Σχετικα Αφιερωματα

Πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση του φολικού οξέως;

Το φολικό οξύ ή διαφορετικά βιταμίνη B9, είναι μία από τις 8 βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Όλες οι βιταμίνες Β βοηθούν το σώμα να μετατρέπει τα τρόφιμα (υδατάνθρακες) σε καύσιμο (γλυκόζη), το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας.  Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β απαιτούνται για ένα υγιές συκώτι, δέρμα, τρίχες και για σωστή όραση.

Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου 2017

Όλες οι βιταμίνες Β είναι υδατοδιαλυτές, πράγμα που σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν τις αποθηκεύει άρα η πρόσληψή του πρέπει να είναι συστηματική. Το φολικό οξύ είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην ψυχική και συναισθηματική υγεία. Βοηθά στην παραγωγή DNA και RNA, το γενετικό υλικό του σώματος, και είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όταν τα κύτταρα και οι ιστοί αναπτύσσονται γρήγορα, όπως στην παιδική ηλικία, την εφηβεία και την εγκυμοσύνη. Το φυλλικό οξύ συνεργάζεται επίσης στενά με τη βιταμίνη Β12, για να βοηθήσει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη σωστή λειτουργία του σιδήρου.

Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται περισσότερο φολικό οξύ, για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης γενετικών ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα αλλά και αυτές που έχουν σκοπό να διανύσουν μια εγκυμοσύνη.  Δεδομένου ότι το φoλικό οξύ έχει προστεθεί σε πολλές τροφές δημητριακών στις ΗΠΑ, όπως το ψωμί και τα δημητριακά, τα ελαττώματα του νευρικού σωλήνα έχουν μειωθεί χαρακτηριστικά.

Οι μελέτες παιδικής ανάπτυξης δείχνουν ότι η λήψη προγεννητικών συμπληρωμάτων φολικού οξέος τη στιγμή της σύλληψης σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο αυτισμού αλλά και μειωμένο κίνδυνο σοβαρής καθυστέρησης της γλωσσικής έκφρασης σε παιδιά ηλικίας 3 ετών.

Επίσης το φολικό οξύ καθυστερεί της εκφυλίσεις κατά την πάροδο του χρόνου τόσο στην ακοή όσο και στην όραση βελτιώνοντας σημαντικά ή ακόμη και επιβραδύνοντας τα συμπτώματα του γήρατος. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου χρησιμοποιείται σε άτομα με κατάθλιψη καθώς βελτιώνει την διάθεση.

Το itrofi προτείνει κάποιες πρωταρχικές πηγές βιταμίνης Β9 που δεν πρέπει να λείπουν από την διατροφή μας τόσο και από των παιδιών μας όπως είναι το σπανάκι, τα σπαράγγια, όσπρια, προϊόντα ολικής άλεσης, αβοκάντο και γάλα.

Αικατερίνη Στεφάνου,
Kλινική χημικός

Όροι: 
Κατηγοριες: