Γιατί η υπερβολική πρόσληψη τροφής κατά τον θηλασμό είναι ένα αρνητικό ρίσκο;

Ως μέλλουσες μητέρες, είναι σημαντικό να καταναλώνετε υγιεινές, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές για να εξασφαλίσετε την όσο το δυνατόν καλύτερη υγεία των παιδιών σας. Ωστόσο, πρόσφατη μελέτη υποδεικνύει ότι αν παρατρώτε όσο θηλάζετε, μπορεί ο κίνδυνος να αποκτήσετε παχύσαρκα παιδιά που θα περάσουν από πρώιμη εφηβεία, να είναι μεγαλύτερος.

Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018

Οι ειδικοί συμφωνούν στο σύνολό τους ότι ο θηλασμός είναι ένα υγιές μέσο για ένα γερό μωρό, καθώς τα αντισώματα στο μητρικό γάλα καταπολεμούν τους ιούς και τα βακτηρίδια. Μια πρόσφατη μελέτη σε ποντίκια όμως δείχνει ότι μια μητέρα που δεν είναι προσεκτική όσον αφορά την πρόσληψη τροφής, μπορεί να καταλήξει να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στο μωρό της.

Η πρώιμη εφηβεία μπορεί να είναι μια επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη ή σε προβλήματα αναπαραγωγής αργότερα στη ζωή. Η νέα έρευνα παρουσιάστηκε στο ENDO 2018, την 100η ετήσια συνάντηση της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας Endocrine Society που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο. Η επικεφαλής ερευνήτρια Mengjie Wang, πτυχιούχος βοηθός έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Toledo College of Medicine and Life Sciences στο Toledo του Ohio, δήλωσε: "Η διατροφή με παρασκευάσματα γάλακτος για βρέφη είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά. Τα ευρήματά μας δείχνουν ωστόσο ότι όταν οι μητέρες που θηλάζουν δεν ακολουθούν μια ισορροπημένη σε ποσότητα και υγιεινή διατροφή, μπορεί να υπάρξουν αυξημένοι κίνδυνοι διαφόρων προβλημάτων υγείας στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του διαβήτη, της πρόωρης εφηβείας και της μειωμένης γονιμότητας». Επέμεινε ότι αυτός ο συσχετισμός θα πρέπει να μελετηθεί σε ανθρώπους ώστε να μάθουμε αν ισχύει το ίδιο και για το είδος μας.

Η Wang σημείωσε επίσης ότι τα ποσοστά πρόωρης εφηβείας αυξάνονται σε όλο τον κόσμο. "Η παιδική παχυσαρκία, ένα κοινό πρόβλημα υγείας, είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου για την πρώιμη εφηβεία", ανέφερε. "Προηγούμενα στοιχεία από μελέτες σε ζώα έχουν αποκαλύψει ότι η υπερκατανάλωση μετά τον απογαλακτισμό επιταχύνει την εφηβεία, αλλά δεν γνωρίζουμε πώς η διατροφή πριν από αυτόν επηρεάζει τον μεταβολισμό και την αναπαραγωγή".

Για να ελέγξει πώς η παχυσαρκία επηρεάζει την έναρξη της εφηβείας, η Wang έβαλε μια ομάδα ποντικών σε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ξεκινώντας από την ημερομηνία που γέννησαν και άρχισαν να θηλάζουν τα μωρά τους μέχρι τον απογαλακτισμό τους. Σε μια άλλη ομάδα ποντικών-μητέρων έδωσε μια υγιεινή διατροφή για το ίδιο χρονικό διάστημα. Η Wang διαπίστωσε ότι το υπερβολικό τάϊσμα των ποντικών κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία στα νεογνά, γεγονός που μεταβάλλει σημαντικά την ώρα έναρξης της εφηβείας τους. «Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η φάση θηλασμού είναι ένα κρίσιμο παράθυρο που επηρεάζει το πότε θα ξεκινήσει η εφηβεία». Αργότερα, όταν έφθασαν στην ενηλικίωση, τα ποντίκια υποβλήθηκαν σε δοκιμές γονιμότητας. Διαπιστώθηκε ότι τα θηλυκά απέκτησαν νεογνά με μειωμένο μέγεθος και τα δύο φύλα είχαν μειωμένα ποσοστά εγκυμοσύνης και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Αυτά τα αποτελέσματα ενισχύουν τα συμπεράσματα της Wang ότι η παιδική παχυσαρκία προκαλεί προχωρημένη εφηβεία και μεταβολικές διαταραχές στην ενηλικίωση. Όπως ανέφερε: "Η σωστή θεραπεία και η παρακολούθηση είναι δύο σημαντικοί παράγοντες για τους ασθενείς με πρώιμη εφηβεία, οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ενδέχεται να έχουν άλλα προβλήματα υγείας μετά την ενηλικίωσή τους».

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: