Η ποσότητα και η συχνότητα κατανάλωσης πρωτεΐνης είναι κρίσιμη για τους ηλικιωμένους

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της γήρανσης είναι η απώλεια του άπαχου ιστού ή των μυών. Όσο μεγαλώνουμε χάνουμε μυϊκή μάζα και δύναμη εξ αιτίας της μείωσης της αναβολικής απόκρισης των μυών στην πρόσληψη πρωτεΐνης και στην ελάττωση της καθημερινής δραστηριότητας.

Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017

Η σταδιακή απώλεια μυϊκής μάζας που μπορεί να αρχίσει ακόμη και από την 4η δεκαετία της ζωής μας, και που είναι γνωστή ως σαρκοπενία, χρεώνεται με ένα σημαντικό αριθμό προβλημάτων υγείας στους γηραιότερους, που περιλαμβάνουν μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, χαμηλή περιεκτικότητα μεταλλικών αλάτων στα οστά, μικρή οστική πυκνότητα, πτώσεις και κατάγματα. 

Έρευνα του Food for Health Ireland που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο The Journal of Nutrition, κατέδειξε ότι το να καταναλώνουμε πρωτεΐνες σε τακτά διαστήματα μέσα στην μέρα, είναι περισσότερο ωφέλιμο από το να περιορίζουμε την πρόσληψη πρωτεϊνών μόνο στο βραδινό γεύμα. Η πρωτεΐνη δεν βοηθά μόνο στην επαναφορά μετα από την άσκηση.

Στην έρευνα πήραν μέρος 60 άτομα ηλικίας από 50 έως 70 ετών, και διήρκεσε 6 μήνες. Οι μισοί συμμετέχοντες κατανάλωναν ένα συμπλήρωμα πρωτεϊνών με βάση το γάλα, κάθε μέρα στο πρωινό και το μεσημεριανό, ενώ οι υπόλοιποι κατανάλωναν τις ίδιες θερμίδες αλλά χωρίς συμπλήρωμα πρωτεΐνης. Στο τέλος της έρευνας η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ήταν εντυπωσιακή. Η ομάδα που έπαιρνε συμπλήρωμα πρωτεΐνης είχε μυϊκή μάζα μεγαλύτερη κατά 0,6 κιλά από την άλλη ομάδα. 

Ο καθηγητής Philip Jakeman από το University of Limerick, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης μοιρασμένη μέσα στην μέρα, είναι προτιμότερη πρακτική από την κατανάλωσή της μόνο σε ένα γεύμα.

Όροι: 
Κατηγοριες: