Τα πρεβιοτικά μειώνουν το σωματικό λίπος στα υπέρβαρα παιδιά

Μπορεί σύντομα να υπάρξει ένα νέο όπλο για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Δύο κουταλάκια του γλυκού συμπλήρωμα ινών καθημερινά, έδωσε μερικά αξιοσημείωτα αποτελέσματα που θα βοηθήσουν τα παιδιά με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία να χάσουν κιλά, να τα διατηρήσουν και να αποτρέψουν πολλές ασθένειες που προκαλούνται από την παχυσαρκία.

 

Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2019

Τα πρεβιοτικά μειώνουν το σωματικό λίπος στα παιδιά που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα αλλάζοντας την μικροβιακή κατάσταση του εντέρου τους, σύμφωνα με νέα έρευνα. Τα πρεβιοτικά είναι μη αφομοιώσιμα συστατικά τροφίμων (όπως οι ίνες) που δρουν ως λιπάσματα για να βοηθήσουν στην τόνωση της ανάπτυξης καλών βακτηρίων που υπάρχουν ήδη στο έντερο, ενώ τα προβιοτικά εισάγουν νέα βακτήρια στο σύστημα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε μελέτη με χρήση πρεβιοτικής ίνας σε παιδιά για να βελτιωθεί το προφίλ των εντερικών βακτηριδίων τους. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Gastroenterology. «Ίνες υπό μορφή σκόνης, ανακατεμένες με ένα μπουκάλι νερό, που λαμβάνονταν μία φορά την ημέρα είναι η απλή αλλαγή που ζητήσαμε από τα παιδιά και πήραμε αυτό που θεωρούμε ως αρκετά συναρπαστικό αποτέλεσμα» , λέει ο Raylene Reimer, PhD, καθηγητής και ερευνητής Στο Τμήμα Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης. Τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά που πήραν μέρος στη μελέτη,  χωρίστηκαν σε δύο ομάδες εκ των οποίων η μια πήρε προβιοτικές ίνες, (oligofructose-enriched inulin) για 16 εβδομάδες ενώ η άλλη ένα εικονικό φάρμακο.

Μετά τη λήψη του συμπληρώματος για διάστημα τεσσάρων μηνών, τα παιδιά ηλικίας μεταξύ επτά και 12 ετών είχαν μείωση του σωματικού λίπους και του λίπους γύρω από την κοιλιά τους, μια κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 ή καρδιακών παθήσεων. Το πρεβιοτικό μείωσε επίσης την ποσότητα των τριγλυκεριδίων στο αίμα τους κατά 19%. Τα αγόρια και τα κορίτσια που ήταν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, συνέχισαν να κερδίζουν βάρος με ρυθμό σχεδόν τριπλάσιο από αυτό που θα έπρεπε κανονικά να κερδίζει ένα παιδί της αντίστοιχης ηλικίας και φύλου.  Η ετήσια προβλεπόμενη αύξηση του σωματικού βάρους για όσα έπαιρναν το συμπλήρωμα θα ήταν τρία κιλά έναντι οκτώ σε εκείνα που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. "Για μένα, αυτό που έχει σημασία για αυτή τη μελέτη είναι ότι μπορεί να σταματήσει τον κύκλο της συνεχούς αύξησης του βάρους. Η ύπαρξη υπερβολικού βάρους στην παιδική ηλικία τείνει να επιμένει και στην εφηβεία αλλά και μετά, στους ενήλικες. Αυτή η μελέτη, κυριολεκτικά, επέτρεψε σε αυτά τα παιδιά να αποκτήσουν αυτό που θα θεωρείτο ως κανονικός ρυθμός ανάπτυξης για την ηλικία τους", λέει ο Reimer.

Εκτός από το θετικό αποτέλεσμα του να επιτύχουν τα παιδιά ένα υγιές κέρδος βάρους, όσα έλαβαν το συμπλήρωμα άλλαξαν το προφίλ των βακτηριδίων του εντέρου τους. Τα πρεβιοτικά, που βρίσκονται σε φυσική μορφή στο σκόρδο, στα κρεμμύδια, τις μπανάνες και το πλήρες σιτάρι, δρουν ως λίπασμα για τα καλά βακτηρίδια που υπάρχουν ήδη στο έντερο. Διαφέρουν από τα προβιοτικά, τα οποία είναι ζωντανά βακτηρίδια που απαντώνται σε διάφορα τρόφιμα, όπως είναι γιαούρτι και το ξινολάχανο. Ο Reimer λέει ότι τα πρεβιοτικά είναι φθηνά και μη επεμβατικά και θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε μια εύκολη και εύλογη παρέμβαση για τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά.  Προσθέτει επίσης ότι τα μικροβιακά ευρήματα από τη μελέτη αυτή παρέχουν τη βάση για μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή στον παιδιατρικό πληθυσμό και δείχνουν τη δυνατότητα βελτίωσης της υγείας με την αλλαγή των εντερικών βακτηρίων μέσω της κατάλληλης διατροφής. Τονίζει παράλληλα ότι η παχυσαρκία είναι ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα και συχνά απαιτεί πολλαπλές διαφορετικές στρατηγικές για να βοηθήσει τα άτομα να επιτύχουν ένα πιο υγιές σωματικό βάρος.

Όροι: 
  • ΠΡΕΒΙΟΤΙΚA
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: