Αποκατάσταση μετά από έντονη αθλητική δραστηριότητα

Μισό αιώνα περίπου πριν, μελετώντας την ικανότητα των μυών να αποκαθίστανται μετά την άσκηση, εστιάζαμε περισσότερο στην αναπλήρωση των υδατανθράκων. Σήμερα ξέρουμε ότι σε αυτήν την αποκατάσταση, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι πρωτεΐνες.

Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018

Η διατροφή επιδόσεων είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής οποιουδήποτε αθλητή, είτε κάνει πρωταθλητισμό, είτε ασκείται για προσωπική ψυχαγωγία. Λόγω του αυξημένου στρες κατά την διάρκεια της άσκησης, η αποκατάσταση του οργανισμού γίνεται μέσα από πολλαπλές διαδικασίες που περιλαμβάνουν την αναπλήρωση της καύσιμης ύλης, την επιδιόρθωση των μυών, την αποκατάσταση των υγρών και της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών, την οξείδωση και απομάκρυνση των γαλακτικών, την ανταπόκριση στις φλεγμονές. Αυτές οι διαδικασίες εντάσσονται σε δύο μεγάλα πακέτα διεργασιών:

  • Αναπλήρωση της καύσιμης ύλης των μυών. Αυτή η διαδικασία είναι σημαντική για την ετοιμασία της επόμενης άσκησης, και για την προπόνηση για τον ανταγωνισμό.
  • Επιδιόρθωση, αύξηση και αναδιάρθρωση των μυών για να επιταχυνθεί η αποκατάσταση, γνωστή και ως MPS (Muscle Protein Synthesis).​

Έχει πραγματοποιηθεί μία ευρεία γκάμα επιστημονικών ερευνών, για τον καθορισμό της αποτελεσματικότερης διατροφής (μείγματος υδατανθράκων και πρωτεΐνης), καθώς και για την σωστή ώρα πρόσληψης. Τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα αναδεικνύουν ότι η σωστότερη διατροφή περιλαμβάνει πηγές υδατανθράκων και πρωτεϊνών σε ποσοστό από 3 προς 1 έως 5 προς 1, σε δύο γεύματα, κατά τις πρώτες τέσσερεις ώρες μετά την άσκηση.

Μια τροφή που παρέχει τις ζητούμενες ουσίες στην σωστή αναλογία είναι το γάλα και τα παράγωγά του. Το γάλα περιέχει εκτός από το νερό, στερεά σε ποσοστό 13%, εκ των οποίων το 27% είναι πρωτεΐνες. Από τις πρωτεΐνες του γάλακτος το 20% είναι η ταχύπεπτη πρωτεΐνη του ορρού και το 80% η καζεΐνη, μια πρωτεΐνη πιο βραδύπεπτη. Και οι δύο μαζί σε συνδυασμό με υδατάνθρακες, εκμαιεύουν αυξημένη ανταπόκριση ινσουλίνης και βοηθούν τον οργανισμό να αποκατασταθεί μετά την έντονη άσκηση.

Έτσι διάφορα snacks με βάση το γάλα (γάλα και μπανάνα, γιαούρτι με αποξηραμένα φρούτα, τυρί cottage με φρούτα, ή smoothies με ορρό γάλακτος), που λαμβάνονται τις πρώτες τέσσερεις ώρες μετά την άσκηση, είναι εξαιρετικοί βοηθοί για γρήγορη και σωστή ανάκαμψη.           

Όροι: 
Κατηγοριες: