Σχετικα Αφιερωματα

Νέες ανατρεπτικές οδηγίες για τις αλλεργίες από τα φυστίκια

Νέες κατευθυντήριες γραμμές που ανατρέπουν τις μέχρι τώρα συμβατικές οδηγίες πρόληψης των συχνά απειλητικών για τη ζωή αλλεργιών από τα φυστίκια, εξέδωσε, στις αρχές του χρόνου, το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID). Οι συστάσεις βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία, ανάλογα με τα διάφορα επίπεδα κινδύνου και επικεντρώνονται, κυρίως, στην πρόωρη εισαγωγή τον προϊόντων από φυστίκια στο διαιτολόγιο των βρεφών.

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017

Οι νέες οδηγίες αποσκοπούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης αλλεργίας στα φιστίκια, παρέχοντας συγκεκριμένες συστάσεις για βρέφη με διαφορετικά επίπεδα κινδύνου αλλεργίας στη συγκεκριμένη τροφή. Η αλλεργία στα φιστίκια εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου έχει υπερευαισθησία στη συγκεκριμένη τροφή και δημιουργεί μια ακραία αλλεργική αντίδραση κάθε φορά που ανιχνεύεται φυστίκι στον οργανισμό. Συνήθως προκαλεί μια σειρά συμπτωμάτων, που συμπεριλαμβάνει φαγούρα, φτέρνισμα, πρήξιμο και πόνο στην κοιλιά ενώ, σε σοβαρές περιπτώσεις, δημιουργεί αναφυλαξία, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή.  Ακόμη και μικρά ίχνη φιστικιού στο περιβάλλον μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις και πρέπει να διασφαλίζεται ότι τα άτομα αυτά αποφεύγουν τα φυστίκια ή τα προϊόντα τους.

Η μελέτη LEAP, που δημοσιεύθηκε το 2015 στο New England Journal of Medicine, έδειξε ότι θα μπορούσε να αποτραπεί η ανάπτυξη αλλεργίας στα φιστίκια. Ανάμεσα σε περισσότερα από 600 βρέφη που μελετήθηκαν, τα παιδιά στα οποία δόθηκαν προϊόντα φυστικών από νωρίς, είχαν έως και 80% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών φυστικιών από εκείνα τα οποία απέφυγαν εντελώς τα φυστίκια στη διατροφή τους. Αυτά ήταν πραγματικά συναρπαστικά νέα, δεδομένου ότι το 1-2% των παιδιών πάσχουν από αλλεργία στα φιστίκια που συχνά μπορεί να είναι απειλητική και που διαρκεί για όλη τους τη ζωή, σε αντίθεση με άλλες τροφικές αλλεργίες που πολλές φορές  βελτιώνονται καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.

Οι νέες συστάσεις αναφέρουν ότι το φυστίκι θα πρέπει να εισάγεται στη διατροφή ενός βρέφους σε διαφορετικές ηλικίες, ανάλογα με το επίπεδο του κινδύνου για την ανάπτυξη αλλεργίας και χωρίζουν τα μωρά σε τρεις ομάδες:

  • μωρά με σοβαρό έκζεμα και / ή αλλεργία στο αυγό
  • μωρά με ήπιο έως μέτριο έκζεμα
  • βρέφη χωρίς έκζεμα ή τροφική αλλεργία

Δοκιμές για την αλλεργία στα φιστίκια συνιστάται για την πρώτη ομάδα. Εάν η δοκιμή βγει θετική, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πρώτα, και η εισαγωγή των φυστικιών στη διατροφή τους θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και σε μικρές ποσότητες και την πρώτη φορά καλό θα είναι αυτό να γίνει στο ιατρείο, σε περίπτωση που παρουσιαστεί μία σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Η δεύτερη ομάδα, τα βρέφη με ήπιο έως μέτριο έκζεμα, δεν χρειάζεται ελεγχθούν πρώτα και σε συνεργασία πάντα με τον παιδίατρο, μπορούν να τα δοκιμάσουν στην ηλικία των 6 μηνών αφού έχουν ήδη βάλει στη διατροφή τους στερεές τροφές. Όσο για τα μωρά χωρίς έκζεμα ή τροφική αλλεργία, η κατευθυντήρια γραμμή λέει ότι οι γονείς θα πρέπει να εισάγουν ελεύθερα τα προϊόντα φυστικιού στη διατροφή, μαζί με τα άλλα τρόφιμα. 

Στις οδηγίες προσφέρονται επίσης πολλές συνταγές που περιέχουν φυστίκια και συμβουλές για το πώς να εισαχθούν στην διατροφή των παιδιών, ανάλογα με την ηλικία. Τονίζουν, επίσης, ότι τα ολόκληρα φιστίκια θα πρέπει να αποφεύγονται λόγω του κινδύνου πνιγμού.

Όροι: 
Κατηγοριες: