Σχετικα Αφιερωματα

Φυτική διατροφή vs χορτοφαγία

Οι δίαιτες με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που βασίζονται στην κατανάλωση ολόκληρων φρούτων και λαχανικών, ολικής άλεσης δημητριακών καθώς και στην αποφυγή ή τουλάχιστον την ελαχιστοποίηση της πρόσληψης ζωικών προϊόντων και επεξεργασμένων τροφών, απευθύνονται κυρίως στους σημερινούς millennials αλλά και σε όσους θέλουν να ζήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018

Έχετε μάλλον ακούσει πολλά για την χορτοφαγία τα τελευταία χρόνια. Μια διατροφή vegan δεν είναι το ίδιο με εκείνη που βασίζεται στις ολόκληρες, ανεπεξέργαστες φυτικές τροφές. Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.

Vegan

Το να είναι κάποιος vegan δεν αφορά μόνο σε αυτά που βάζει στο πιάτο του, είναι ένας τρόπος ζωής που επιδιώκει να μειώσει τη βάναυση μεταχείριση των ζώων στον κόσμο. Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια vegan διατροφή δεν τρώνε ζωικά προϊόντα δηλαδή, κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά ή συστατικά που προέρχονται από ζώα, όπως το μέλι. Αυτός ο τρόπος ζωής εκτείνεται πέραν του αποκλεισμού των τροφίμων και των συστατικών που παράγονται από τα ζώα και μεταφέρεται στην καθημερινότητα.  Τα παπούτσια, τα ρούχα, τα αξεσουάρ, το μακιγιάζ, το σαμπουάν - οτιδήποτε γίνεται με υλικά που προέρχονται από ζώα, όπως το δέρμα, το μετάξι, το μαλλί, η ζελατίνη, το κερί μέλισσας, η λανολίνη κλπ., απαγορεύονται.

Διατροφή που βασίζεται σε ανεπεξέργαστες φυτικές τροφές

Αυτό το είδος της διατροφής βασίζεται στην κατανάλωση ολόκληρων φυτικών τροφίμων, στον περιορισμό των ζωικών τροφών και επικεντρώνεται στα οφέλη για την υγεία και όχι στην ηθική. Όσοι ακολουθούν αυτή τη δίαιτα γενικά προσπαθούν να αποτρέψουν ή να αντιστρέψουν χρόνιες ασθένειες με τη βοήθεια των συγκεκριμένων τροφών. Προτιμούν επίσης όσα καταναλώνουν να είναι στην αρχική, ολόκληρη, φυτική μορφή τους : μη επεξεργασμένη και μη ραφιναρισμένη. Δηλαδή, αντί του καρυδέλαιου, θα προτιμήσουν τα ολόκληρα καρύδια.  Ακριβώς όπως και οι vegan, βασίζουν τη διατροφή τους στις φυτικές τροφές, αποφεύγουν τα προϊόντα που έχουν βάση τα ζώα, ενώ, σε αντίθεση με τους vegans, δεν καταναλώνουν επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως έλαια, λευκά άλευρα και ραφιναρισμένη ζάχαρη.

Κίνητρα

Σε γενικές γραμμές, το κίνητρο των ανθρώπων ώστε να υιοθετήσουν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής των vegan απορρέει από τα ζητήματα των δικαιωμάτων των ζώων και της ηθικής μεταχείρισής τους.  Όσοι ακολουθούν μια δίαιτα που βασίζεται στις ανεπεξέργαστες φυτικές τροφές το κάνουν κυρίως για την υγεία τους και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν περιλαμβάνονται στη διατροφή τους. Παρόλο που και οι δύο μπορεί να θεωρούνται ως "δίαιτες", είναι στη πραγματικότητα δύο μορφές κατανάλωσης που δεν έχουν καμία σχέση με περιορισμούς θερμίδων ή συστατικών όπως υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.

Επιλέγοντας αυτό που σας ταιριάζει

Δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι εξ’ορισμού η μια ή η άλλη είναι η καλύτερη επιλογή. Όλα εξαρτώνται από τα κίνητρα πίσω από το πώς, τι, και γιατί τρώτε. Εάν το κύριο κίνητρό σας είναι η απώλεια βάρους, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και τα οφέλη της υγιεινής διατροφής, η επιλογή του διατροφικού πλάνου με βάση τα φυτικά, μη επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ίσως για σας. Εάν από την άλλη το κύριο μέλημά σας είναι η ηθική μεταχείριση των ζώων, σας ταιριάζει η ολική χορτοφαγία. Και αν νοιάζεστε και για τα δύο, κυκλοφορούν στην αγορά υποκατάστατα κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων, ακόμη και αυγών που θα διευκολύνουν τη χωρίς ζωϊκές πρωτεΐνες διατροφή σας, αν επιλέξετε την πρώτη λύση. Υπάρχει χώρος στο τραπέζι για όλους, και το γεύμα μπορεί να είναι νόστιμο.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: