Μεγάλο ποσοστό των παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν βαθιά άγνοια για την προέλευση της τροφής

Η εκτεταμένη άγνοια των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας σχετικά με την προέλευση των τροφίμων αλλά και κακές διατροφικές συνήθειες αποκαλύφθηκαν από μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε 1.000 παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως δώδεκα ετών για να αξιολογηθεί η γενικότερη γνώση τους για τη διατροφή. Κάποια από τα ευρήματα είναι όχι μόνο απίστευτα αλλά αποκαλύπτουν και το μέγεθος του προβλήματος που πιθανόν να μην αφορά μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017

Ένα στα πέντε παιδιά δεν γνώριζαν ότι τα αυγά προέρχονταν από ζώα, ενώ περισσότερα από ένα στα δέκα παιδιά θεωρούσαν ότι οι μπάρες σοκολάτας φυτρώνουν στα δέντρα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το 20% των παιδιών δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν ένα βατόμουρο. Και αυτό, παρά το ότι ένα στα τέσσερα παιδιά είχε φάει το συγκεκριμένο φρούτο μόλις μια εβδομάδα πριν από τη δοκιμή. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το ένα τρίτο των παιδιών δεν ήταν σε θέση να ξεχωρίσει  ένα μάνγκο από ένα μήλο. Ωστόσο, τα παιδιά φαίνεται να είναι πιο εξοικειωμένα με τα τρόφιμα που αγοράζονται συνήθως ολόκληρα, όπως είναι το αβοκάντο το οποίο προσδιορίστηκε από το 75% των παιδιών. Τα παιδιά ταυτοποίησαν εύκολα τα τρόφιμα που συνήθως εμφανίζονται ως emojis, ανέφεραν οι ερευνητές.

Επιπλέον, τα παιδιά που ζουν στις πόλεις έπαιρναν περισσότερα ρίσκα και ήταν πιο ανοιχτά στις επιλογές των τροφίμων σε σύγκριση με εκείνα που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές. Η έρευνα έδειξε ότι περίπου το 1/3 των παιδιών που έτρωγαν τακτικά τροπικά φρούτα όπως το μάνγκο ή ο ανανάς, κατοικούν στο Λονδίνο. Ωστόσο, τα παιδιά που ζουν σε αστικές περιοχές είχαν φτωχότερες γνώσεις σχετικά με τις πηγές των τροφίμων, ενώ μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που ζουν σε αγροτικές περιοχές γνώριζαν ότι τα αυγά προέρχονταν από ζώα.

Οι διατροφολόγοι σημειώνουν ότι τα φρέσκα προϊόντα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της δίαιτας ενός παιδιού, καθώς συμβάλλουν πραγματικά τόσο στην σωματική όσο και στη διανοητική ανάπτυξή του στα αρχικά στάδια της ζωής του αλλά και και στη γενικότερη ποιότητα του τρόπου ζωής του. Παρόλο όμως που οι σύγχρονες τάσεις των τροφίμων έχουν επιτρέψει σε πολλά παιδιά να τρώνε πιο περίεργα συστατικά σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη κατανόησης για ορισμένα από τα πιο απλά συστατικά. 

Η πρόσφατη δημοσκόπηση ήταν μόνο μια από τις πολλές έρευνες που αντικατοπτρίζουν την κακή γνώση των τροφίμων από τα παιδιά. Μόλις πέρυσι, μια άλλη έρευνα αποκάλυψε ότι το 1/3 των παιδιών στην Αγγλία πιστεύουν ότι οι αγελάδες τρώνε πίτσα και σάντουιτς, ενώ το 20% των παιδιών ηλικίας πέντε ετών θεωρούν ότι οι σοκολάτες προέρχονται από αυγά. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το 11% των παιδιών πιστεύουν ότι το γάλα ήρθε κατευθείαν από το σούπερ μάρκετ, ενώ 9% δηλώνουν ότι τα φυτά είναι ζωτικά συστατικά στην παραγωγή σοκολάτας. Ενώ μερικά από τα ευρήματα είναι διασκεδαστικά, παράλληλα πρέπει και έχουν προβληματίσει τους ειδικούς που επισημαίνουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε η γεωργία, η κτηνοτροφία και η προέλευση των τροφίμων να αξιολογηθούν όπως τους αξίζει τόσο από τα παιδιά όσο και από τους γονείς τους. 

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Linking Environment and Farming (Leaf) έδειξε ότι ένα στα πέντε παιδιά δεν γνώριζε ότι το μπέικον προέρχεται από χοίρους. Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι ένα στα είκοσι  παιδιά πιστεύουν ότι οι χοίροι παράγουν τυρί. Η ίδια δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι το 5% των παιδιών πιστεύουν ότι φράουλες αναπτύσσονται μέσα στο ψυγείο, ενώ 6% πιστεύουν ότι τα φρούτα αναπτύσσονται σε δέντρα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το 28% των παιδιών δεν γνωρίζουν ότι τα καρότα μεγαλώνουν κάτω από το έδαφος, ενώ 9% πιστεύουν ότι τα λαχανικά μεγαλώνουν σε ένα θάμνο.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: DailyMail.com

Όροι: 
Κατηγοριες: