Αυτός ο ειδικός συνδυασμός μετάλλων και θρεπτικών στοιχείων βοηθά τις γυναίκες δρομείς να τρέχουν γρηγορότερα

 Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι οι νέες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς από τους άνδρες σε διατροφικές ανεπάρκειες που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα της ενέργειάς τους και να κάνουν πιο δύσκολη την επίτευξη των αθλητικών τους στόχων. Μια μελέτη ισχυρίζεται ότι βρήκε το σωστό μείγμα θρεπτικών ουσιών για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019

 Μια ομάδα επιστημόνων από το Ohio State University έχει αναπτύξει ένα νέο συμπλήρωμα για τις γυναίκες, το οποίο μπορεί να τις κάνει να τρέχουν πιο γρήγορα. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι, μετά από σχετική μελέτη, οι γυναίκες, οι οποίες κατανάλωναν για ένα μήνα το ειδικά παρασκευασμένο μείγμα ορυκτών και θρεπτικών ουσιών, μείωσαν το χρόνο τρεξίματος που είχαν κάνει νωρίτερα για μια διαδρομή 3 μιλίων, κατά σχεδόν ένα λεπτό. Το συμπλήρωμα βοήθησε όχι μόνο στο τρέξιμο αλλά οδήγησε επίσης σε σημαντική βελτίωση της απόστασης που καλύπτεται σε 25 λεπτά σε ένα σταθερό ποδήλατο, όπως και κατά τη διάρκεια μιας τρίτης δοκιμής των γυναικών με ένα μηχάνημα step.

Οι δρομείς που θέλουν να καλυτερεύσουν τις επιδόσεις τους, πάντα ψάχνουν για τρόπους για να το πετύχουν όπως π.χ. προσθέτοντας ασκήσεις ενδυνάμωσης. Ωστόσο, οι γυναίκες αθλητές που προσπαθούν να μειώσουν το χρόνο τους, τώρα μπορούν να δοκιμάσουν και ένα συνδυασμό από ορισμένα μέταλλα και θρεπτικά συστατικά και αυτό γιατί συχνά οι γυναίκες τείνουν να χάνουν σίδηρο και άλλες απαραίτητες ουσίες και παρουσιάζουν γενικά περισσότερες ελλείψεις από τους άνδρες. Αυτό ακριβώς εξέτασε και ο διατροφολόγος Robert DiSilvestro από το Ohio State University μέσα από μια έρευνα που τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στο Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Η ομάδα του DiSilvestro εξέτασε κατά πόσο ορισμένα θρεπτικά συστατικά θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόδοση 28 νεαρών γυναικών, οι οποίες ήταν ικανές για αερόβια άσκηση. Συγκεκριμένα, βρήκαν ότι ένας συνδυασμός σιδήρου, χαλκού, ψευδαργύρου, καρνιτίνης (προέρχεται από ένα αμινοξύ) και φωσφατιδυλσερίνης (θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται συχνά σε ψάρια, σόγια και πράσινα λαχανικά), θα μπορούσε να μειώσει το χρόνο που χρειάζεται μια γυναίκα για να τρέξει μια απόσταση τριών μιλίων μέχρι και ένα λεπτό. Στη συγκεκριμένη μελέτη, μία ομάδα γυναικών έλαβε ένα συνδυασμό που περιελάμβανε 36 mg σιδήρου, 15 mg ψευδαργύρου, 2 mg χαλκού, 2 g καρνιτίνης και 400 mg φωσφατιδυλσερίνης ενώ μια άλλη ομάδα πήρε εικονικό φάρμακο. Επίσης, ολοκλήρωσαν μια διαδρομή 3 μιλίων, έκαναν 25 λεπτά πάνω σε σταθερό ποδήλατο καθώς και ασκήσεις step, καταγράφοντας αντίστοιχα την ταχύτητα του τρεξίματος, την απόσταση που κάλυψαν με το ποδήλατο και το συνολικό αριθμό των βημάτων πάνω στο step. Μετά τη λήψη των συμπληρωμάτων για ένα μήνα, όλες οι γυναίκες πραγματοποίησαν ξανά τις ίδιες φυσικές ασκήσεις. Όσες είχαν πάρει τα συμπληρώματα παρουσίασαν ταχύτερο ρυθμό, στα 25,6 λεπτά, κατά μέσο όρο, από τα 26,5. Αύξησαν επίσης την απόσταση κατά μισό μίλι και τα βήματα από 40 σε σχεδόν 44.

Μια δεύτερη δοκιμή διεξήχθη με 36 γυναίκες, έτσι ώστε οι ερευνητές να προσδιορίσουν εάν τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αναπαραχθούν ξανά, αλλά αυτή τη φορά μείωσαν τη δόση της καρνιτίνης σε ένα γραμμάριο. Διαπίστωσαν ότι οι χρόνοι των γυναικών μειώθηκαν και πάλι, αλλά κατά μέσο όρο λιγότερο από περίπου 41 δευτερόλεπτα. Όπως εξήγησε ο DiSilvestro, επέλεξε τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά επειδή θεωρούνται ότι είναι συνήθως χαμηλά στη γυναικεία διατροφή παρόλο που είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. "Γνωρίζουμε ότι ειδικά οι νεαρές γυναίκες, συχνά έχουν μικρο-ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά και ότι αυτά τα συστατικά παίζουν ρόλο στον τρόπο λειτουργίας των κυττάρων κατά τη διάρκεια της άσκησης", δήλωσε ο DiSilvestro. Πρέπει να σημειωθεί ότι και οι δύο μελέτες ήταν μικρού μεγέθους και θα πρέπει να επαναληφθούν με μεγαλύτερες ομάδες μελέτης για επαλήθευση των αποτελεσμάτων.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: