Σχετικα Αφιερωματα

Είναι δυνατόν να «χτίσετε» μυς με μια χορτοφαγική διατροφή;

Είναι από καιρό γνωστό ότι η πρωτεΐνη είναι σημαντική για την οικοδόμηση υγιών οστών και μυών. Αλλά πόσο έχει σημασία η πηγή της πρωτεΐνης; Νέα έρευνα έδειξε ότι διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνη από οποιαδήποτε πηγή – ζωϊκή ή φυτική – είναι το ίδιο ευεργετική για τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη σε μεσήλικες και ηλικιωμένους. 

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018

Οι άνθρωποι με υψηλότερη συνολική πρόσληψη πρωτεϊνών είχαν υψηλότερη μυϊκή μάζα και ισχυρότερη τετρακέφαλο, σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα Kelsey Mangano του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης που διεξήγαγε την νέα έρευνα. Οι πρωτεΐνες βρίσκονται στο κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα λαχανικά, τα δημητριακά και τους ξηρούς καρπούς. Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες την καθημερινή πρόσληψη περίπου 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 56 γραμμάρια ανά ημέρα για ένα άτομο που κάνει καθιστική ζωή και ζυγίζει 70 κιλά. Η πρωτεΐνη είναι γνωστό ότι προστατεύει την οστική πυκνότητα, την μυϊκή μάζα και δύναμη, αλλά μέχρι τώρα ήταν ασαφές εάν η πρωτεΐνη αυτή πρέπει να προέρχεται από συγκεκριμένες πηγές τροφίμων, γράφουν οι ερευνητές της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition. Αν δηλαδή, οι άνθρωποι που παίρνουν τις πρωτεΐνες τους από το κρέας οφελούνται περισσότερο από όσους επιλέγουν τρόφιμα από μη ζωικές πηγές, ή το αντίστροφο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από 2.986 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 19 έως 72 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους μεταξύ του 2002 και του 2005.  Συνολικά, περίπου το 82% των συμμετεχόντων έπαιρναν τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρωτεΐνης. Ακολούθησαν στη διατροφή τους ένα από τα εξής έξι μοντέλα: το γρήγορο έτοιμο φαγητό και πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια, το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, το γάλα με χαμηλά λιπαρά και τα όσπρια. Οι ερευνητές στη συνέχεια εξέτασαν αν οι διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων είχαν σχέση με την μυϊκή μάζα, τη μυϊκή δύναμη και την πυκνότητα των οστών.

Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της διαιτητικής πρόσληψης πρωτεΐνης και της πυκνότητας των οστών, αν και βρήκαν ότι η διαιτητική πρωτεΐνη συνδέεται με τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη.  Η μυϊκή μάζα και η δύναμη ήταν μεγαλύτερες μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν περισσότερο πρωτεΐνη σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερη.Τα άτομα με τα υψηλότερα ποσά πρωτεΐνης στη διατροφή τους έτρωγαν περίπου 1,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα, σε σύγκριση με 0,8 γραμμάρια ανά κιλό εκείνων που έτρωγαν λιγότερη. Τα αποτελέσματα δεν άλλαξαν με βάση τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων. Ένα άτομο που έπαιρνε μεγάλο ποσό πρωτεϊνών από το κόκκινο κρέας επωφελούνταν όσο και ένα άτομο που τις προσλάμβανε από τα όσπρια.

«Δίαιτες με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ωφελούν τα περισσότερα άτομα», δήλωσε η Mangano, που έκανε την έρευνα. «Μπορεί να είναι επωφελείς στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και δύναμης, ιδιαίτερα καθώς γερνάμε». Χαρακτήρισε επίσης θετικό το μήνυμα ότι ακόμη και τα άτομα με διατροφικούς περιορισμούς μπορούν να ωφεληθούν από πρωτεϊνικές δίαιτες, αλλά τόνισε ότι τα αποτελέσματα αφορούν σε μόνο μία μελέτη μιας ομάδας λευκών κυρίως συμμετεχόντων. Μια άλλη μελλοντική μελέτη με μεγαλύτερους σε ηλικία συμμετέχοντες μπορεί να επιβεβαιώσει εάν παίζει ρόλο αργότερα στη ζωή τους η πηγή αυτής της πρωτεΐνης, δήλωσε η Mangano. Η ομάδα της είχε εξετάσει στο παρελθόν την οστική πυκνότητα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και διαπίστωσε ότι «οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερες πρωτεΐνες από το κόκκινο ή το επεξεργασμένο κρέας είχαν τη χαμηλότερη οστική πυκνότητα.

Όροι: 
Κατηγοριες: