Τα burger προκαλούν καρκίνο του προστάτη

Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι διάφορες τροφές μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο. Ωστόσο, η διερεύνηση του ποιες ακριβώς τροφές οδηγούν σε ποιους ακριβώς καρκίνους, και σε ποιους ακριβώς ασθενείς, δεν ήταν ποτέ ξεκάθαρο.

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019

Το πιο συνηθισμένο παράδειγμα είναι η πρόσφατη διακήρυξη του Οργανισμού Παγκόσμιας Υγείας ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου. 

Τώρα φαίνεται ότι και μερικά είδη υδατανθράκων και σακχάρων μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου. 

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Experimentall Biology, αυτοί που καταναλώνουν αναψυκτικά με ζάχαρη έχουν τρεις φορές περισσότεροι ικανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη, ενώ η κατανάλωση υδατανθράκων, όπως αυτή που υπάρχουν στην πίτσα και στα χάμπουργκερ, διπλασιάζουν τον κίνδυνο.

Οι ερευνητές μελέτησαν την δίαιτα 3000 εθελοντών από το 1991. Σε τακτικά διαστήματα και περιοδικά, έδωσαν στους συμμετέχοντες ερωτηματολόγια για τους τύπους των τροφίμων που έτρωγαν συνήθως και στη συνέχεια αξιολόγησαν τις τροφές τους με βάση το περιεχόμενο των υδατανθράκων και την προέλευσή τους. Για τις ανάγκες της έρευνας, χώρισαν τους καλούς υδατάνθρακες (ψυχανθή, μη αμυλούχα λαχανικά, φρούτα, ολικής άλεσης) από τους κακούς (επεξεργασμένα κρέατα, αναψυκτικά και φρουτοχυμοί). Όταν σύγκριναν τα αποτελέσματα των δύο ομάδων, προσπάθησαν να δουν την σύνδεση μεταξύ των συχνοτήτων καρκίνου και των επιλογών διατροφής.

Αυτό που βρήκαν οι ερευνητές ήταν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερους κακούς υδατάνθρακες είχαν 88% περισσότερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη. 

Στον αντίποδα, γυναίκες που έτρωγαν καλούς υδατάνθρακες είχαν 67% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του στήθους. Ειδικότερα τα ψυχανθή όπως τα φασόλια και οι φακές μείωναν το συνολικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου κατά 32%. Η μελέτη μας δείχνει πολύ ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ συγκεκριμένων τροφίμων και συγκερκιμένων καρκίνων, ειδικότερα καρκίνο του προστάτη,” αναφέρει η ερευνήτρια Nour Makarem από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης που υπογράφει τη μελέτη.

Εξαιτίας του τρόπου διεξαγωγής της μελέτης, οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να ξέρουν τους μηχανισμούς που συνδέουν την κατανάλωση σακχάρων και του καρκίνου, κάτι το οποίο θα απαιτούσε πολύ περισσότερες τεχνικές έρευνες στο μέλλον. Επίσης 59% των συμμετεχόντων ήταν Καυκάσιοι, αλλά οι μαύροι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη ούτως ή άλλως. Επίσης είναι δύσκολο να διαχωρίσουν τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων από το συντελεστή σωματικού βάρους, καθώς είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για διάφορα είδη καρκίνων και κυρίως καρκίνο του προστάτη.

Ωστόσο, η επιδημιολογική διάσταση της έρευνας δεν αμφισβητείται, καθώς το δείγμα είναι πολύ μεγάλο και οι συνδέσεις ισχυρές. Επιπλέον μελέτες θα χρειαστούν στο μέλλον για την μελέτη των μηχανισμών που συνδέουν τον καρκίνο του προστάτη με την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, αναψυκτικών και κακών υδατανθράκων.

Όροι: 
Κατηγοριες: