Πρωτοποριακές καλλιέργειες στην έρημο του Κατάρ

Η περιορισμένη γη για γεωργική εκμετάλλευση, το λιγοστό και αλμυρό νερό αλλά και το ακατάλληλο κλίμα με τους δυνατούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες, δυσκολεύουν τις γεωργικές καλλιέργειες στο Κατάρ.  Παρόλα αυτά, οι παραγωγοί της χώρας έχοντας στο πλευρό τους νέες τεχνολογίες, προσπαθούν να μετατρέψουν ημιερημοποιημένες εκτάσεις σε καλλιεργήσιμες, μειώνοντας σταθερά τις εισαγωγές χώματος και στοχεύοντας στην μελλοντική αυτάρκεια της χώρας στην παραγωγή τροφίμων.  

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016

Μόνο  2.5%  της γης στο Κατάρ είναι καλλιεργήσιμη ή κατάλληλη για βοσκοτόπια. Όπως και άλλα, πλούσια σε πετρέλαιο αλλά φτωχά σε νερό, κράτη του Κόλπου, το Κατάρ έχει επενδύσει σε μεγάλες γεωργικές εκτάσεις στο εξωτερικό για να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε προμήθειες τροφίμων. Έχει αγοράσει γη στο Σουδάν και την Αυστραλία, και έχει ανακοινώσει σχέδια εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για γεωργικά έργα σε χώρες όπως η Κένυα, η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Τουρκία και η Ουκρανία. Σε αντίθεση με τα άλλα κράτη του Κόλπου, το Κατάρ έχει ως στόχο να παράγει το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής του στην εγχώρια αγορά, ενισχύοντας τις αποδόσεις των καλλιεργειών και τη μετατροπή των  ημι-έρημων περιοχών σε γεωργική γη. Στην δεκαετία του 1950, ξεκίνησαν σε βάθος μελέτες για την εισαγωγή φρούτων και λαχανικών, οι οποίες απέδειξαν ότι υπάρχει τεράστια εξάρτηση από τις γειτονικές χώρες. Με αυτά τα δεδομένα, η εταιρία Agrico πήρε την πρωτοβουλία να υποστηρίξει το κρατικό πρόγραμμα ασφάλειας τροφίμων που στοχεύει να μετατρέψει το Κατάρ σε μια αυτάρκη χώρα που θα καλλιεργεί μόνη της τα λαχανικά, τα φρούτα και τα βότανα που χρειάζεται, σε θερμοκήπια συνολικής έκτασης 40,000 τ.μ.  Επιπλέον η Agrico ολοκλήρωσε την κατασκευή εγκαταστάσεων άλλων 4,000 τ.μ. αποκλειστικά για την παραγωγή μανιταριών. Τα θερμοκήπιά τους δεν χρησιμοποιούν καθόλου παρασιτοκτόνα και βρίσκονται στην περιοχή Al Khor.  Η AGRICO είναι μια τοπική ιδιωτική εταιρία αγροτικής ανάπτυξης που ιδρύθηκε στη βάση της μακροχρόνιας αειφόρου αγροτικής παραγωγής, συνδυάζοντας τις τοπικές τεχνολογίες αιχμής του κλάδου αλλά και τις παγκόσμιες ανακαλύψεις στον τομέα των καλλιεργειών.   Παράγουν τομάτες, αγγούρια, διάφορα μαρούλια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρέσκα κρεμμυδάκια, πιπεριές, πεπόνια, φράουλες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, φασολάκια, μανιτάρια κ.α.

Πρόσφατα δημιούργησαν ένα νέο κομπόστ  που «αποτελείται από σανό, γεωργική γύψο και κοπριά πουλιών που αναμειγνύονται, υφίστανται ζύμωση και μετά παστεριώνονται. Από εκεί και πέρα, μπορούν να χρησιμοποιούνται για καλλιέργεια. Η προετοιμασία του χώματος χρειάζεται τέσσερις εβδομάδες, και μετά χρειάζονται άλλες τέσσερις εβδομάδες για να μεγαλώσουν τα μανιτάρια» όπως εξηγεί ο Nasser Al Khalaf, επικεφαλής γεωργικών προγραμμάτων της εταιρείας. Η παραγωγή σήμερα φθάνει τον ένα τόνο μανιταριών ανά ημέρα. Και συμπληρώνει: «Αρχίζοντας από το επόμενο έτος, σχεδιάζουμε να παράγουμε ανάμεσα σε τρεις και τέσσερις τόνους. Έχουμε μερίδιο αγοράς περίπου 30% στην τοπική αγορά μανιταριών. Συνήθως εξάγουμε το 20% της παραγωγής μας σε γειτονικές χώρες, όπως το Μπαχρέιν και η Σαουδική Αραβία. Το Κατάρ σκοπεύει να επενδύσει δισεκατομμύρια για να αυξηθεί η απόδοση και να μετατραπούν οι ημιερημοποιημένες εκτάσεις σε καλλιεργήσιμη γη μέσα στα επόμενα χρόνια. Ο σκοπός μας είναι να σταματήσει αυτή η παράδοση που θέλει τη χώρα μας να εξαρτάται από τις εισαγωγές για να τραφεί».

Όροι: 
Κατηγοριες: