Ο καφές μειώνει τους μυϊκούς πόνους στη γυμναστική

Η καφεΐνη φαίνεται πως έχει και αναλγητική δράση, συμπληρώνοντας ένα ευρύ φάσμα ευεργετικών δράσεων στον οργανισμό μας.

Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2019

Σύμφωνα με έρευνα που εκπονήθηκε στο Illinois η κατανάλωση καφέ πριν από την γυμναστική συμβάλλει στην μείωση των μυϊκών πόνων που προκαλεί η άσκηση.

Στην μελέτη έλαβαν μέρος 25 νέοι και υγιείς άνδρες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες ανάλογα με την κατανάλωση καφέ που έκαναν στην καθημερινότητά τους. Στη μια ομάδα ήταν τα άτομα που δεν έπιναν καφέ και στην άλλη τα άτομα που έπιναν 3 - 4 φλιτζάνια ημερησίως (περίπου 400 mg καφεΐνης την ημέρα). Οι επιστήμονες είχαν ζητήσει από τους άνδρες να μην πιουν καθόλου καφέ για 24 ώρες πριν ξεκινήσει η έρευνα.

Οι ομάδες ξεκινούσαν κάνοντας μια άσκηση με εργόμετρο ή σταθερό ποδήλατο, ώστε να υπολογίσουν οι ειδικοί τη μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου. Στη συνέχεια ο κάθε ένας από τους συμμετέχοντες έκανε δύο ασκήσεις μεγάλης έντασης για 30 λεπτά. Μία ώρα πριν την πρώτη άσκηση οι επιστήμονες χορηγούσαν στον κάθε ένα από ένα χάπι καφεΐνης των 5 mg/ανά κιλό σωματικού βάρους ενώ στη δεύτερη άσκηση τους χορηγούσαν εικονικό φάρμακο (πλασέμπο).

Διαπιστώθηκε ότι τόσο στους άνδρες που δεν έπιναν καφέ όσο και σε αυτούς που έπιναν, το χάπι καφεΐνης πριν από την έναρξη της άσκησης προσέφερε μείωση του πόνου καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, ο εθισμός στην καφεΐνη δεν εξουδετέρωνε την ευεργετική δράση του χαπιού κατά του μυϊκού πόνου. Και με βάση δικές τους προηγούμενες έρευνες πιστεύουν ότι η καφεΐνη ενεργεί στο σύστημα της αδενοσίνης, του νευροδιαβιβαστή που καθορίζει την αντίληψη του πόνου στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό. Δηλαδή, η αδενοσίνη εμποδίζεται από την καφεΐνη και έτσι καταστέλλεται ο πόνος.

Όπως λένε οι επιστήμονες, τα αποτελέσματα είναι πράγματι ελπιδοφόρα ωστόσο, πρέπει να γίνουν μερικές ακόμα έρευνες για να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα. Το σημαντικό που προκύπτει πάντως, είναι ότι για μία ακόμη φορά διαπιστώθηκε το πόσο ευεργετικά λειτουργεί ο καφές στον οργανισμό μας, όταν η κατανάλωση του γίνεται φυσικά με μέτρο.

Όροι: 
Κατηγοριες: