Βότανα και μυρωδικά της Ελληνικής κουζίνας και οι ωφέλειές τους στην υγεία

Σχεδόν σε κάθε ελληνικό σπίτι, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία βοτάνων και μυρωδικών που χρησιμοποιούνται ευρέως στην μαγειρική με σκοπό να νοστιμίσουν τα φαγητό μας. Παραδοσιακά η Ελληνική κουζίνα κάνει έντονη χρήση των μυρωδικών, τα οποία εκτός από την νοστιμιά που προσθέτουν, παρέχουν σημαντικά οφέλη και στην υγεία μας.

Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022

Παραθέτουμε τα πιο δημοφιλή από αυτά :

Ρίγανη

Περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων, τα οποία σύμφωνα με μελέτες, έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και εμποδίζουν τη δράση διαφόρων μικροοργανισμών προφυλάσσοντας τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες. Επιπρόσθετα, αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και β-καροτίνης. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα καθιστώντας ακόμα αρμονικότερη έως και ιδανική τη σχέση ρίγανης-κρέατος.

Βασιλικός

Χρησιμοποιείται στην μαγειρική για αρωματισμό σαλτσών. Το εκχύλισμα του βασιλικού προλαμβάνει τις άφτρες, τους πονοκεφάλους, βοηθά στην πέψη και καταπραΰνει τους σπασμούς.

Δάφνη

Τα φύλλα της νοστιμίζουν σάλτσες, ψαρικά, κρέατα και όσπρια. Το εκχύλισμα της δάφνης καταπολεμά τα φουσκώματα, τη δυσπεψία και αυξάνει την όρεξη. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες και είναι πολύτιμη για το συνάχι και τη βρογχίτιδα. Το δαφνέλαιο είναι κατάλληλο για τους ρευματισμούς.

Δενδρολίβανο

Θεωρείται τονωτικό και βοηθητικό της σεξουαλικής λειτουργίας. Τονώνει τη λειτουργία του ήπατος, βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και αναζωογονεί τον κουρασμένο οργανισμό. Σαν προσθετικό σε διάφορα παρασκευάσματα ανακουφίζει τον πονόδοντο, και δρα κατά της τριχόπτωσης και της πιτυρίδας. Στην μαγειρική θεωρείται εξαιρετικό αρωματικό για ψητά και τηγανητά ψάρια.

Δυόσμος

Έχει ικανότητες καταπολέμησης των πόνων του στομάχου, της ναυτίας, του λόξιγκα και της δυσπεψίας. Επίσης προσφέρει πολλά κατά των διαφόρων μορφών νευρώσεων όπως οι αϋπνίες, οι σπασμοί, οι τρεμούλες, οι ημικρανίες, οι ταχυπαλμίες. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται αρκετά ως μυρωδικό σε κεφτέδες, καλτσούνια, μυζηθρόπιτες, σάλτσες κλπ.

Θυμάρι

Από τα καλύτερα αντισηπτικά και τονωτικά βότανα. Το εκχύλισμά του μπορεί να προλαμβάνει το κρύωμα, ρίχνει τον πυρετό, καταπολεμά τη γρίπη, τις εντερικές διαταραχές και δερματικές λοιμώξεις. Αντισπασμωδικό των πεπτικών οδών, διευκολύνει την πέψη, ηρεμεί τις νευρικές συσπάσεις του στομάχου και του εντέρου. Δεν συνιστάται η χρήση του από υπερτασικούς γιατί ανεβάζει την αρτηριακή πίεση. Στην μαγειρική θεωρείται από τα καλύτερα μυρωδικά για το ψητό κρέας.

Μέντα

Είναι εξαιρετικά αντισηπτική, καταπολεμά το συνάχι, τη γρίπη και τον πονόλαιμο. Είναι επίσης χωνευτική, ηρεμιστική σε μικρή δόση και αφροδισιακή σε μεγάλες δόσεις. Τα αιθέρια έλαιά της έχουν εξαιρετική αξία στον αρωματισμό αρκετών προϊόντων (οδοντόκρεμες, τσίχλες κ.λπ.)

Μαϊντανός

Ισχυρό διουρητικό, πολύτιμο σε περιπτώσεις κατακράτησης υγρών, πρηξίματος ποδιών και χεριών. Χρήσιμος κατά της κυτταρίτιδας. Φυτό, εξαιρετικό ως τονωτικό και αντιφλεγμονώδες. Τα φύλλα οι μίσχοι και η ρίζα, σε πολτοποιημένη κατάσταση και σε τοπική χρήση καταπραΰνουν τον πόνο και τη φαγούρα από τσιμπήματα εντόμων. Έχει τη φήμη ότι δίνει πιο φωτεινό δέρμα και εξαλείφει τους σκούρους λεκέδες του δέρματος.

Άνηθος

Ιδανικό καρύκευμα για φαγητό και σαλάτες βοηθάει στη χώνεψη κυρίως όταν τρώγεται ωμός. Είναι πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα όπως φώσφορος, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Φωτογραφία από τον χρήστη Karolina Grabowska στο Pexels

Όροι: 
Κατηγοριες: