Η πρόσληψη φυτικών ινών συνδέεται με καλύτερα γηρατειά

Φαίνεται ότι η πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες θα μπορούσε να είναι μια επιτυχημένη στρατηγική για την πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με την γήρανση. Ο κίνδυνος εμφάνισης καταστάσεων όπως υπέρταση, ο διαβήτης, η άνοια, η κατάθλιψη και η λειτουργική ανικανότητα, μειώνεται σημαντικά σε αυτούς που καταναλώνουν τροφές-πηγές φυτικών ινών.

Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το University of Sidney στην Αυστραλία, η συνολική πρόσληψη ενός ατόμου σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, ο γλυκαιμικός δείκτης, το γλυκαιμικό φορτίο και η κατανάλωση ζάχαρης παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό που οι ερευνητές ονομάζουν  ‘επιτυχημένη γήρανση’.

Η ‘επιτυχημένη γήρανση’ διαπιστώθηκε μέσω ερωτηματολογίου και ορίστηκε σαν την απουσία λειτουργικής ανικανότητας, των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, της γνωσιακής ανεπάρκειας, των αναπνευστικών προβλημάτων και των χρονίων παθήσεων όπως ο καρκίνος, η ασθένειες της στεφανιαίας, και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τη μελέτη Blue Mountains Eye, μια αναφορά βασισμένη στον πληθυσμό, οι ερευνητές εξέτασαν ένα δείγμα 1.609 ενηλίκων ηλικίας από 49 ετών και άνω, για μακροπρόθεσμους παράγοντες κινδύνου αισθητηριακής απώλειας και συστημικών νοσημάτων. Επίσης, συγκέντρωσαν πληροφορίες για την διατροφή τους, με έμφαση την πρόσληψη των φυτικών ινών. Οι ερευνητές βρήκαν ότι το 15,5% των συμμετεχόντων είχαν ‘επιτυχημένη γήρανση’ 10 χρόνια αργότερα. Η πρόσληψη υδατανθράκων και το γλυκαιμικό φορτίο δεν συνδέθηκαν με την εξέλιξη. 

Η επικεφαλής της έρευνας Dr. Bamini Gopinath, επιδημιολόγος, βοηθός καθηγήτρια στο Westmead Institute for Medical Research’s Center for Vision Research της Αυστραλίας, έγραψε στο The Journals of Gerontology όπου δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας: ‘Από όλες τις παραμέτρους που εξετάσαμε, οι φυτικές ίνες, που είναι μια μορφή υδατανθράκων που το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει, είχαν την μεγαλύτερη επίδραση. Ουσιαστικά, βρήκαμε ότι αυτοί που είχαν την μεγαλύτερη πρόσληψη φυτικών ινών, είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να γεράσουν καλύτερα στα επόμενα 10 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση, διαβήτη, άνοια, κατάθλιψη, και λειτουργική ανικανότητα.’

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα έρχεται να επαληθεύσει παλαιότερες μελέτες που συνδύαζαν την υγιεινή διατροφή με την επιτυχημένη γήρανση.

Όροι: 
Κατηγοριες: