Τα ω-3 λιπαρά κάνουν τα εμφράγματα μη θανατηφόρα

Νέα επιδημιολογική μελέτη, δείχνει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανατηφόρου εμφράγματος, χωρίς απαραίτητα να μειώνουν τον κίνδυνο των μη θανατηφόρων εμφραγμάτων. Οι μέχρι τώρα έρευνες είχαν καταλήξει σε ασαφή συμπεράσματα καθώς άλλες έδειχναν οφέλη για την υγεία και άλλες όχι.

Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2018

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την Σχολή Επιστήμης της Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Dr. Darius Mozaffarian μέτρησαν τα επίπεδα των ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα περισσοτέρων από 45.600 ατόμων σε 16 χώρες και τα συσχέτισαν με τα καρδιαγγειακά επεισόδια.

Από τους συμμετέχοντες, σχεδόν 8.000 υπέστησαν για πρώτη φορά έμφραγμα κατά τη διάρκεια της μελέτης. Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, τα υψηλότερα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα σχετίζονταν με μειωμένο κίνδυνο κατά μέσο όρο 10% περίπου εκδήλωσης μοιραίου εμφράγματος, σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα. Για όσους είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ω-3, η μείωση του κινδύνου για θανατηφόρο έμφραγμα ξεπερνούσε και το 25%.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η έρευνα δεν επιβεβαίωσε κατά πόσο είναι το ίδιο αν τρώει κανείς ψάρια ή παίρνει διατροφικά συμπληρώματα με ιχθυέλαιο, καθώς λίγοι μόνο συμμετέχοντες έπαιρναν τα τελευταία. Τα ψάρια είναι η κυριότερη πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, ιδίως EPA και DHA. Τα περισσότερα ω-3 περιέχουν ο σολομός, η πέστροφα, η σαρδέλα, η ρέγγα και η αντζούγια. Επίσης, καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, ιδίως του α-λινολενικού οξέος (ALA), είναι ο λιναρόσπορος και τα καρύδια. Ενώ προηγούμενες έρευνες είχαν εντοπίσει ενδείξεις ότι οι στατίνες και η ασπιρίνη μπορεί να μειώνουν τα οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων, η νέα μελέτη δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο.

‘Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η καρδιά είναι η βασική αιτία θανάτου στον κόσμο, μια μείωση κινδύνου της τάξης του 25% είναι πολύ σημαντική’, εξηγεί ο καθηγητής Mozaffarian και συμπληρώνει ότι ‘αυτή η μείωση του κινδύνου είναι περίπου η ίδια με την μείωση του κινδύνου μέσω της θεραπείας με στατίνες’.

Όροι: 
Κατηγοριες: