Η Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε. βάζει την προστασία της ελληνικής ταυτότητας της φέτας σε μεταβατική περίοδο πενταετίας

Η Επιτροπή της Κοινότητας σε δήλωσή της αναφέρει ότι δεσμεύεται μέσα σε πέντε έτη το αργότερο να κάνει χρήση των απαραίτητων μηχανισμών ώστε να αμβλυνθούν οι αρχικές ανεπαρκείς προβλέψεις για την ενισχυμένη προστασία της Γεωγραφικής Ένδειξης Φέτα στον Καναδά.

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016

Το κείμενο της παραπάνω δήλωσης συμφωνήθηκε σε διμερή συνάντηση που είχε ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, με την αρμόδια Επίτροπο Εμπορίου, Σεσίλια Μάλστρομ στη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα πριν λίγες ημέρες.

Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι αλλά και το σύνολο της κοινής γνώμης στη χώρα είναι δυσαρεστημένοι με τις διαπραγματεύσεις που είχαν γίνει για την Συμφωνία Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας (CETA) που υπέγραψε τον Σεπτέμβριο του 2014 η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Καναδά για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών.  Η αντίθεσή τους εντοπίζεται ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην εμβληματική ελληνική Γεωγραφική Ένδειξης της Φέτας  καθώς δεν απολαμβάνει πλήρη προστασία σχετικά με την παραγωγή και διανομή της στον Καναδά.

Στις 27 και 28 Οκτωβρίου 2016 θα λάβει χώρα Διάσκεψη Κορυφής Ε.Ε.– Καναδά όπου αναμένεται να υπογραφεί η προσωρινή εφαρμογή της Συμφωνίας από τον Καναδό Πρωθυπουργό και την Κομισιόν. Βολές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης εξαπολύει με δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, τονίζοντας ότι «έχουμε μπροστά μας μια συμφωνία που σχεδιάστηκε το 2002-2003, μονογράφηκε το 2013 και έκλεισε το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά»,  προσθέτοντας ότι η κατάθεση δήλωσης από μέρος της Επιτροπής, είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να πετύχει η ελληνική πλευρά, με δεδομένο ότι το περιεχόμενο της Συμφωνίας είχε ήδη κλείσει.

Το κείμενο της συμφωνίας για τη φέτα προβλέπει ότι όσες καναδικές ή μη επιχειρήσεις διακινούσαν στην καναδική αγορά μέχρι 18/10/2013 οποιοδήποτε λευκό τυρί, αδιακρίτως της πρώτης ύλης που προέρχεται και το ονόμαζαν φέτα, μπορούν να το πράττουν εις στο διηνεκές. Όσες επιχειρήσεις ενδιαφερθούν ή ενδιαφέρθηκαν μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία να κυκλοφορήσουν ένα τέτοιο προϊόν, θα το ονομάζουν είτε φέτα made in Canada, εφόσον προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα ή τύπου στιλ φέτα ή είδους φέτα όταν προέρχεται από οποιοδήποτε άλλο γάλα. Υποχρεώνονται επίσης να αφαιρέσουν από τις συσκευασίες σύμβολα που παραπέμπουν στην Ελλάδα.  

Ο αρμόδιος επίτροπος Φιλ Χόγκαν δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Ημερησία» σχετικά με το επίπεδο προστασίας που θα επιτευχθεί για τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ: «Γνωρίζω πως ασκήθηκε κριτική ως προς τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τη φέτα στην επονομαζόμενη συμφωνία CETA με τον Καναδά. Θα πρέπει να το δούμε σε συνδυασμό με το status quo, όπου περίπου τα 4/5 της φέτας που πωλούνται στην καναδική αγορά δεν είναι ελληνικά - ακόμη και αν η ελληνική σημαία και το αλφάβητο κυριαρχούν συχνά στη συσκευασία των συγκεκριμένων προϊόντων.

Βάσει της συμφωνίας, όλα τα τυριά φέτα πρέπει να φέρουν ετικέτα της χώρας παραγωγής, αν και μόνον η μοναδική ελληνική φέτα μπορεί να φέρει τη λέξη Ελλάδα στη συσκευασία της, ενώ και τα μελλοντικά νέα προϊόντα πρέπει να ονομάζονται τύπου -φέτα- ή «σαν φέτα» και όχι «φέτα». Με λίγα λόγια, θα είναι παράνομο στον Καναδά να ξεγελάσουν τους καταναλωτές κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι αγοράζουν ένα ελληνικό προϊόν.Υπό τις συνθήκες αυτές, η συμφωνία που έχουμε επιτύχει αυξάνει την πραγματική προοπτική μιας διαρκούς ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών φέτας στον Καναδά και σε μια δίκαιη τιμή».

Όροι: 
Κατηγοριες: