“Map Your Meal”, το αποτύπωμα των προϊόντων που καταναλώνουμε τώρα μέσα από μια απλή εφαρμογή στο κινητό μας

To “Map Your Meal”, είναι ένα πρόγραμμα που, όπως υποδηλώνει το όνομά του, στοχεύει, μέσω της χρήσης μιας εφαρμογής κινητού τηλεφώνου, να επιτρέπει στους καταναλωτές να εντοπίζουν την προέλευση των τροφίμων που πρόκειται να αγοράσουν, σαρώνοντας το barcode του προϊόντος. Ο απώτερος στόχος είναι να έρθουν οι καταναλωτές πιο κοντά στην παραγωγική διαδικασία, και να κατανοήσουν τις  συνθήκες  και τα πρότυπα εργασίας  που ακολουθούνται.

 

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016

Αν έχετε ποτέ αναρωτηθεί για το ποιος και τι εμπλέκεται στην παραγωγή των τροφίμων και των ποτών που αγοράζετε, όπως και για το πώς επηρεάζουν αυτές οι διαδικασίες τον πλανήτη μας και όλη την ανθρωπότητα, το “Map Your Meal” είναι η απάντηση.  Πρόκειται για μια εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα που μας πληροφορεί για το «πράσινο» και «δίκαιο» αποτύπωμα του κάθε προϊόντος, απλά σκανάροντας το barcode του.  Οι πληροφορίες αυτές αφορούν: το συνολικό αποτύπωμα χρήσης νερού, τη χρήση ή όχι ΓΤΟ (Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών) και φοινικέλαιου, τις διαδικασίες  μεταποίησης,  μεταφοράς και συσκευασίας τους όπως και τους τρόπους αλιείας. Στις πληροφορίες περιλαμβάνονται επίσης στοιχεία για  τα δικαιώματα εργασίας και το αν εμπλέκονται παιδιά στην παραγωγή, τα δικαιώματα των ζώων καθώς και το πόσο διαφανείς και δίκαιες είναι οι εταιρίες παραγωγής. Κάθε πτυχή βαθμολογείται ξεχωριστά αλλά υπάρχουν επίσης και  συνολικές βαθμολογίες για τις πράσινες και δίκαιες πρακτικές.

Η εφαρμογή που ανέπτυξε για τη χώρα μας η Fair Trade Hellas, λειτουργεί  πρόσφατα και σε Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρο και Ηνωμένο Βασίλειο και οι δημιουργοί της ελπίζουν ότι θα επεκταθεί στο άμεσο μέλλον. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμετέχουν σε αυτό 5 οργανώσεις από 5 διαφορετικές χώρες: Κύπρος (Future Worlds Center), Αυστρία (Südwind), Βουλγαρία (CEGA), Ελλάδα (Fair Trade Hellas) και Ηνωμένο Βασίλειο (CDEC). Στην παρούσα φάση, η βάση δεδομένων της εφαρμογής έχει 350 προϊόντα αλλά εμπλουτίζεται συνεχώς και ο απώτερος στόχος είναι, να μπορεί στο κοντινό μέλλον ο ίδιος ο καταναλωτής να αξιολογεί  τα προϊόντα που προτιμά και να τα προσθέτει στη λίστα.

Μέσα από το “Map Your Meal” γίνεται μια προσπάθεια συνειδητοποίησης της τεράστιας έκτασης της παγκόσμιας αλληλεξάρτησης, σε προσωπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, με άλλα λόγια την αλληλεξάρτηση του καταναλωτή με τον παραγωγό. Το πρόγραμμα κινείται με άξονα την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βιωσιμότητα, την ισότητα, την παγκόσμια δικαιοσύνη και την παγκόσμια αλληλεξάρτηση και φιλοδοξεί  να δημιουργήσει έναν ισχυρό και ενεργό συνασπισμό των πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση.  Επιπλέον, η ποιότητα της ζωής των αγροτών, των παραγωγών και των οικογενειών τους, θα ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό.

Πιο συγκεκριμένα, το “Map Your Meal” διερευνά την προέλευση των τροφίμων, τα επιμέρους συστατικά τους, καθώς και τις κοινωνικο-οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις  από αυτά και προβάλλει την ανάγκη για πιο βιώσιμα συστήματα τροφίμων. Οι πολίτες θα αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση της πολυπλοκότητας του παγκόσμιου επισιτιστικού προβλήματος  και παράλληλα θα συνδέσει τις διάφορες πρωτοβουλίες για την αειφόρο διαβίωση, την καλύτερη κατανόηση των εννοιών της ασφάλειας των τροφίμων και τη βιώσιμη παραγωγή, προωθώντας ταυτόχρονα τις έννοιες της παγκόσμιας δικαιοσύνης και της ισότητας.

Όροι: 
Κατηγοριες: