Μοσχαρίσιο κρέας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Αν υπάρχει ένα είδος κρέατος που καταναλώνεται περισσότερο από κάθε άλλο αυτό είναι το μοσχαρίσιο. Και αυτό είναι μάλλον τόσο λογικό όσο και αναγκαίο. Άλλωστε, σε σχέση με τα υπόλοιπα κόκκινα κρέατα συνίσταται πολύ περισσότερο για διατροφή παιδιών και ασθενών. 

 

Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018

Το μοσχαρίσιο κρέας χαρακτηρίζεται από την μεγάλη θρεπτική του αξία σε καθαρή πρωτεΐνη και ανόργανα στοιχεία όπως ο σίδηρος, η βιταμίνη Β12 και το χαμηλό σχετικά λίπος. Και όπως κάθε τροφή με τόσο κομβικό ρόλο στην καθημερινότητάς, έτσι και με το μοσχαρίσιο κρέας οφείλουμε να γνωρίζουμε ορισμένα βασικά του χαρακτηριστικά για να διαχειριζόμαστε ανάλογα την παρουσία του στις διατροφικές μας συνήθειες.

Πως ορίζεται το μοσχαρίσιο κρέας 

Το μοσχάρι είναι το βοδινό κάτω των εννέα μηνών και το μοσχαρίσιο κρέας προέρχεται από μοσχαράκια από 8 έως 24 εβδομάδων. Χωρίζεται σε 2 κατηγορίες: το νεαρό μοσχάρι και το μοσχάρι γάλακτος. Η ποιότητα και των δυο αυτών κατηγοριών είναι άριστη ενώ και τα δύο θεωρούνται άκρως θρεπτικά. Πως μπορούμε όμως να τα ξεχωρίσουμε;

Το νεαρό μοσχάρι αποτελείται από κρέας με ελάχιστο λίπος, έχει ανοιχτόχρωμο χρώμα και είναι σφιχτό. Από την άλλη, το μοσχάρι γάλακτος είναι πολύ σπάνιο και ταυτόχρονα, ιδιαίτερα θρεπτικό.  Είναι το πολύ έξι μηνών και τόσο το κρέας του όσο και το λίπος του είναι υπερβολικά τρυφερά.

Η προέλευση του μοσχαρίσιου

Πάντα οφείλουμε να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την προέλευση του μοσχαριού αλλά και τις συνθήκες στις οποίες έχει εκτραφεί. Ανάλογα με την εκτροφή τους, τα μοσχάρια χωρίζονται σε βιολογικά, σε ελευθέρας βοσκής και εκτροφείου και σε ντόπια ή εισαγόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η καλύτερη ποιότητα κρέατος συναντάται στα μοσχάρια ελευθέρας βοσκής, τα οποία εκτρέφονται με χλωρίδα από τα βοσκοτόπια στα οποία μεγαλώνουν. Αν μάλιστα το μοσχάρι έχει εκτραφεί στα βοσκοτόπια της Ελλάδας τότε πρόκειται για την ανώτερη ποιότητα κρέατος δεδομένου πως τα ντόπια βοσκοτόπια περιέχουν πλούσια τροφή ποικίλης χλωρίδας.

Αν η χλωρίδα του βοσκότοπου με την οποία έχει εκτραφεί το μοσχάρι δεν είναι επαρκής, τα ζώα ταΐζονται με επιπλέον ζωοτροφές ως συμπλήρωμα. Αυτό κάνει το κρέας τους πιο σκληρό αλλά ταυτόχρονα και πιο νόστιμο.

Από την άλλη, τα μοσχάρια που έχουν μεγαλώσει σε εκτροφεία είναι μια επιλογή ασφαλής αφού τα εκτροφεία εγγυώνται άριστες συνθήκες διαβίωσης, την καλή υγεία των ζώων και
σωστές συνθήκες σφαγής που έχουν πιστοποιηθεί από τους αναγκαίους κτηνιατρικούς ελέγχους. Κύρια προϋπόθεση είναι απαγορεύεται να περιέχονται αυξητικές ορμόνες, στεροειδή και αντιβιοτικά στις τροφές των ζώων.

Αναφορικά με τα μοσχάρια βιολογικής εκτροφής, πρόκειται για την καλύτερη ποιότητα κρέατος με διαφορά από οποιαδήποτε άλλη δεδομένου πως τα εν λόγω ζώα εκτρέφονται αποκλειστικά και μόνο σε φυσικά λιβάδια. Επίσης, το συμπλήρωμα της διατροφής τους δεν προέρχεται από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες στις οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα.

Ντόπια και εισαγόμενα μοσχάρια

Ως ελληνικό μοσχάρι ορίζεται αυτό που γεννιέται, εκτρέφεται και σφάζεται στην Ελλάδα. Αναγνωρίζεται μόνο από την αντίστοιχη μπλε ετικέτα, που πιστοποιεί την χώρα καταγωγής. Πολλές φορές γίνεται το λάθος να συγχέεται το ελληνικό μοσχάρι με το επονομαζόμενο «ντόπιο μοσχάρι». Τα ντόπια μοσχάρια εισάγονται ζωντανά και εκτρέφονται σε μονάδες εντατικής πάχυνσης του ζώου για πέντε μήνες.

Τα μοσχάρια εισαγωγής αγοράζονται και καταναλώνονται πολύ περισσότερο από τα ελληνικά εξαιτίας της χαμηλότερης τιμής του κρέατος, της έλλειψης κάλυψης των διατροφικών αναγκών της Ελλάδας σε μοσχάρι και προφανώς λόγω της τεράστιας παραγωγής από εκτροφεία και βοσκότοπους που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ολλανδία και τη Γαλλία να έχουν την μεγαλύτερη παράδοση σε αυτό τον τομέα. Η ποιότητα του κρέατος αυτού δεν είναι υποδεέστερη, άλλωστε οι γνώσεις λόγω της παραδοσιακής ενασχόλησης με την κτηνοτροφία είναι πολύ πιο αυξημένες στην υπόλοιπη Ευρώπη σε σχέση με την Ελλάδα.

Κατά την αγορά...

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί πως τα κρεοπωλεία είναι υποχρεωμένα να έχουν ζυγιστικές μηχανές που αναγράφουν την προέλευση του κρέατος! Οι καταναλωτές πρέπει να ζητάνε πάντα πληροφορίες για την προέλευση, την εκτροφή και τη σφαγή του ζώου, να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες και να ελέγχουν, τουλάχιστον σε οπτικό επίπεδο, την ποιότητα του κρέατος.

Όροι: 
Κατηγοριες: