Παράνομα επίπεδα αρσενικού σε παιδικές τροφές που περιέχουν ρύζι

Σχεδόν τα 3/4 των τροφών με βάση το ρύζι που διατίθενται ειδικά για βρέφη και μικρά παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, περιέχουν υψηλότερα επίπεδα αρσενικού από τα νομοθετημένα ευρωπαϊκά πρότυπα, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αποτέλεσμα βιομηχανικών τοξινών και φυτοφαρμάκων, το αρσενικό μολύνει το ρύζι όσο αυτό αυξάνεται και μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των μικρών παιδιών.

Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Queen's στο Belfast λέει ότι αυτά τα προϊόντα για βρέφη δυστυχώς δεν έχουν γίνει ασφαλέστερα από πέρυσι που ο νόμος τέθηκε σε ισχύ. Σε μια προσπάθεια αποφόρτισης της κατάστασης, ένας εκπρόσωπος της βιομηχανίας είπε ότι η έρευνα διεξήχθη λίγο μετά την έναρξη ισχύος των κανονισμών, σε περίοδο που επιτρέπεται στα καταστήματα να πωλούν το απόθεμά τους που φτιάχτηκε πριν αλλάξει ο νόμος. Οι ερευνητές βρήκαν ότι μεταξύ των προϊόντων που διατίθενται ειδικά για παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 73% περιείχε περισσότερο από το όριο της ΕΕ που είναι 0,1 mg αρσενικού ανά κιλό ρυζιού. 

Οι ρυζογκοφρέτες και τα άλλα προϊόντα με βάση το ρύζι αποτελούν μια δημοφιλή επιλογή για τους γονείς. Χρησιμοποιούνται ευρέως κατά τον απογαλακτισμό και για τη διατροφή μικρών παιδιών καθώς παρέχουν καλά διατροφικά συστατικά και είναι απίθανο να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο στο itrofi.gr, το αρσενικό εμφανίζεται φυσικά σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων σε χαμηλά επίπεδα λόγω της παρουσίας του στον αέρα, το χώμα και το νερό. Ωστόσο, το ρύζι περιέχει συνήθως 10 φορές περισσότερο ανόργανο αρσενικό από άλλα τρόφιμα. Η μακροχρόνια υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως  κακή ανάπτυξη, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και  βλάβες στο νευρικό σύστημα. Τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στις επιβλαβείς επιδράσεις του αρσενικού επειδή βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο ανάπτυξης και τρώνε περισσότερο φαγητό σε σχέση με το σωματικό τους βάρος από τους ενήλικες.

Οι ερευνητές εξέτασαν 13 είδη ρυζιού για μωρά, 29 είδη ρυζοκροκετών και κέικ ρυζιού  και 31 είδη δημητριακών ρυζιού από 17 διαφορετικά καταστήματα στο Μπέλφαστ. Τα δείγματα αγοράστηκαν τον Φεβρουάριο του 2016 - ένα μήνα μετά την έναρξη ισχύος της νομοθεσίας της ΕΕ.   Διαπίστωσαν ότι το 74% αυτών των προϊόντων με βάση το ρύζι που διατέθηκαν ειδικά για βρέφη και μικρά παιδιά περιείχε περισσότερο από το μέγιστο 0,1 χιλιοστόγραμμα αρσενικού ανά χιλιόγραμμο ρυζιού που ορίζει ο νόμος.   Σχεδόν το 80% των ρυζοκροκετών, το 61% του βρεφικού ρυζιού και το 32% των δημητριακών ρυζιού ξεπέρασαν το ανώτατο όριο, αναφέρουν οι ερευνητές. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS ONE, ανέλυσε επίσης 79 δείγματα ούρων που ελήφθησαν από βρέφη από το Μπέλφαστ που θηλάστηκαν ή τράφηκαν πριν και μετά τον απογαλακτισμό. Περίπου 9 στα10 από τα βρέφη έλαβαν τροφή με βάση το ρύζι κατά τη διάρκεια του απογαλακτισμού.

Όροι: 
Κατηγοριες: