Πώς επιδρά ο χρόνος του σχολικού διαλείμματος και των δραστηριοτήτων στις διατροφικές συμπεριφορές των παιδιών

Αν ρωτήσετε τα παιδιά τι τους αρέσει πιο πολύ κατά τη διάρκεια της σχολικής μέρας, μάλλον τα περισσότερα θα πουν το κολατσιό και το διάλειμμα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το χρονοδιάγραμμα αυτών των δραστηριοτήτων έχει σημασία για το τι τρώνε τα παιδιά καθώς και για τη σωματική τους άσκηση.

 

Τρίτη, 9 Απριλίου 2019

Τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν μελλοντικά τα σχολεία να αναπτύξουν τρόπους για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και άσκησης για τα παιδιά, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης. "Οι γενικές μας διαπιστώσεις υποδηλώνουν ότι οι συμπεριφορές του διαλείμματος και του κολατσιού ή μεσημεριανού γεύματος είναι αλληλένδετες. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες επιλογές τροφίμων και τα επίπεδα δραστηριότητας των παιδιών μπορεί να εξαρτώνται από το χρονοδιάγραμμα και τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος και του διαλείμματος", δήλωσε η Gabriella McLoughlin, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Illinois. .

Για τη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν το τι έτρωγαν το μεσημέρι και τη σωματική δραστηριότητα 151 μαθητών της τέταρτης και πέμπτης δημοτικού από δύο σχολεία. Όλα τα παιδιά έφαγαν το μεσημεριανό γεύμα πριν ή αμέσως μετά το διάλειμμα. Οι περισσότερες έρευνες επικεντρώθηκαν στη διατροφική πρόσληψη ή τη σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.  Ο επικεφαλής της μελέτης Naiman Khan θεωρεί ότι είναι η πρώτη στο είδος της έρευνα που «μετρά αντικειμενικά την πρόσληψη τροφής κατά το μεσημεριανό γεύμα σε συνδυασμό με τη σωματική δραστηριότητα και εξετάζει την επίδραση της διάρκειας και του χρονοδιαγράμματος».  Ο Khan  είναι επίκουρος καθηγητής κινησιολογίας και κοινοτικής υγείας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν η σπατάλη φαγητού ήταν μικρότερη όταν οι μαθητές έκαναν διάλειμμα πριν από το γεύμα, ενώ τα παιδιά που έτρωγαν πριν το διάλειμμα κατανάλωναν περισσότερα λαχανικά.  Οι επιστήμονες σχολίασαν ότι τα δεδομένα αυτά δίνουν μια εικόνα για το πότε πρέπει να τρώνε και να παίζουν τα παιδιά, ώστε να έχουν θετικότερα αποτελέσματα στην ποιότητα τόσο της διατροφής όσο και της άσκησής τους. 

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα παιδιά που είχαν περισσότερο χρόνο για μεσημεριανό γεύμα και για διάλειμμα και που έτρωγαν πριν παίξουν ήταν πιο δραστήρια σε αντίθεση με εκείνα που είχαν λιγότερο χρόνο για φαγητό και διάλειμμα.  Αυτοί οι μαθητές ήταν πιο δραστήριοι εάν είχαν διάλειμμα προτού φάνε. 

Όροι: 
Κατηγοριες: