι έχει κατατεθεί αίτημα η εκδήλωση αυτή να γίνει στη Ρόδο, όπως και η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής αξιολόγησης της υποψηφιότητας. Ανθυποψήφια της ελληνικής Περιφέρειας ήταν η περιοχή Sibiu της Ρουμανίας. Όπως είχε δηλώσει ο κ. Φ. Ζαννετίδης, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενούς Τομέα, κατά την παρουσίαση του φακέλου υποψηφιότητας που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Sibiu της Ρουμανίας «Είμαστε εδώ για να δείξουμε τον πολιτισμό, την γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου. Η γαστρονομία των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, αποτελεί την αρχαιότερη και πλουσιότερη κουζίνας του κόσμου. Ένα μοναδικό γαστρονομικό πλούτο, από όπου προέρχονται πολλά στοιχεία της σύγχρονης ευρωπαϊκής  διατροφής και κουζίνας. Είναι μια κουζίνα που αξίζει να γνωρίσει όλη η Ευρώπη. Παράλληλα, αναγνωρίζοντας τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η γαστρονομία στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος,   εργαζόμαστε   μεθοδικά  για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου των νησιών  μας  ως αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της ταυτότητας του Νοτίου Αιγαίου. Κάνουμε μία μεγάλη και σοβαρή προσπάθεια και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε». 

Και πράγματι, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την ενεργή συμπαράσταση 117 εταίρων από όλα τα νησιά, συμπεριλαμβανομένων των Επιμελητήριων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, των λεσχών Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, του Sympossio Greek Gourmet Touring, αλλά και όλων των τοπικών κοινωνιών, κατάφερε να εκπληρώσει όλα τα αυστηρά κριτήρια που έχουν τεθεί από IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού). Ο τίτλος που θα συνοδεύει τα πενήντα νησιά του Νοτίου Αιγαίου από τώρα και για τρία ολόκληρα χρόνια έχει στόχο να τα καταστήσει διεθνή γαστρονομικό τουριστικό προορισμό, να δώσει έμφαση στον πρωτογενή τομέα, στην εκπαίδευση των παραγωγών αλλά και στη μύηση των επισκεπτών στον γαστρονομικό της πλούτο.  Ο κ. Χατζημάρκος σημείωσε ότι ο φορέας του διαγωνισμού το IGCAT, που έχει την υποστήριξη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων,  “είναι ένα διεθνές διεπιστημονικό δίκτυο εμπειρογνωμόνων που στοχεύει να ενδυναμώσει και να διευκολύνει τις τοπικές κοινότητες ώστε να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητες της ιδιαίτερης διατροφής, του πολιτισμού, των τεχνών, του βιώσιμου τουρισμού και των άλλων τοπικών τους πόρων”. 

Όροι: 
Κατηγοριες: