Η άλλη πλευρά του χοιρινού κρέατος

Το χοιρινό είναι το κρέας που καταναλώνεται πιο συχνά παγκοσμίως, ειδικά στην ανατολική Ασία, ενώ απαγορεύεται σε ορισμένες θρησκείες, όπως το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό. Παρόλο που πολλά επεξεργασμένα προϊόντα του όπως το καπνιστό, το ζαμπόν, το μπέικον και τα λουκάνικα είναι πολύ δημοφιλή, οι χοίροι έχουν πολλά παράσιτα στο σώμα και το κρέας τους και αυτός είναι και ο λόγος οι ειδικοί προειδοποιούν για την κατανάλωση ωμού ή μη καλά ψημένου χοιρινού κρέατος. 

Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017

Το χοιρινό έχει αντιμετωπισθεί με καχυποψία για πολλά χρόνια, αν και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κρέατα στον κόσμο. Περίπου 23 κιλά χοιρινού κρέατος καταναλώνονται στις ΗΠΑ ανά άτομο κάθε χρόνο. Ενώ το κρέας αυτό και τα προϊόντα του συσχετίζονται συχνά με λίπος, η εκτροφή των χοίρων τα τελευταία χρόνια γίνεται με αργούς ρυθμούς ώστε να έχουν καλύτερη αναλογία κρέατος και λίπους και στην πραγματικότητα κάποιες κοπές χοιρινού κρέατος είναι πιο άπαχες και από το κοτόπουλο. Ωστόσο, αυτή η ίδια αναλογία λίπους προς πρωτεΐνη μπορεί να δυσχεράνει το μαγείρεμά του και να το κάνει στεγνό και άγευστο. Πόσο ασφαλές είναι όμως ένα χοιρινό κρέας που δεν έχει μαγειρευτεί καλά;

Το χοιρινό μπορεί να περιέχει παράσιτα και βακτήρια που μπορούν να βλάψουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο ασφαλής χειρισμός του, συμπεριλαμβανομένου του προσεκτικού πλυσίματος των χεριών και των επιφανειών που έρχονται σε επαφή με το ωμό χοιρινό, θα εξαλείψει τα περισσότερα βακτήρια. Το ίδιο το κρέας δεν χρειάζεται να πλυθεί, καθώς το μαγείρεμα θα σκοτώσει οποιοδήποτε άλλο βακτήριο.  Ωστόσο, ορισμένα παράσιτα, όπως η τριχίνωση, μπορούν να το μολύνουν και να περάσουν στον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης κρέατος που δεν έχει ψηθεί καλά. Trichinella είναι μια οικογένεια παρασιτικών σκουληκιών που προκαλούν την τριχίνωση ή τριχινέλλωση. Τις περισσότερες φορές, έχει πολύ ήπια συμπτώματα, ωστόσο μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή κατάσταση, ειδικά σε ηλικιωμένους. Η τριχίνωση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που είναι παρόμοια με τη γρίπη, ή και με έμετο, μυϊκούς πόνους, καρδιακά προβλήματα και σε σοβαρές περιπτώσεις, ακόμη και σε θάνατο.  Η τριχίνωση ήταν κάποτε μια κοινή λοίμωξη στα κατοικίδια γουρούνια και αποτελεί τον κίνδυνο του ελαφρώς ροζ χοιρινού κρέατος. Ωστόσο, οι χοίροι πλέον τρέφονται και στεγάζονται διαφορετικά και τα ποσοστά μόλυνσης έχουν μειωθεί δραστικά.

Η ταινία των χοίρων (Taenia solium) είναι ένα εντερικό παράσιτο που μερικές φορές φθάνει σε μήκος 2-3 μέτρα. Η μόλυνση είναι πολύ σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες και οι άνθρωποι μολύνονται με την κατανάλωση ωμού ή βραστού χοιρινού κρέατος. Τις περισσότερες φορές, είναι εντελώς ακίνδυνο και δεν προκαλεί συμπτώματα. Παρόλα αυτά, μπορεί να οδηγήσει περιστασιακά σε μια ασθένεια γνωστή ως κυστικέρκωση, που επηρεάζει περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και ένα από τα σοβαρότερα συμπτώματά της είναι η επιληψία. 

Το Toxoplasma gondii είναι η επιστημονική ονομασία ενός παρασιτικού πρωτόζωου το οποίο είναι ορατό μόνο σε μικροσκόπιο. Εκτιμάται ότι υπάρχει σε περίπου το ένα τρίτο όλων των ανθρώπων. Στις αναπτυγμένες χώρες, η πιο κοινή αιτία της μόλυνσης είναι η κατανάλωση ωμού ή βραστού χοιρινού κρέατος . Συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά σε άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση γνωστή ως τοξοπλάσμωση που μπορεί να είναι επιζήμια τόσο για αυτούς τους ασθενείς όσο και για τα έμβρυα. 

Όροι: 
Κατηγοριες: