Πώς η γενετική επηρεάζει τον τρόπο που τα παιδιά επιλέγουν snacks

Οι επιλογές snacks των παιδιών - είτε πρόκειται για κάτι γλυκό, λιπαρό ή ακόμη και πικρό - θα μπορούσαν να προγραμματιστούν γενετικά και να αποτελέσουν κάτι που θα βοηθούσε τους ανθρώπους να διαλέγουν πιο υγιεινές τροφές.

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018

Ανησυχείτε ότι το παιδί σας μπορεί να αναπτύξει ανθυγιεινές συνήθειες κολατσιού, χωρίς να μπορείτε να το ελέγξετε; Η ανησυχία σας είναι φυσικά κατανοητή. Στις μέρες μας, τα παιδιά είναι περισσότερο εκτεθειμένα στο πρόχειρο φαγητό από ότι παλαιότερα. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι διαφημίσεις, ή οι παρέες τους που καθορίζουν αποκλειστικά τις ανθυγιεινές επιλογές τους όσον αφορά τα snacks. Τα γονίδια μπορεί να διαδραματίσουν επίσης κάποιο ρόλο. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, το είδος των snacks που επιλέγει ένα παιδί μπορεί να καθοριστεί από τα γονίδια.

Οι γενετικές παραλλαγές στους υποδοχείς γεύσης που σχετίζονται με την προτίμηση στο γλυκό, την ευαισθησία της γεύσης στα λιπαρά και την αποστροφή στα πικρά πράσινα φυλλώδη λαχανικά επηρεάζουν το πώς τα μικρά παιδιά επιλέγουν τα snacks, κατέληξε ο επικεφαλής ερευνητής Elie Chamoun από το Πανεπιστήμιο του Guelph. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, αυτή η γενετική προδιάθεση επηρεάζει το αν τα παιδιά θα προτιμήσουν τελικά crackers, μπισκότα ή snacks με βάση τα λαχανικά.

"Τα παιδιά τρώνε πολύ περισσότερα snacks από ό,τι παλιά και πιστεύουμε πως εξετάζοντας το πώς η γενετική μπορεί να σχετίζεται με αυτή τη συμπεριφορά είναι σημαντικό για την κατανόηση της αυξημένης παιδικής παχυσαρκίας ", δήλωσε ο Chamoun. "Αυτή η νέα έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει τους γονείς να καταλάβουν πώς λειτουργεί η γεύση των παιδιών τους και να προσαρμόσουν τη διατροφή τους σε καλύτερες επιλογές".

Ο Chamoun διαπίστωσε ότι σχεδόν το 80% των παιδιών που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, έφεραν τουλάχιστον έναν από αυτούς τους δυνητικά επικίνδυνους γονότυπους που θα μπορούσε να τα προδιαθέσει σε "κακά" snacks. Ενώ η μελέτη δεν συνέκρινε τα πρότυπα των snacks μεταξύ εκείνων που έχουν και δεν έχουν αυτούς τους γονότυπους, ο Chamoun σχολίασε ότι θα περίμενε να δει μια σημαντική διαφορά στη συμπεριφορά. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την καθημερινή δίαιτα περίπου 50 παιδιών προσχολικής ηλικίας. Το σάλιο των συμμετεχόντων ελέγχθηκε για να προσδιορίσει το γευστικό γενετικό τους προφίλ. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα snacks αποτελούσαν περίπου το ένα τρίτο της διατροφής των παιδιών κατά μέσο όρο, με βασικές διαφορές μεταξύ των συνηθειών στα παιδιά που είχαν διαφορετικούς υποδοχείς γεύσης. Τα παιδιά που προτιμούσαν τις γλυκές γεύσεις έτρωγαν σακχαρούχα snacks με σημαντικά περισσότερες θερμίδες και τα κατανάλωναν κυρίως το βράδυ. Τα παιδιά με τη γενετική παραλλαγή που σχετίζεται με την ευαισθησία γεύσης στα λιπαρά κατανάλωναν snacks με υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα. Τα άτομα με αυτόν τον γονότυπο μπορεί να έχουν χαμηλότερη στοματική ευαισθησία στο λίπος και επομένως καταναλώνουν πιο λιπαρά τρόφιμα χωρίς να το συνειδητοποιούν, δήλωσε ο Chamoun. Παράλληλα, τα παιδιά με τη γενετική παραλλαγή που σχετίζεται με την αποφυγή πικρών φυτικών γεύσεων κατανάλωναν επίσης snacks με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα. "Ίσως αντικαθιστούν αυτά τα υγιεινά λαχανικά με ανθυγιεινά snacks. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να καταναλώνουν περισσότερο ενεργειακά πυκνά τρόφιμα, επειδή αποφεύγουν τα υγιεινά", πρότεινε ο Chamoun.

Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη στο είδος της σε έναν αναδυόμενο κλάδο της έρευνας για τη διατροφή. Εάν οι επιστήμονες μπορέσουν να δημιουργήσουν μια σταθερή συσχέτιση μεταξύ της γενετικής και της γεύσης, τότε θα μπορέσουν να δημιουργήσουν δοκιμές που θα βοηθήσουν τους γονείς να καθορίσουν ποιες γενετικές παραλλαγές έχουν τα παιδιά τους.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: