Σχετικα Αφιερωματα

Ο ρόλος-κλειδί της ισορροπημένης διατροφής πριν τις εξετάσεις

Κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου, οι μαθητές και οι φοιτητές προσπαθούν απεγνωσμένα να φορτώσουν με γνώσεις το μυαλό τους: κάρτες και σημειώσεις, πίνακες και λίστες, ασκησιολόγια, επαναληπτικά κείμενα, ασκήσεις προσομοίωσης και πολλά, πολλά αυτοκόλλητα χαρτάκια που καλύπτουν κάθε πιθανή επιφάνεια στα δωμάτιά τους. Η ικανότητα μάθησης του καθενός είναι διαφορετική - αλλά υπάρχει ένας τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι ο εγκέφαλός σας είναι έτοιμος να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και αυτός δεν είναι άλλος από μια σωστή διατροφή, γεμάτη με τροφές που ενισχύουν τον εγκέφαλο και αυξάνουν τη συγκέντρωση.

Δευτέρα, 7 Μαΐου 2018

Τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται τα σωστά τρόφιμα που θα τα προμηθεύσουν με ενέργεια και πνευματική διαύγεια όλη την ημέρα, ώστε να μπορούν να εκπληρώσουν τα μαθησιακά καθήκοντά τους. Οι υγιεινές επιλογές τροφίμων θα τους δώσουν αρκετή ενέργεια στη διάρκεια της σχολικής ημέρας, παρέχοντας παράλληλα, τα δομικά στοιχεία για ένα μελλοντικό υγιή ενήλικα.

Συστηματική παρουσία

Τα παιδιά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σχολικές εργασίες και τις εξετάσεις αν δεν παρακολουθούν τα μαθήματα κάθε μέρα. Επιπλέον, η επαρκής κατανάλωση πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων από τα τρόφιμα μπορεί να τα κρατήσει μακριά από ασθένειες που θα έχουν ως συνέπεια την απουσία τους από ορισμένα μαθήματα. Η κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού συμβάλλει στην επίτευξη των καθημερινών θρεπτικών στόχων, ενισχύοντας τον οργανισμό τους και μειώνοντας τις πιθανότητες μια αρρώστιας που θα τα ταλαιπωρήσει και θα κρατήσει μακριά από τις σχολικές τάξεις. Ακόμη και αν παρουσιάσουν κάποιο κρυολόγημα, ίωση ή η γρίπη, η λήψη επαρκούς ποσότητας βιταμίνης C, για παράδειγμα, μπορεί να τα βοηθήσει να ανακάμψουν πιο γρήγορα και να επιστρέψουν στα μαθητικά τους καθήκοντα.

Δείτε ακόμη στο itrofi.gr:

Για καλύτερες αποδόσεις στις εξετάσεις δεν φθάνει μόνο να διαβάσεις, το μυστικό κρύβεται και στο πιάτο σου

Συγκέντρωση

Το σχολείο είναι ένα κοινωνικό δίκτυο που απαιτεί συνεργασία μαθητών, καθηγητών και προσωπικού και η συμπεριφορά των παιδιών σε αυτό το περιβάλλον εξαρτάται εν μέρει από το να πηγαίνουν στο σχολείο έχοντας τροφοδοτήσει και τον οργανισμό τους κατάλληλα. Η πείνα μπορεί να αποσπάσει την προσοχή τους και να τους προκαλέσει ευερεθιστότητα, ενώ τρώγοντας ένα υγιεινό πρωινό έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τόσο την εγρήγορση όσο και τη διάθεσή τους. Προηγούμενες μελέτες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις επιβεβαίωσαν αυτά τα ευρήματα, υποδεικνύοντας ότι το πρωινό προετοιμάζει τους σπουδαστές για την επίτευξη καλών βαθμών σε ακαδημαϊκά περιβάλλοντα.

Σκέψη

Η ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων εξυπηρετούν τόσο τις νευρολογικές όσο και τις φυσικές λειτουργίες του σώματος. Οι ίδιες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση πρωινού πριν το σχολείο μπορεί να επηρεάσει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του εγκεφάλου για σάκχαρο καθώς και τη μακροχρόνια διατροφική υποστήριξη. Αυτό βελτιώνει τη μνήμη, την επίλυση προβλημάτων και τις δεξιότητες συγκέντρωσης που είναι αναγκαίες στη μάθηση και την επίτευξη υψηλών βαθμών.

Δείτε ακόμη στο itrofi.gr:

«Η διατροφή του καλού μαθητή»

Βαθμολογίες

Η ισορροπημένη διατροφή παίζει ένα ρόλο και στην καλή απόδοση στις εξετάσεις. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι σπουδαστές που καταναλώνουν ένα πλήρες πρωινό, αποδίδουν πιο γρήγορα και με λιγότερα λάθη σε τεστ μαθηματικών από όσους δεν το κάνουν. Η υγιεινή διατροφή συμβάλλει επίσης στην καλύτερη απόδοση λεξιλογίου και οπτικών δεξιοτήτων.​

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: