Σχετικα Αφιερωματα

Η έκθεση σε ορισμένες τροφές στην παιδική ηλικία μπορεί να αποτρέψει τις μελλοντικές αλλεργίες

Για δεκαετίες άπαντες συμβούλευαν τους γονείς να καθυστερήσουν να δώσουν στα παιδιά τους τροφές στις οποίες θα μπορούσαν να είναι αλλεργικά, όπως φιστίκια, αυγά, σιτάρι και γάλα. Πρόσφατες έρευνες όμως υποδεικνύουν ότι η έκθεση των παιδιών σε πιθανές αλλεργιογόνες ουσίες θα μπορούσαν στην ουσία να τα προστατέψουν από την ανάπτυξη αλλεργιών.

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019

Μια μελέτη που ακολούθησε μεγάλη έρευνα και δημοσιεύτηκε πριν ένα χρόνο, εισηγείται ότι δίνοντας τροφές που περιέχουν φιστίκια σε μωρά, τα προστατεύουμε από το να αναπτύξουν μια αλλεργία στην ηλικία των 5 αλλά και ότι η προστασία διατηρείται για αργότερα, ακόμη και αν τα παιδιά σταματήσουν να τρώνε αυτές τις τροφές για ένα χρόνο. Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης 4 χρόνια έκθεσης σε τροφές που περιέχουν φιστίκια είναι αρκετά για να αποτρέψουν τις αλλεργίες.

Μια δεύτερη πρόσφατη μελέτη καταδεικνύει ότι η ίδια πρώιμη προστασία μπορεί να επιτευχθεί και με τα αυγά. Εδώ οι ερευνητές βρήκαν ότι οι αλλεργίες ήταν πιο σπάνιες στα νεαρά παιδιά που είχαν αρχίσει να τρώνε τροφές που περιείχαν αυγά στην ηλικία των 3 μηνών από αυτά που σε αυτήν την ηλικία έτρωγαν μόνο το μητρικό γάλα.

Οι στατιστικές από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών δείχνουν ότι οι παιδικές αλλεργίες αυξάνονται. Στην πραγματικότητα έχουν αυξηθεί κατά 50% από το 1997 μέχρι το 2011. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για τα αίτια αλλά υπάρχουν πολυάριθμοι πιθανοί ένοχοι.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο δυτικός τρόπος διατροφής έκανε τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους σε αλλεργίες και άλλες ασθένειες. Οι ερευνητές βασίζουν αυτήν την θεωρία σε πολυάριθμες μελέτες που δείχνουν σημαντικές διαφορές στα εντερικά βακτήρια παιδιών από όλον τον κόσμο. Βρήκαν για παράδειγμα ότι τα εντερικά βακτήρια των ευρωπαίων παιδιών παρουσιάζουν πολύ μικρότερη βιοποικιλότητα από αυτά της Αφρικής. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι τα παιδιά των ανεπτυγμένων χωρών δεν είναι εκτεθειμένα σε αρκετά βακτήρια. Στην δύση τα παιδιά εκτίθενται σε ελεγχόμενες μολυσματικές ασθένειες χάριν της σωστής υγιεινής και του καθαρού πόσιμου νερού. Αυτό αρχικά φαίνεται καλό, αλλά δεν είναι όλα τα βακτήρια επικίνδυνα. Τα παιδιά στις πτωχές χώρες μπορεί να πεθαίνουν από ασθένειες που κανονικά θεραπεύονται στην δύση, αλλά δεν υποφέρουν από παχυσαρκία τροφικές αλλεργίες, άσθμα, γαστρεντερικές παθήσεις ή αυτοάνοσα νοσήματα.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γονείς αργούν να δώσουν στα παιδιά τους ορισμένες τροφές. Αυτό που κάνουν για να τα προστατέψουν από τις αλλεργίες στην ουσία τα εκθέτει σε μεγαλύτερο μελλοντικό κίνδυνο.

Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών οδήγησαν το National Institute of Allergy and Infectious Diseases στις ΗΠΑ να εκδώσει νέα σχετική οδηγία . Το Ινστιτούτο τώρα συνιστά στους γονείς να δίνουν στα παιδιά. Συστήνονται αλλεργικά tests νωρίτερα.

Ο Dr. Gary Wong, παιδίατρος στο Hong Kong pediatrician που συνέταξε το βασικό άρθρο στην online έκδοση του Journal of Medicine της New England, το οποίο συνοδευόταν από τις καινούριες μελέτες δηλώνει: ‘Οι αποδείξεις είναι προφανείς. Φαίνεται ότι η πρώιμη γνωριμία με αυτές τις τροφές είναι προτιμότερη από την αποφυγή.’

Όροι: 
Κατηγοριες: