Ω-3 λιπαρά και κατάθλιψη: Ερευνητές στον… ψυχίατρο!

Τα Ω -3 λιπαρά οξέα παραμένουν ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα για την ερευνητική κοινότητα στο πεδίο της κατάθλιψης, όπου διάφορες μελέτες δείχνουν ότι παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα για την κατάθλιψη και για άλλες ψυχιατρικές διαταραχές και άλλες έρχονται για να τις αντικρούσουν. 

 

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016

Στο παρελθόν μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου που περιέχουν Ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να είναι ωφέλιμα για τα άτομα με μείζονα κατάθλιψη. Η ιατρική κοινότητα είναι μπερδεμένη αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, αφού η μία έρευνά έρχεται να ανατρέψει την άλλη. 

Για παράδειγμα, μία ομάδα διεθνών ερευνητών στις αρχές του 2015, με επικεφαλής τον συγγραφέα της σχετικής μελέτης, Dr. Carmine Pariante, να πραγματοποιήσουν μία τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή μελέτη, ελεγχόμενη με placebo, με σκοπό να διερευνήσουν και να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των Ω -3 λιπαρών οξέων στην κατάθλιψη που προκαλείται από φλεγμονή. 

Στη μελέτη περιελήφθησαν 152 ασθενείς με ηπατίτιδα C, που ο καθένας έλαβε με τυχαίο τρόπο επί δύο εβδομάδες είτε ΕΡΑ (eicosapentaenoic acid), είτε DHA (docosahexanoic acid), είτε εικονικό φάρμακο (placebo). Τα ΕΡΑ και DHA είναι τα δύο κυριότερα Ω-3 λιπαρά οξέα
που υπάρχουν στα διάφορα συμπληρώματα ιχθυελαίων.

Έπειτα από θεραπευτική αγωγή δύο εβδομάδων με Ω-3 λιπαρά οξέα, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία διαρκείας 24 εβδομάδων, με ιντερφερόνη-άλφα. Στη συνέχεια υποβλήθηκαν επανειλημμένως σε αξιολογήσεις για πιθανή κατάθλιψη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η θεραπευτική αγωγή με ΕΡΑ, όχι όμως με DHA ή placebo, μείωσε τη συχνότητα της κατάθλιψης που προκαλείται από την ιντερφερόνη άλφα στους ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για ηπατίτιδα C. Επιπλέον, τόσο το ΕΡΑ όσο και το DHA καθυστέρησαν την εμφάνιση της κατάθλιψης, ενώ αμφότερες οι θεραπείες ήταν καλώς ανεκτές και δεν παρουσίασαν καμία ανεπιθύμητη αντίδραση.

Όπως δήλωσε τότε ο Δρ Παριάντε, καθηγητής στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών στο King’s College του Λονδίνου, «η μελέτη αυτή δείχνει ότι, ακόμη και σύντομη (δύο εβδομάδων) χορήγηση ενός συμπληρώματος με ένα Ω-3 πολυακόρεστο λιπαρό οξύ (ΕΡΑ) μείωσε τα ποσοστά της νέο-εμφανιζόμενης κατάθλιψης κατά 10%».

«Τα νέα αυτά δεδομένα παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα  προλαμβάνουν την κατάθλιψη και συμπληρώνουν άλλες μελέτες, όπου είχε βρεθεί ότι ενισχύουν την αντικαταθλιπτική αγωγή» συμπληρώνει ο Δρ Τζον Κρύσταλ, συντάκτης του ιατρικού περιοδικού «Biological Psychiatry», όπου δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα. 

Από την άλλη πλευρά η Δρ Κάθριν Άπλετον και οι συνεργάτες στο Πανεπιστήμιο του Μπουρνμαουθ της Μ. Βρετανίας υποστηρίζουν ότι εντόπισαν μικρή έως μέτρια θετική επίδραση των Ω -3 λιπαρών οξέων συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο, με το μέγεθος της επίδρασης να είναι απίθανο να έχει νόημα στα άτομα με κατάθλιψη.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 26 μελέτες που περιλάμβαναν περισσότερα από 1.400 άτομα με κατάθλιψη, συμπεραίνοντας ότι μεταξύ εκείνων που είχαν λάβει συμπληρώματα διατροφής με ω-3, το σκορ των συμπτωμάτων ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από εκείνο των ατόμων που είχαν πάρει εικονικό φάρμακο.
«Προς το παρόν δεν έχουμε αρκετά υψηλής ποιότητας για να καθορίσουμε την επίδραση των Ω -3 λιπαρών οξέων ως θεραπεία για τη μείζονα κατάθλιψη. Και είναι σημαντικό να το γνωρίζουν αυτό οι ασθενείς με κατάθλιψη, ώστε να κάνουν τις σωστές επιλογές ως προς τη θεραπεία τους», σημειώνει η Δρ Άππλετον.

H τελευταία έρευνα 

Τα αποτελέσματα των τελευταίων μελετών έρχονται από την Ιαπωνία. Μια χώρα που ο πληθυσμός της βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα με τους λαούς που καταναλώνουν πολλά ψάρια και αυτό είναι που κάνει τη διαφορά. Διότι οι περισσότερες έρευνες έχουν γίνει σε χώρες που ακολουθούν την τυπική δυτική διατροφή. 
Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Ιαπωνικό Εθνικού Κέντρου Γηριατρικής και Γεροντολογίας, των Πανεπιστημίων Aichi Shukutoku και Nagoya με τη συμβολή της  εταιρείας Suntory Wellness Limited, η οποία παράγει συμπληρώματα  Ω -3 λιπαρών οξέων.

Σύμφωνα με αυτή, στην οποία συμμετείχαν 1050 άνδρες και 1073 γυναίκες με μέση ηλικία των 60 ετών, έδειξε ότι η υψηλή συγκέντρωση ω-3 λιπαρών οξέων που είχαν έτσι κι αλλιώς στον οργανισμό τους εξαιτίας της διατροφής τους οι Ιάπωνες,  δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα κατάθλιψης και αυτό διότι το 12,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα, δηλαδή οι 266 από τους 2023, παρουσίασαν συμπτώματα και μάλιστα το ποσοστό είναι στον μ.ο. των προηγούμενων ερευνών. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί τα Ω -3 λιπαρά οξέα να μειώνουν τις φλεγμονές και βοηθούν στην αποφυγή φλεγμονωδών ασθενειών όπως καρδιακές παθήσεις και αρθρίτιδα, να βελτιώσουν την χοληστερόλη χαμηλώνοντας τα τριγλυκερίδια και ανεβάζοντας τα επίπεδο της HDL (καλής χοληστερίνης), να βελτιώσουν την υγεία των οστών ανεβάζοντας τα επίπεδα ασβεστίου σε αυτά, ελαττώνοντας την μείωση της οστικής μάζας, να βελτιώνουν την υγεία του δέρματος και των εντέρων, αλλά αναφορικά με την κατάθλιψη, το καλύτερο είναι να ακολουθεί κανείς τις συμβουλές των ειδικών ψυχολόγων ή ψυχιάτρων. 

Όροι: 
Κατηγοριες: