Ο θηλασμός θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά να τρώνε περισσότερα λαχανικά

Ο θηλασμός θεωρείται ότι δίνει στα μωρά το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να προστατεύσει από μολύνσεις, να βελτιώσει τις σχολικές επιδόσεις ακόμη και να ενισχύσει το IQ. Τώρα επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το μητρικό γάλα θα μπορούσε επίσης να αποτελεί τη μυστική συνταγή για να τρώνε τα παιδιά περισσότερα λαχανικά.

Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2017

Θέλετε το παιδί σας να τρώει λαχανικά χωρίς γκρίνια; Αν ναι, δοκιμάστε να τρώτε λαχανικά ενώ θηλάζετε. Αυτό είναι το μήνυμα μιας νέας μελέτης για τις θηλάζουσες μητέρες και τα μωρά τους. Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα βρέφη που θήλασαν γάλα αρωματισμένο με λαχανικά ήταν λιγότερο πιθανό να αρνηθούν να φάνε δημητριακά παρόμοιας γεύσης όταν πέρασαν σε πιο στερεή τροφή.

"Η αισθητηριακή εμπειρία κάθε μωρού είναι μοναδική, αλλά η γεύση του πρώτου φαγητού, αρχίζοντας από τη μήτρα, εξαρτάται από το τι τρώει η μαμά", δήλωσε η Julie Mennella, βιοψυχολόγος στο κέντρο Monell Chemical Senses στη Φιλαδέλφεια και επικεφαλής της μελέτης. "Ο τρόπος που εγώ το βλέπω είναι: το μητρικό γάλα είναι το φάρμακο με την απόλυτη ακρίβεια", ανέφερε η Mennella.

Όταν μια μέλλουσα μητέρα τρώει λαχανικά, αυτά δίνουν γεύση στο αμνιακό υγρό και αργότερα στο μητρικό γάλα και αυτές οι γεύσεις περνούν στο μωρό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ανέφεραν οι ερευνητές το ότι αν το μωρό μαθαίνει από νωρίς τη γεύση των λαχανικών, θα είναι πιο εύκολο να τα φάει και αργότερα χωρίς πίεση, κάτι που θα αποτελούσε όχι μόνο ένα δώρο για τους γονείς αλλά και για την υγεία του έθνους, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης , καθώς ένα στα τέσσερα νήπια στις Η.Π.Α. δεν τρώει ούτε ένα λαχανικό την ημέρα. Όπως και πολλές από τις μητέρες αλλά και άλλοι ενήλικες, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να επιλέξουν γλυκά και αλμυρά σνακ και γλυκά ροφήματα, τα οποία συμβάλλουν στην παχυσαρκία και τις χρόνιες παθήσεις. «Όλοι θέλουν το μωρό τους να έχει ένα καλό ξεκίνημα», δήλωσε η Mennella, προσθέτοντας ότι οι πρώτες εβδομάδες της ζωής είναι πρωταρχικής σημασίας για να αναπτύξουν τόσο τα μωρά όσο και οι μητέρες μια γευστική προτίμηση για μια υγιεινή διατροφή.

Για τις ανάγκες της μελέτης, η Mennella χώρισε με τυχαίο τρόπο 97 θηλάζουσες μητέρες σε πέντε ομάδες. Για ένα μήνα, τρεις ομάδες έπιναν μισό φλιτζάνι χυμό καρότου, σέλινου, παντζαριών ή άλλων λαχανικών πριν από το θηλασμό. Μια ομάδα ξεκίνησε όταν τα μωρά ήταν δύο εβδομάδων, μια άλλη σε ηλικία 1-1 / 2 μηνών και η τρίτη ομάδα όταν τα μωρά ήταν 2-1 / 2 μηνών. Μια τέταρτη ομάδα μαμάδων έπιναν χυμό για τρεις μήνες, ξεκινώντας όταν τα μωρά τους ήταν ηλικίας δύο εβδομάδων και η πέμπτη ομάδα - η ομάδα ελέγχου - δεν χρησιμοποίησε χυμό.

Όταν η στερεά τροφή προστέθηκε στη διατροφή των μωρών, οι μητέρες βιντεοσκοπήθηκαν να δίνουν στα μωρά είτε απλά δημητριακά, είτε αρωματισμένα με καρότο ή μπρόκολο. Μπορείτε βέβαια να φανταστείτε την αηδία στα προσωπάκια κάποιων παιδιών. Όσα είχαν εκτεθεί σε γεύσεις φυτικής προέλευσης μέσω του μητρικού γάλακτος, προτίμησαν τα δημητριακά με γεύση καρότου ή μπρόκολου αντί των απλών και μόνο το 8% απέρριψε όλα τα είδη δημητριακών. «Μαθαίνουν μέσω της επαναλαμβανόμενης έκθεσης. Και το πότε γίνεται αυτό είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε η Mennella. " Τα μωρά που ξεκίνησαν σε ηλικία 2 εβδομάδων έφαγαν περισσότερο και γρηγορότερα από τα δημητριακά με καρότο από εκείνα των οποίων οι μητέρες άρχισαν να πίνουν χυμό αργότερα ή προτίμησαν το νερό πριν το θηλασμό. Και χρειάστηκε μόνο ένας μήνας για να συνηθίσουν τα βρέφη στη γεύση, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα μωρά θηλάζουν συχνότερα κατά τις πρώτες εβδομάδες ή μπορεί να υπάρχουν χρονικές περίοδοι που τα γούστα τους να διαμορφώνονται πιο εύκολα.

Ποτέ δεν είναι αργά για να εκπαιδεύσετε τον ουρανίσκο σας δηλώνουν οι ειδικοί. Παρόλο που 8 από τις 10 μητέρες εξακολουθούσαν να μην τρώνε τις συνιστώμενες ποσότητες λαχανικών όταν τελείωσε η μελέτη, ορισμένες «έμαθαν» να τους αρέσουν οι νέες γεύσεις, κάτι που κάνει πιο πιθανό το ότι θα συνεχίσουν να σερβίρουν υγιεινές τροφές καθώς μεγαλώνει το παιδί, είπε η Mennella. "Μέσα από αυτές τις αλλαγές γεύσης, η μητέρα διδάσκει στο μωρό ότι αυτά τα τρόφιμα είναι ασφαλή, αυτά είναι τα τρόφιμα που εγώ τρώω και αυτά τα τρόφιμα είναι διαθέσιμα», πρόσθεσε. "Εάν αλλάξετε τη διατροφή της μητέρας και αρχίσει να αρέσκεται σε αυτά τα τρόφιμα, τότε αλλάζετε ολόκληρη την οικογένεια".

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: