Η παιδική παχυσαρκία παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα

Οι αισιόδοξες αναφορές από την αρχή της δεκαετίας έδειχναν ότι η παιδική παχυσαρκία στις Η.Π.Α. είχε αρχίσει να μειώνεται και λόγω των διαφόρων θετικών επιπτώσεων που είχαν πολλές πρωτοβουλίες, οι ερευνητές ανέμεναν ότι η τάση αυτή θα συνεχιζόταν. Ωστόσο, μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι η επιδημία αυτή έχει δυστυχώς επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια.

Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018

Η παχυσαρκία συνεχίζει να αυξάνεται μεταξύ των παιδιών, με υψηλά ποσοστά μεταξύ ορισμένων φυλετικών και εθνοτικών ομάδων, με ιδιαίτερες εξάρσεις σε ορισμένα ηλικιακά γκρουπ. "Για μένα, το κυριότερο μήνυμα στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε είναι ότι, σαφώς, η παχυσαρκία παραμένει ένα πρόβλημα το οποίο δεν βελτιώνεται", δήλωσε η Asheley Skinner, επικεφαλής ερευνήτρια και καθηγήτρια στο Duke University στις Η.Π.Α.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ευρήματα μιας προηγούμενης σε εθνικό επίπεδο έρευνας (National Health and Nutrition Examination Surve), η οποία συλλέγει δεδομένα σχετικά με την παιδική παχυσαρκία καθώς και την παχυσαρκία των ενηλίκων μια φορά κάθε δύο χρόνια. Αντίθετα με ό,τι ήταν αναμενόμενο, τα αποτελέσματα έδειξαν ανησυχητική άνοδο της παιδικής παχυσαρκίας στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία από το 1999 έως το 2016 περιελάμβαναν περισσότερα από 3.000 παιδιά ηλικίας 2 έως 19 ετών, ενώ ελήφθησαν υπόψη οι μετρήσεις ύψους, βάρους και ηλικίας για τον υπολογισμό ενός δείκτη σωματικής μάζας (BMI) ειδικού για το φύλο. "Παρά τις προηγούμενες αναφορές ότι η παχυσαρκία στα παιδιά και στους εφήβους παρέμεινε σταθερή ή μειωνόταν τα τελευταία χρόνια, δεν βρήκαμε καμία ένδειξη μειώσεως του επιπολασμού της παχυσαρκίας σε οποιαδήποτε ηλικία", ανέφεραν οι ειδικοί.

Παρόλο που κάθε υποομάδα ηλικίας, φύλου και φυλής εμφάνισε ανοδική τάση παχυσαρκίας, τα ποσοστά που παρατηρήθηκαν στα λευκά και ασιατικο-αμερικανικά παιδιά ήταν χαμηλότερα σε σύγκριση με εκείνα των Αφρο-Αμερικανών, Ισπανών και των άλλων φυλών. Το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών αυξήθηκε από 14% το 1999 σε 18,5% το 2015 και το 2016, ενώ τα κορίτσια ηλικίας 16 έως 19 ετών σημείωσαν σημαντική αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας από το 2015 έως το 2016. Ωστόσο, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε σε παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών όπου τα ποσοστά αυξήθηκαν από 9% σε 14%, που είναι τα υψηλότερα από το 1999. Η Skinner τόνισε ότι η νεώτερη ομάδα ήταν ο κύριος λόγος ανησυχίας γιατί «όταν η παχυσαρκία αρχίζει από νωρίς, τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα καθ’ όλη την παιδική ηλικία αλλά και κατά την ενηλικίωση».

Η παχυσαρκία από μόνη της αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη. Η χρόνια παθολογία συνδέεται με την παχυσαρκία, είτε πρόκειται για υψηλή αρτηριακή πίεση, κακή χοληστερόλη ή καρδιακές παθήσεις. Με τη σωματική άσκηση και την υγιεινή διατροφή που είναι απολύτως απαραίτητες για τη διατήρηση ενός υγιούς ΔΜΣ, οι ερευνητές προτρέπουν όλους τους υπεύθυνους να αναλάβουν σοβαρότερες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της επιδείνωσης της επιδημίας μεταξύ των παιδιών. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Pediatrics.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: