Σχετικα Αφιερωματα

Τι πρέπει να θυμάσαι αν σταματήσεις να τρως κρέας

Τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να κόβουν το κρέας είτε για ιδεολογικούς λόγους είτε για λόγους δίαιτας. Μια τέτοια κίνηση ωστόσο δεν είναι πολύ απλή. Περιέχει δυσκολίες που δεν πρέπει να υποτιμηθούν, προκειμένου ο οργανισμός να καταφέρει να ανταποκριθεί όσο καλύτερα γίνεται σε αυτή την επιλογή. 

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019

Οι περισσότεροι επιλέγουν να αντικαθιστούν το κρέας με διάφορες τροφές που μπορούν να λειτουργήσουν ως υποκατάστατά του. Όμως οι επιλογές προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να είναι εύστοχες αλλά μπορεί να είναι και πολύ άστοχες. 

Ακολουθεί μια λίστα με τροφές που πρέπει να αποφεύγουν όσοι έχουν κόψει το κρέας και αντίστοιχα με αυτές που είναι καλό να επιλέγουν.

Δείτε Επίσης: Ποια θρεπτικά συστατικά λείπουν σε μια χορτοφαγική διατροφή;

Αποφύγετε:

τα vegan έτοιμα μπιφτέκια

Μπιφτέκια φτιαγμένα από σόγια και από άλλα υλικά δεν είναι και η καλύτερη επιλογή. Από την μία είναι τροφές χαμηλές σε λιπαρά αλλά από την άλλη είναι γεμάτα από αλάτι. Οι ποσότητες νατρίου που υπάρχουν σε αυτά τα κάνουν μια κακή επιλογή για κάποιον που έχει κόψει το κρέας.

την πρωτεΐνη σε σκόνη

Κόβοντας το κρέας δεν παίρνεις πλέον την απαιτούμενη δόση πρωτεΐνων που χρειάζεσαι. Μην προσπαθήσεις να την πάρεις τεχνητά. Τα συμπληρώματα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την πρωτεΐνη που παίρνεις από το κρέας και στα γαλακτοκομικά γι' αυτό μείνε καλύτερα μακριά από τις τεχνητές λύσεις.

τους συσκευασμένους ξηρούς καρπούς

Οι ξηροί καρποί θεωρούνται καλή τροφή αλλά οι συσκευασμένοι δεν είναι. Το ψήσιμο που έχουν υποστεί έχει αφαιρέσει πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους, έχουν πάνω τους τεράστιες ποσότητες ζάχαρης και αλατιού και το νάτριο που μπαίνει στον οργανισμό σας μέσω των συσκευασμένων ξηρών καρπών είναι τεράστιας ποσότητας.

Διαβάστε Επίσης: Η αλλαγή της διατροφής μας σε αυστηρά χορτοφαγική θα μπορούσε να είναι η λύση στο επισιτιστικό πρόβλημα του πλανήτη

Προτιμήστε:

την σόγια

Η σόγια είναι μια πλήρης πηγή πρωτεϊνών και περιέχει μεγάλο αριθμό αμινοξέων. Οι πρωτεΐνες που μπορούμε να βρούμε σε μια δόση συναγωνίζονται αυτές μιας μπριζόλας, μόνο που από την σόγια λείπει το λίπος και οι θερμίδες. Επίσης, η σόγια είναι γεμάτη με βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.

τα φασόλια, τα μπιζέλια και τις φακές

Τα όσπρια είναι ένας φτηνός και αποτελεσματικός τρόπος να αντικαταστήσεις τις πρωτεΐνες που χάνει το σώμα σου όταν κόβεις το κρέας. Είναι εύκολο να μαγειρευτούν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κομμάτια μιας σάλτσας για ζυμαρικά, να είναι μέσα στα υλικά μιας σαλάτας ενώ κομμάτια ενός χορτοφαγικού σάντουιτς.

Ωμούς ξηρούς καρπούς

Σε αντίθεση με τους συσκευασμένους ξηρούς καρπούς που είναι ψημένοι, οι ωμοί ξηροί καρποί είναι μια καλή επιλογή αν έχετε κόψει το κρέας. Περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και κάνουν καλό στην καρδιά. Υπό μορφή φυστικοβούτυρου μπορεί να είναι η τέλεια βάση για ένα σάντουιτς ή γενικότερα για διαφόρων ειδών σνακ.

Όροι: 
Κατηγοριες: