Σχετικα Αφιερωματα

Αυγά ορτυκιού, μικροσκοπικοί γίγαντες διατροφικής αξίας

Τα αυγά ορτυκιού είναι γνωστά από την αρχαιότητα, είναι κατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο και όχι μόνο θεωρούνται ιδιαίτερα αξιόλογη τροφή αλλά οι ειδικοί σε φυσικές μεθόδους θεραπείας βεβαιώνουν ότι η ένταξή τους στην διατροφή μας εξασφαλίζει έναν σύμμαχο στην πρόληψη και αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας.

 

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020

Το ορτύκι, το μικρό, αλλά ξεχωριστό αυτό αποδημητικό πτηνό ανήκει στην οικογένεια των Φασιανιδών και παρόλο που το μήκος του δεν υπερβαίνει τα 20 εκατοστά και το βάρος του τα 200 με 250 γραμμάρια, το τρυφερό του κρέας που είναι πλούσιο σε βιταμίνες, σίδηρο και φώσφορο, το τοποθετεί ανάμεσα στα πλέον γευστικά θηράματα.

Η παρουσία του ορτυκιού στη διατροφή των Ελλήνων καταγράφεται από την αρχαιότητα.  Ακόμη και ο πατέρας των Θεών ο Δίας εμπλέκεται σε μύθους σχετικούς με αυτό. Λέγεται ότι όταν ο Δίας ερωτεύτηκε την πανέμορφη νύμφη η Ορτυγία, εκείνη δυστρόπησε και για να του ξεφύγει μεταμορφώθηκε σε ορτύκι και πέταξε πάνω από το Αιγαίο. Ο Δίας την κυνήγησε  κι όταν αυτή κουράστηκε, έπεσε και πνίγηκε.  Στην θέση αυτή υψώθηκε μετά από λίγο ένα νησί η Ορτυγία, η σημερινή Δήλος. Τα βραστά αυγά των ορτυκιών ήταν κλασικό φαγητό στα συμπόσια των αρχαίων προγόνων μας και τρώγονταν κυρίως σαν επιδόρπιο μαζί με καρύδια και αμύγδαλα.

Τα ορτύκια ζουν και αναπαράγονται στην κεντρική και νότια Ευρώπη, στην Ασία και στην Αμερική. Καθώς είναι πουλιά αποδημητικά, τα ορτύκια της Ευρώπης ξεχειμωνιάζουν στη Βόρεια Αφρική, όπου μεταναστεύουν το φθινόπωρο κατά σμήνη. Διανύουν μεγάλες αποστάσεις και φτάνουν εξαντλημένα στον προορισμό τους, γι αυτό πολλά πέφτουν μόνα τους στο έδαφος. Στην Αίγυπτο τότε τα αποκαλούν «μάννα εξ ουρανού».

Οι διατροφολόγοι του σήμερα αναγνωρίζουν στο κρέας του ορτυκιού μια σειρά από περιεχόμενα συστατικά όπως βιταμίνες, σίδηρο & φώσφορο που το καθιστούν ένα πολύ υψηλής αξίας είδος διατροφής. Σε πολλές χώρες του κόσμου είναι πολύ διαδεδομένη η εκτροφή του ορτυκιού με θεαματικές ποσότητες παραγωγής νωπού και κατεψυγμένου κρέατος αλλά και αυγών. Ενώ τέσσερα αυγά ορτυκιών αντιστοιχούν σε βάρος όσο ένα αυγό κότας, τα θρεπτικά τους συστατικά ξεπερνούν κατά πολύ όλα τα υπόλοιπα αυγά. Ένα αυγό ορτυκιού, σε σύγκριση με ένα αυγό κοτόπουλου περιέχει: 4 φορές περισσότερο σίδηρο, 2,5 φορές περισσότερη βιταμίνη Α, σχεδόν 3 φορές περισσότερη Β12, 2 φορές περισσότερο χαλκό και κοβάλτιο, 4,5 φορές περισσότερο φώσφορο και 4,5 περισσότερο κάλιο.

Η υψηλή διατροφική τους αξία σε συνδυασμό με τις πολλές γαστρονομικές δυνατότητες που προσφέρουν, τα καθιστούν σήμερα ένα προϊόν με σταθερά αυξανόμενη ζήτηση σε όλο τον κόσμο. Στην Ιαπωνία μάλιστα, προτείνονται ιδιαιτέρως για ηλικιωμένους και μικρά παιδιά γιατί θεωρούνται ότι βελτιώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες και δυναμώνουν τον οργανισμό.  Σε αντίθεση με τα αυγά κότας, δεν προκαλούν αλλεργίες και επιπλέον μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση αλλεργικών συμπτωμάτων.

Ειδικοί σε φυσικές μεθόδους θεραπείας βεβαιώνουν ότι η τακτική κατανάλωση αυγών ορτυκιού έχει θετικές συνέπειες για άτομα με προβλήματα αναιμίας, άγχους, υπέρτασης, διαταραχές του πεπτικού, έλκος στομάχου, προβλήματα στο συκώτι, την αρτηριακή πίεση και τον έλεγχο των λιπιδίων. Προλαμβάνει και βοηθά στην αντιμετώπιση ημικρανίας, άσθματος και  εκζέματος. Τρώγονται και μαγειρεύονται όπως και τα υπόλοιπα αυγά, ενώ γίνονται υπέροχα τουρσί, μια ντελικάτη λιχουδιά για γευσιγνώστες.

Όροι: 
Κατηγοριες: